• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srpskaliga.rs

28.09.2020

10:43

SRPSKA LIGA: Integrisati dijasporu u srpsko društvo

Politika

SRPSKA LIGA: Integrisati dijasporu u srpsko društvo

Podeli vest

Nova era ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država je pravo vreme da država Srbija integriše pripadnike naše dijaspore u srpsko društvo i tako ispravi nepravdu prema Srbima emigrantima koji su za vreme i posle Drugog svetskog rata morali da napuste svoju domovinu i grade svoju i budućnost svoje porodice u evropskim zemljama, u Americi ili Australiji, izjavio je Goran Milenković, generalni sekretar Srpske lige

 

On je istakao da najnovije procene za Sjedinjene Države pokazuju da u toj zemlji živi oko milion pripadnika srpske dijaspore, a širom sveta je identifikovano oko 5,5 miliona ljudi srpskog porekla, što svakako predstavlja ogroman potencijal svake vrste saradnje sa svojom maticom, Srbijom i Republikom Srpskom.

- Da bi potomci naših emigranata osetili zajedništvo sa maticom potrebno je da im se omoguće barem osnovna prava koja imaju Srbi u matici, a ne da se od njih samo očekuje da svoj novac investiraju u srpske zemlje. Zato je neophodno omogućiti im sticanje srpskog državljanstva i odobriti stimulacije i olakšice prilikom kupovine nekretnina i investiranja u domovinu, kako bi bili uvaženi članovi srpskog korpusa – pojašnjava Milenković.

Bivše jugoslovenske tajne službe su bacale ljagu na srpske političke i ekonomske emigrante, uprkos njihovog iskrenog rodoljublja i slobodarstva – kaže Milenković, zaključujući da se mnogi od njih više i ne izjašnjavaju kao Srbi, niti znaju srpski jezik, što se mora promeniti, ukoliko želimo da budemo snažniji kao narod i da i srpska dijaspora bude cenjena u svetu, kao što su na primer irska, italijanska ili grčka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija