• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

29.09.2020

22:15

ISTRAGA TUŽILAŠTVA ZA OVK RASKRINKALA ZLOČINAČKI ŠIPTARSKI PLAN  Haradinaj ubija haške svedoke!?

Politika

ISTRAGA TUŽILAŠTVA ZA OVK RASKRINKALA ZLOČINAČKI ŠIPTARSKI PLAN Haradinaj ubija haške svedoke!?

Podeli vest

Nasim Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja, spremao "odmazdu nad svedocima zločina OVK koji su sarađivali sa tužilaštvom", navodi se u predlogu optužnice

Nasim Haradinaj, brat od strica bivšeg "premijera" lažne države Kosovo Ramuša Haradinaja, pripremao je likvidacije ključnih svedoka koji su u Hagu svedočili o zločinima terorističke OVK!
 

Jako opasno

Veterani OVK su saznali ko su sve zaštićeni svedoci, što je jako opasno
Milovan Drecun, Odbor za KiM

 


Ovo se navodi u nalogu za Haradinajevo hapšenje koje je naređeno "zbog spremanja odmazde nad svedocima". U istoj akciji uhapšen je i Hisni Gucati, predsednik udruženja veterana OVK. Haradinaj i Gucati su proteklog vikenda prebačeni u haški pritvor Suda za OVK, gde čekaju na početak suđenja.


Plaćeni da miniraju sud
U nalogu za hapšenje tužioci navode da su Haradinaj i Gucati objavljivanjem imena i ličnih podataka potencijalnih svedoka "izložili te osobe ozbiljnim opasnostima".
- Gucati i Haradinaj su na konferencijama za štampu u Prištini distribuirali poverljive i nejavne informacije koje potiču od Tužilaštva ili istražne radne grupe koja mu je prethodila. Optuženi su za krivična dela protiv pravosuđa: zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka. Gucati i Haradinaj su na tri konferencije za štampu - održane 7, 16. i 22. septembra - medijima učinili dostupne poverljive informacije i dokumente u vezi sa radom Specijalizovanog tužilaštva...

Tužilac Džek Smit:
Kazna za svakoga
ko otkrije svedoke

 

Glavni tužilac Suda za OVK Džek Smit najavljuje da će krivično goniti sve koji odaju identitet svedoka ili objave informacije koje bi mogle otkriti ko su svedoci.
- Udruženje veterana OVK više puta se upustilo u aktivnosti koje su usmerene na miniranje primene pravde. Posvećeni smo istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koje mogu da dovedu do njihove identifikacije - naglašava Smit.

Haradinaj je, pritom, pomenuo po imenu neke svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim boravištem i drugim ličnim detaljima, a Gucati ga u tome nije sprečio. To je ozbiljna pretnja ili sredstvo prinude da druga osoba ne bi dala izjavu ili da pruži lažnu izjavu", piše u nalogu koji je potpisao francuski sudija Nikola Giju.


U dokumentu se navodi da su Haradinaj i Gucati nesumnjivo imali nameru da "nad svedocima sprovedu odmazdu".
- Tužilaštvo je hapšenje tražilo i zbog rizika od bekstva Gucatija i Haradinaja, koji imaju pristup značajnim fondovima i oslanjaju se na široku mrežu pristalica koja uključuje osobe sa bezbednosnom, policijskom i obaveštajnom ekspertizom. Gucati i Haradinaj imali su nameru i raspolagali su sredstvima da nastave da opstruišu napredak krivičnog postupka - naveli su tužioci.

Saslušan i Agim Čeku

U Specijalizovanom tužilaštvu Kosova (Sudu za OVK) sa sedištem u Hagu juče je završeno saslušanje bivšeg komandanta OVK Agima Čekua. To je potvrdio njegov advokat Artan Kerkini, koji nije želelo da iznosi detalje ispitivanja. Agim Čeku je ranije potvrdio da na saslušanje ide u svojstvu osumnjičenog, ali nije poznato za koje zločine ga haški tužioci sumnjiče. Podsetimo, Čeku je po poternici Srbije zbog ratnih zločina na Kosovu dosad tri puta hapšen i pritvaran, u Bugarskoj, Sloveniji i Mađarskoj, dok je iz Kolumbije proteran. On, međutim, nikada nije izručen Srbiji.

Posle Čekua, saslušan je i Salih Mustafa, takođe bivši komandant OVK, koji nije hteo da se izjašnjava o optužnici kojom se tereti za mučenje i ubistva najmanje šest ljudi na Kosovu tokom 1999. godine.


Tom Gaši, advokat udruženja veterana OVK, na drugoj strani kaže da Gucati i Haradinaj nisu krivi za curenje dokumenata Specijalnog suda u Hagu.
- Njihova navodna krivica je samo u tome što su dokazali saradnju srpskog tužilaštva sa Specijalnim sudom u fabrikovanju dokaza protiv OVK. Ovo hapšenje je stopostotno povezano sa politikom - ističe Gaši.


Klasično zastrašivanje
Komentarišući sve ove navode, predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun ocenjuje da je hapšenje Haradinaja i Gucatija bilo očekivano.
- Veterani OVK su iznosili poverljivu dokumentaciju iz Tužilaštva specijalnog suda. Ta dokumenta korišćena su za zastrašivanje svedoka. Njihov identitet je otkriven i veterani OVK saznali su ko su zaštićeni svedoci, što je jako opasno - kaže Drecun.
 

Moj ugao

DRAGAN PALIBRK
ADVOKAT

Od trenutka kada počne istraga do presude prođe veliki period. Prethodno iskustvo pokazalo je da, kada su u pitanju Albanci, Hag nikada nije imao rezultat. Zato, dok ne vidim pravosnažnu presudu, nemam poverenja u sve to.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija