• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.10.2020

14:04

SRBIJA JE ZEMLJA POBEDNIK! Ana Brnabić u Jajincima poručila: Nastavljamo da samouvereno čuvamo mir, slobodu, nezavisnost i antifašističke vrenodnosti.

Politika

SRBIJA JE ZEMLJA POBEDNIK! Ana Brnabić u Jajincima poručila: Nastavljamo da samouvereno čuvamo mir, slobodu, nezavisnost i antifašističke vrenodnosti.

Podeli vest

Braneći nezavisnost, slobodu i interese Srbije, sledimo primere predaka i ispisujemo još jedno poglavlje u slobodarskoj istoriji naše zemlje, poručila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić na obeležavanju Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima


Premijerka je navela da otvaramo novo poglavlje u kome je Srbija članica unije evropskih država, za koju kaže da je najveći i najuspešniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva, bez obzira na sve izazove sa kojima se suočava.


Istakla je da je istovremeno, Srbija zemlja sa prijateljima i partnerima i na istoku i na zapadu.

- Srbija je zemlja pobednik u oblastima u kojima je kroz istoriju retko pobeđivala - u ekonomiji, broju investicija, stopi nezaposlenosti, tehnologiji, inovacijama, ogromnoj veri u samu sebe, svoje ljude i u svoju budućnost - rekla je Brnabić koja je predvodila državnu komemorativnu svečanost u Spomen-parku Jajinci.

Poručila je da nastavljamo da samouvereno čuvamo mir, slobodu, nezavisnost i antifašističke vrenodnosti.

- Plamen slobode Srbije nastavlja i nastaviće večno da živi - navela je Brnabić koja je položila venac na stratište u Jajincima i upisala se u Spomen-knjigu.

Poručila je da treba da budemo ponosni na našu istoriju i Srbiju i da baštinimo sećanja na pretke, odbacujući svaki pokušaj revizije istorije i relativizacije zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata.

Navela je da je pre nepunih osam decenija na ovom mestu, kao žrtve fašizma, jedne od najokrutnije pošasti koja je zahvatila čitav svet tada, mučki ubijeno više od 80.000 nevinih ljudi, Srba, Jevreja, Roma, pripadnika NOR-a i antifašista.

- Danas smo ovde ponovo, kao i svake godine da bismo se poklonili njihovim žrtvama i da bi im odali počast - kaže Brnabić.

Istorijska je istina, navodi premijerka, da smo kao narod u oba svetska rata bili na pravoj strani istorije i da smo za našu slobodu i zbog naše istinoljubivosti platili ogromnu cenu, da smo među evropskim državama koje su dale najviše ljudskih života za slobodu, za istinu i za pravdu, a da su naši preci, pružajući otpor zlu, nasilju, teroru i nepravdi dali neizbrisiv doprinos slobodi i dostojanstvu i naše države i čitave Evrope.

Napomenula je da očuvanje slobodne, nezavisne i ponosne Srbije nije zagrantovano, nego zahteva neprekidnu i kontinuiranu borbu pod vrlo teškim okolnostima.

I danas se, kaže, Srbija nalazi pred značajnim političkim i bezbednosnim izazovima i to ne samo zbog odnosa sa Prištinom i vrlo složenih odnosa u regionu, već i zbog nepobitne činjenice da su na teritoriji naše zemlje isprepleteni višeslojni interesi svetskih i evropskih sila, velikih i moćnih zemalja.

Zato se, navodi, čini da je zemljama kakva je Srbija, koje cene svoju slobodu i nezavisnost, suvereno pravo da odlučuju za sebe ne zamerajući se nikome, ali jasno birajući svoj put, taj put danas teži i izazovniji nego u bilo kom trenutku nakon Drugog svetskog rata.

- Najveći broj građana Srbije to zna i oseća da rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i svi oni koji danas prihvataju štafetu istorije vrlo dobro znaju i svaki dan pokazuju da oni koji su ovde pali nisu ginuli uzalud - poručila je Brnabić.

Komemoraciji su prisustvovli ministri, predstavnici stranih ambasada, SPC i drugih verskih zajednica, a okupljenima se obratio predsednik Udruženja "Jasenovac" Milinko Čekić, koji je preživeo ustaški logor.

Čekić je rekao da preživeli, deca logoraši, prinuđeni su da pozivaju na suprotstavljanje narastajućoj demonstraciji neonacizma u Evropi, a posebno ustaštva u Hrvatskoj.

Naveo je da je u svetskoj istoriografiji ustaška NDH svrstana u 15 najsmrtonosnijih režima nacističke, rastičke i ksenofobne orijentacije u 20. veku.

- To je bila država u kojoj je na delu vladao teror kakav nije viđen u istoriji ljudske civilizacije - rekao je Čekić i naveo da zločina, pored odraslih i starih, nisu bila pošteđena ni deca, te da postoje podaci da je u ustaškim logorima ubijeno 23.204 dece, a samo u sistemu logora Jasenovac 19.432 dece.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija