• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

26.09.2020

12:11

PREDSEDNIK VUČIĆ BEZ DILEME: Prenos posmrtnih ostataka Pupina bio bi važan za nas, TO JE NJEGOV AMANET

Politika

PREDSEDNIK VUČIĆ BEZ DILEME: Prenos posmrtnih ostataka Pupina bio bi važan za nas, TO JE NJEGOV AMANET

Podeli vest

Prenos posmrtnih ostataka velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina u Sbriju bila bi velika stvar, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić, povodom inicijative u SAD, da se Pupinovi posmrtni ostaci vrate u Srbiju, što je bio i njegov amanet.

Istakao je da nikakva odluka o tome nije doneta, ali da će se time ozbiljno pozabaviti.

"To bi bila važna stvar za nas, nadam se da će američki prijatelji da izađu u susret. Ali, da vidimo detalje, pa da donosimo odluku o tome", rekao je Vučić.

Mihajlo Pupin je rođen 1854. godine u selu Idvor, u Banatu. a u 20-oj godini odlazi u SAD.

Akademsku karijeru i naučnu delatnost zapoceo je 1889. godine kao nastavnik fizičke matematike u odeljenju za elektrotehniku na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, gde je 40 godina radio kao nastavnik i profesor.

Foto: blog.telekom.rs

 

Patentirao je 34 pronalaska.

Pupin je bio i uspešan pisac, a za autobiografsko delo "Sa pašnjaka do naučenjaka", objavljeno 1923. godine, godinu dana kasnije, 1924, dobio je Pulicerovu nagradu.

Umro je 12. marta 1935. u Njujorku i sahranjen na groblju Vudlaun u Bronksu.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
BozaB

pre 3 godine

Bila bi to zaista velika stvar, za nas je on simbol inovativnosti i teskog rada koji daje rezultate.

Verica

pre 3 godine

Prenosom Pupinovih posmrtnih ostataka iz Amerike u Srbiju,ispunila bi se pupinova zelja,a za srbiju bi bilo od velikog znacaja.

TM

pre 3 godine

Srbija nikada ranije nije mislila kao sada vodjenjem sadasnje politike o istoriji svojih predaka, ostacima, secanjima na njih i obelezavanju godisnjica. Pohvala.

Filip

pre 3 godine

U poptpunosti se slažem sa predsednikom. Ovo je odlična inicijativa SAD.

Tina

pre 3 godine

To bi bila stvarno velika stvar za sve Srbe i Srbiju. Svaka cast za inicijativu i nadam se da ce se ostvariti!

Ivana

pre 3 godine

Nikada ranije nismo imali bolje uslove za život.Srbija danas ima predsednika koji voli svoj narod i državu i koji radi mna tome da građani Srbije žive bolje.Srbija je na pravom putu razvoja.

Marko

pre 3 godine

Mihajlo Pupin nije bio samo izvrstan naucnik i pronalazac vec je bio uspesan i na drustvenom planu. Razvijao je brojna poznanstva i veze. Kraljevina Srbija ga je proglasila za pocasnog konzula u Americi, a na poziv Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca boravio je dva meseca u Parizu u vreme pregovora o miru 1919. godine.

Mina

pre 3 godine

To je trebalo odavno da se desi jer nas je Pupin zaduzio i to mnogo i definitivno to treba da se uradi!

nunfuck legion

pre 3 godine

Laži ne mogu trajati večno. Entropija će odraditi svoje, a onda...

Darija

pre 3 godine

Posmrtne ostatke trebamo da vratimo u Srbiju, bila bi to zaista velika stvar.

Zoka

pre 3 godine

Pupin je covek na kojeg je Srbija ponosna i povreatak njegovoih posmrtnih ostataka u Srbiju bi bio izuzetno vazan i znacajan cin, te se nadam da ce se realizovati!

Mare

pre 3 godine

Velikog Pupina treba vratiti u njegovu rodnu grudu.

Dalibor

pre 3 godine

To bi bila velika stvar za srbiju, jer je ipak Pupin bio pravi srbin I zasluzuje da bude kod nas.

Ana

pre 3 godine

Amanet treba ispuniti. Podrška predsedniku za ovu odluku.

Prvoborac

pre 3 godine

To bi bio istorijski momenat i za Srbe u rasejanju i za njegovu braću u Srbiji.Velikom naučniku koji se zalagao za svoju zemlju mesto je u Srbiji.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija