• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.09.2020

13:30

(VIDEO) RAZMIŠLJAJTE O MILIJARDAMA DOLARA, A NE O JEDNOJ MILIJARDI! Mali: Ovo je PRILIKA KOJA SE NE PROPUŠTA i koju MORAMO DA ISKORISTIMO!

Politika

(VIDEO) RAZMIŠLJAJTE O MILIJARDAMA DOLARA, A NE O JEDNOJ MILIJARDI! Mali: Ovo je PRILIKA KOJA SE NE PROPUŠTA i koju MORAMO DA ISKORISTIMO!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, nakon sastanka sa američkim DFC-om, da Amerikanci nude milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija, privrede i infrastrukturne projekte


"Kada sam rekao da razmilšljamo o milijardu dolara samo za garantnu šemu, oni su rekli - razmišljajte o milijardama dolara, a ne o jednoj milijardi", rekao je Mali novinarima, dodajući da će tačna cifra biti poznata krajem sledeće nedelje.

Foto: Tanjug

"Tada ću od njih dobiti ponudu", precizirao je Mali.

Istakao je da je to prilika koja se ne propušta i koju moramo da iskoristimo na pravi način.

Kaže da će se prvi efekti otvaranja kancelarije DFC-a u Beogradu videti već u novembru.

"Očekujem da ćemo sa direktorom kancelarije Džonom Jovanovićem imati prvi sastanak već do kraja sledeće nedelje i očekujem kontra ponudu u odnosu na uslove koje smo mi njima dali za garantnu šemu i koje sve instrumente oni mogu da nam daju i slično. Posle toga će brzo biti doneta odluka na vladi, a i oni su spremni brzo te odluke da donesu".

Mali naglašava da mi taj novac možemo da imamo u Srbiji do kraja novembra za domaće kompanije.

Na pitanje kakve su bile ponude koje je DFC dao Srbiji, kaže da je njihova ponuda bila veoma povoljna, ali da je on odbio kao za nas neprihvatljivu pošto hoće da se izbori za još bolje uslove.

"Dajte mi sedam do deset dana da se izborim za najbolje moguće uslove i najjeftiniji novac za naše kompanije", rekao je Mali.

Foto: Tanjug

Kaže da je veoma zadovoljan današnjim sastankom i činjenicom da je on usledio samo dan nakon otvaranja kancelarije DFC-a i što je cela njihova delegacija ostala u Beogradu.

Kako je rekao, danas je bilo reči o konkretnim projektima sa ciljem da novac što pre stigne u Srbiju.

Planirano je, dodaje, da u narednih desetak dana budu realizovane tri važne stvari za privredu, a prva je garantna šema za mikro, mala i srednja preduzeća koja će biti slična onoj kao što je država uradila za pomoć tim firmama u borbi sa kovidom19.

Garantna šema sa DFC-om će podrazumevati dobijanje još povoljnijih sredstava za preduzeća kako bi mogla da održe likvidnost i kupe novu opremu i tehnologiju.

Foto: Tanjug

Dodaje da Amerikanci insistiraju da se bezbedi posebna linija za privatna mikro, mala i srednja preduzeća, a čak i za kompanije za do 500 zaposlenih.

Druga stvar o kojoj se razgovaralo, kaže Mali, jeste o projektima iz programa "Srbija 2025" koji je vredan 14 milijardi evra, a koji podrazumeva izgradnju novih auto-puteva i železničkih pruga, kao i druge infrastrukture.

Treća stvar, preneo je da su Amerikanci zainteresovani da daju podršku američkim investitorima da dođu u Srbiju i otvore fabrike.

Podsetio je da je Srbija već krenula sa korporativnim obveznicama i da Amerikanci žele da nam pomognu u razvoju finansijskog tržišta i obezbede i druge finansijske instrumente, kako bi došli do dodatnih izvora finansiranja.

Foto: Tanjug

Mali je rekao da ranije projektovano da će privredni rast Srbije biti minus jedan ili nula ove godine, ali da najnovije projekcije pokazuju da smo bliži tome da budemo na nuli.

"Po tome ćemo biti, ako ne prvi, onda među prve tri zemlje u Evropi", zaključio je Mali.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija