• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.10.2020

13:17

BEZ ZSO MOGUĆE DA SRBI NAPUSTE PRIŠTINSKE INSITITUCIJE! OVO JE UDAR NA VITALNE INTERESE SRPSKOG NARODA!

Politika

BEZ ZSO MOGUĆE DA SRBI NAPUSTE PRIŠTINSKE INSITITUCIJE! OVO JE UDAR NA VITALNE INTERESE SRPSKOG NARODA!

Podeli vest

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće prištinske institucije ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred EU potpisanu, obavezu o formiranju ZSO, najavljeno je posle sastanka predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa direktorom vladine Kancelarije za KiM

Odbijanje Prištine da razgovara o ZSO je udar na vitalne interese srpskog naroda, i ugrožava kolektivna politička, ekonomska i socijalna prava Srba sa KiM, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, posle sastanka.

To je jedan od pet zaključaka, posle izjava iz Prištine koje idu u tom pravcu, te neangažovanja Brisela po pitanju poštovanja dogovora, poput ZSO, iz Briselskog sporazuma, potpisanog 2013.

Foto: Tanjug

Petković je istakao da je formiranje ZSO strateški interes Srba na KiM i da će svako ignorisanje obaveze da ona bude formirana, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, biti tretirano kao otvoreni napad na stečena prava srpskog naroda.

Petković je napomenuo da su Srbi pristali da učestvuju u prištinskim institucijama upravo zato što im je garantovano da će dobiti čvrste garancije poštovanja kolektivnih prava kroz ZSO, pa su zato i pristali na osnivanje lokalnih vlasti i drugih institucija po prištinskom sistemu.

Foto: Tanjug

"Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni pred Evropskom unijom potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, i biće razmotrena mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanja svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na KiM", rekao je Petković.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Eto

pre 3 godine

"BEZ ZSO MOGUĆE DA SRBI NAPUSTE PRIŠTINSKE INSITITUCIJE" Vec vidim kako kosovski Albanci ridaju i cupaju kosu po ulicama zbog ove vesti!

kosovar

pre 3 godine

Auuuu,pa to "pretis",postavljas uslove ! Pa sta ako napuste,bili bi presretni svi kosovari a u njih ubrajam i kosovske srbe,kao dela Kosova.Nista vi dobroga niste i necete doneti kosovskim srbima,a njima bi bilo bar ja tako mislim da ostanu sa nama na kosovu,i dele i dobro i zlo sa ostalim gradjanima.Jer,imam kontakta sa srbima koji su pogresili i otisli u Srbiju,gde ih sada smatraju gradjanima drugoga reda,ili budu vredjani kao npr "siptari",a zive vise nego bedno.A tu rulju iz sl ,vodite ih sto se mene tice i to pod hitno u Beograd pa neka tamo zive na vasoj grbaci.Toliko o tome petkovicuo srpskoj listi.

zdjurdjevic

pre 3 godine

Her Gebels Vučićeviću, zašto ne pominješ današnju pohvalu Vučiću od strane Grenela za njegov doprinos otvaranju modernizovanog "graničnog" prelaza na Merdaru. Kako ti to izgleda i čemu to sve vodi?

TRAMPE, SRBIJA SE NAORUŽAVA, NAJJAČA JE NA BALKANU, POMAGAJ! Šiptari zakukali, mole Ameriku da pritisne Beograd da prizna Kosovo! MAJSTORI, DŽABA VAM NOVCI...
Politika

TRAMPE, SRBIJA SE NAORUŽAVA, NAJJAČA JE NA BALKANU, POMAGAJ! Šiptari zakukali, mole Ameriku da pritisne Beograd da prizna Kosovo! MAJSTORI, DŽABA VAM NOVCI...

Pokret Samoopredeljenje ocenjuje da je pogrešno verovati da se rat na Kosovu zasnivao na drevnoj mržnji između srpskog i albanskog naroda i izjavu predsednika SAD Donalda Trampa da je uspeo da "zaustavi masovna ubijanja koja se već nekoliko decenija dešavaju između Srbije i Kosova" ocenjuje kao rehabilitaciju za ratne zločine na KiM

21.09.2020

16:55

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija