• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.09.2020

13:58

IZUZETAN I JAK LIDER! Američki razvojni fond: Vučić ima JASNU VIZIJU NAPRETKA SRBIJE!

Politika

IZUZETAN I JAK LIDER! Američki razvojni fond: Vučić ima JASNU VIZIJU NAPRETKA SRBIJE!

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić je izuzetan, jak lider, s jasnom vizijom napretka Srbije, ocenili su predstavnici Međunarodne razvojne finansijske korporacije SAD (DFC) u razgovoru sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković


Kako je saopšteno iz NBS, guverner Jorgovanka Tabaković sastala se danas s predstavnicima američke delegacije, koju su činili visoki predstavnici DFC, Izvozno-uvozne banke SAD (EXIM), budući šef kancelarije DFC-a u Beogradu, kao i predstavnici Ambasade SAD u Srbiji.


Visoki zvaničnici iz SAD su istakli takođe da je rad i doprinos Narodne banke Srbije izuzetno važan za uspeh Srbije, i da činjenica da je dinar ostao stabilan i tokom pandemije nedvosmisleno govori o načinu rada i rezultatima NBS.

Sama poseta visokih predstavnika iz SAD predstavlja nastavak saradnje koja je trasirana tokom nedavnog sastanka u Vašingtonu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika SAD Donalda Trampa, navodi se u saopštenju NBS.

Tom prilikom postignuti su dogovori koji predstavljaju okosnicu dalje saradnje Srbije sa SAD i unapređenja odnosa dveju zemalja na ekonomskom planu. Poseta predstavnika DFC i Izvozno-uvozne banke označava početak sprovođenja ovih dogovora i njihovu dalju konkretizaciju preciziranjem razvojnih projekata i oblasti saradnje.

Foto: Američka ambasada u Srbiji

Guverner Jorgovanka Tabaković je istakla na sastanku da nema dileme da je cilj SAD jačanje regionalne saradnje na ovim prostorima, a da je predsednik Vučić kreator ideje „Mini Šengena” i predlagač ideja koje znače ekonomski i društveni razvoj na prvom mestu Srbije, ali i regiona.

„Onome koji je sav svoj politički kapital stavio u funkciju napretka Srbije, a to je predsednik Vučić, ja ću ostati pouzdan oslonac. Sa institucijom na čijem sam čelu, nastavićemo da radimo tako da predsednik Vučić ima punu podršku u očuvanju u svakom smislu stabilne Srbije, pa i finansijski, koja je njegov i naš ključni cilj”, rekla je Tabaković.

Dodala je i da kao guverner Republike Srbije u MMF ima priliku da tokom prolećnih i jesenjih zasedanja Fonda i Svetske banke vidi gde se Srbija nalazi na globalnoj investicionoj mapi, a interesovanje ogromnog broja investitora govori da smo u samom vrhu.

Da veruju u perspektive Srbije potvrđuju i prilivi stranih direktnih investicija u Srbiju, koji prelaze 8,0 posto bruto domaćeg proizvoda i čine oko 60 procenata ukupnih priliva na Zapadni Balkan.

Foto: Tanjug

Američki sagovornici su ocenili da rast kreditnog rejtinga Srbije govori jasno o rezultatima rada NBS i Vlade Srbije.

Takođe su istakli i da je predsednik SAD Donald Tramp izuzetno posvećen tome da se sporazum realizuje na najbolji mogući način i da nova ekonomska saradnja bude takva da donese što više novih radnih mesta.

Naveli su i da su u prethodnom periodu imali priliku da se sastanu s predstavnicima privatnog sektora u Srbiji, koji su rekli da način vođenja NBS stvara sigurnost koja im je neophodna za dugoročno poslovanje i da im posebno znači stabilnost domaće valute i niska i predvidiva inflacija. Posebno im je značila brza i efikasna reakcija centralne banke tokom pandemije virusa korona.

Tokom sastanka predstavnici delegacije SAD govorili su detaljnije o politici DFC-a, oblicima prisustva na tržištu, posvećenosti tržištima i lokalnim kompanijama. Rad EXIM banke komplementaran je radu DFC-a i one mogu raditi zajedno na različitim dugoročnim projektima koji jačaju veze između regiona i ekonomija.

Na kraju sastanka zaključeno je da je ključni zadatak razvoj i da u meri u kojoj se u Srbiji omogući jačanje infrastrukture, privrede, a posebno otvaranje novih radnih mesta, bićemo uspešniji na ovom zajedničkom zadatku. Centralna banka koja uspešno čuva stabilnost - monetarnu i finansijsku, jeste jedan od veoma važnih oslonaca na tom putu, navodi se u saopštenju NBS.

Foto: Reuters

Centralna banka poseća da je početkom ovog meseca i američki Stejt department objavio izveštaj o uslovima poslovanja i investicionoj klimi za 2020. godinu za više od 170 zemalja i tržišta, u kojem se za Srbiju konstatuje da je investiciona klima popravljena u prethodnih nekoliko godina, čemu su doprinele pre svega preduzete makroekonomske reforme, ojačana finansijska stabilnost, povećana fiskalna disciplina i napredak u procesu pristupanja EU.

U pogledu mera i aktivnosti koje su iz domena NBS, u izveštaju se navodi ocena MMF-a da je otpornost finansijskog sektora Srbije na rizike u prethodnom periodu pojačana. Ističe se da je kapitalizovanost bankarskog sektora znatno iznad regulatornog minimuma, da je povećan kvalitet aktive, kao i da su pokazatelji profitabilnosti stabilni.

Navodi se da je ostvaren izuzetan napredak sistemskim rešavanjem pitanja problematičnih kredita, što je rezultiralo znatnim smanjenjem stanja ovih kredita, kao i njihovog učešća u ukupnim kreditima. Ističe se i visoka pokrivenost NPL-ova ispravkama vrednosti.

Foto: Tanjug

U izveštaju se napominje i da su uslovi kreditiranja u Srbiji sada znatno povoljniji, da je poverenje u bankarski sistem očuvano, što se vidi i kroz rast štednje stanovništva. Daje se i ocena J.P. Morgan-a da je srpski dinar jedna od dve najrealnije vrednovane valute od 25 posmatranih valuta zemalja u razvoju, a na osnovu analize koju su objavili u decembru 2019. godine.

Konstatuje se i da je Vlada Srbije u 2018. godini uspešno završila trogodišnji stendbaj aranžman s MMF-om, kao i da je znatno premašila fiskalne ciljeve definisane ovim aranžmanom.

Ističe se i da američki investitori pozitivno ocenjuju Srbiju, posebno njen strateški položaj, obrazovanu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini s ključnim tržištima, pre svega sa Evropskom unijom, kao i jednak tretman američkih kompanija s domaćim i kompanijama iz drugih delova sveta.

Stejt department je ukazao u izveštaju na to da su privredni rast i veća zaposlenost strateški prioritet Vlade Srbije, a važan element za ostvarivanje ovog cilja predstavljaju preduzete strukturne reforme, pre svega u oblasti tržišta rada, izdavanja građevinskih dozvola, inspekcijskog nadzora, javnih nabavki i privatizacije.

Kao dokaz toga navode napredak Srbije na međunarodnoj listi konkurentnosti Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing busineš), gde je Srbija rangirana na 44. poziciji, a o boljoj poslovnoj klimi svedoči i rast kreditnog rejtinga Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Stevan

pre 3 godine

Valjda će konačno da počne drastično se povećava standard građana

Tanjica

pre 3 godine

Amerika ima mnogo bolji odnos i saradnju sa Srbijom od kada je predsednik Vucic na vlasti.

Jelena

pre 3 godine

Amerika je jasno pokazala svoje poštovanje prema Srbiji, veoma jasno je to što Aleksandar Vučić ima poštovanje kako na istoku tako i na zapadu. Ono što obeća to i ispuni. Dok na njega niko nije u stanju da izvrši pritisak koji nije dobar za mnašu zemlju.

Ana

pre 3 godine

Predsednik vodi veoma odgovornu politiku ka napretku Srbije

Dasa

pre 3 godine

Ovo je veoma dobar pocetak jedne velike dugovecne saradnje i prijateljstva sa Amerikancima.

Mara

pre 3 godine

Odnosi srbije i amerike su sada konacno na nivou na kojem i treba da budu, i tako treba da se nastavi.

BozaB

pre 3 godine

Upravo ta vizija zasluzna je za uspeh Srbije danas, u svakom smislu.

Miro

pre 3 godine

Odlicno, bravo. Nadam se da ce Amerikanci da postuju sporazum. Sa indijancima su potpisali 476 i nijedan ispostovali nisu. Ajde administratore objavi, do juce ste velicali Rusiju i Kinu. Sta je sad svaki komenar koji nije SNS se brise. Doduse ima skrin sot pa ce to drugi da objave.

Filip

pre 3 godine

Zahvaljujući predsedniku Vučiću Srbija nastavlja da ide krupnim koracima napred.

Marko

pre 3 godine

Predsednik Vucic je nebrojano mnogo puta pokazao i dokazao da je sposoban na sve izazove koje se "bace" pred njim.

Ivana

pre 3 godine

Sav uspeh Srbije u poslednje vreme polazi od odlucnosti i dobrog postupanja sa vrha zemlje!

Sandra

pre 3 godine

Veoma je znacajno unapredjenje odnosa Srbije sa Amerikom koje je ostvareno zahvaljujuci uspesnom liderstvu predsednika Vucica.

Marko

pre 3 godine

Ovo je veliki uspeh Vučićeve politike i zaista je dokaz da je veliki i jak lider. Otvoriti kancelariju DFC u Srbiji nije bilo jednostavno, ali se sotvarilo i ovo će biti odskočna daska za dalji razvoj naše zemlje.

Romanija

pre 3 godine

Pa zbog toga i dobija ogromnu podršku građana Srbije.

(VIDEO) VUČIĆ I GRENEL: OD 1881. GODINE NISMO IMALI OVAKO ZNAČAJNE SPORAZUME SA SJEDINJENIM DRŽAVAMA!
Politika

(VIDEO) VUČIĆ I GRENEL: OD 1881. GODINE NISMO IMALI OVAKO ZNAČAJNE SPORAZUME SA SJEDINJENIM DRŽAVAMA!

Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom i izvršnim direktorom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC Adamom Bolerom. Psoel sastanka, simbolično je otvorena kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu. Direktor kancelarije biće Džon Jovanović

22.09.2020

15:06

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija