• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.10.2020

17:32

LAJČAK TRAŽIO OD ŠIPTARA FORMIRANJE ZSO, ALI... Jedan deo rečenice koju je izgovorio SRBIMA NE IDE NA RUKU!

Politika

LAJČAK TRAŽIO OD ŠIPTARA FORMIRANJE ZSO, ALI... Jedan deo rečenice koju je izgovorio SRBIMA NE IDE NA RUKU!

Podeli vest

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak završio je posetu Prištini zahtevom tamošnjim političarima da sprovedu deo Sporazuma i i formiraju ZSO, ali i konstatacijom da to mora da bude "u skladu sa Ustavnim sudom“

Lajčak je, na pres konferenciji u Prištini, rekao da bi razgovor o Statutu ZSO trebalo da bude naredni korak i da detalji o ZSO moraju da se dogovore.

- Na svim sastancima mi je rečeno da je dijalog važan za Kosovo. Potvrdili su mi da će Kosovo ispuniti sve obaveze, uključujući i ZSO - rekao je Lajčak, prenela je Koha.

On je na kraju posete održao konferenciju za novinare u Prištini i rekao da je tokom boravka u Prištini obavio 25 sastanaka sa političkim liderima i da je stekao približnu sliku politicke situacije na Kosovu.

- Razgovaramo o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Pokušaću da dođem do normalizacije. Nisam u poziciji da želim sporazum više od Kosova i Srbije. Ukoliko nema volje za sporazumom, neće ga ni biti. Nema normalizacije bez ZSO. Kosovo je potpisalo Sporazum, Skupština ga je ratifikovala. ZSO je deo pregovora - rekao je Lajčak.

Istakao je da je ključni princip implementacije da se poštuje sve što je potpisano, kao i da je princip svih pregovora kompromis.

- Ukoliko želimo nešto, moram nešto i da damo. Pravimo kompromise da dobijemo nešto - pojasnio je.

Foto: Beta



Izjave prištinskih zvaničnika date nakon razgovora sa izaslanikom Brisela ostale nepromenjene, pa nije jasno da li je Lajčak zaista privoleo Prištinu da promeni stav o formiranju Zajednice srpskih opština .

Sa tom dilemom za srpsku javnost - da li će da li će tema formiranja ZSO biti stavljena na pregovarački sto, a tako i nastavljen dijalog, Lajčak danas posle podne dolazi u Beograd, gde bi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem trebalo da razgovara, kako je to najavljeno "o napretku postignutom od obnavljanja dijaloga uz posredovanje EU u julu, kao i o narednim koracima u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu".

Odgovori šta zaista namerava Priština, za sada se mogu izvući samo iz izjava tamošnjih zvaničnika i svih političkih aktera sa kojima se susretao.

Hašim Tači je tako rekao da je sa Lajčakom razgovarao o dijalogu, konačnom sporazumu, članstvu u UN, kao i međusobnom priznanju, za koje je rekao da je prvi cilj sporazuma, bez spominjanja ZSO.

Izričit je bio i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti koji je posle sastanka sa Lajčakom ponovio da na KiM neće biti formirana ZSO sa izvršnim moćima, već onako kako Ustavni sud tzv. Kosova nalaže.

Lajčak je razgovarao i sa predstavnicima Srpske liste koji su mu poručili da je formiranje ZSO od vitalnog značaja za opstanak srpskog naroda na Kosovu.

Zato su, kažu, preneli jasan stav srpskog naroda da je potrebno najhitnije i bez ikakvog odlaganja formirati ZSO u skladu sa dogovorom u Briselu.

Srbi su ukazali Lajčaku i na problem bezbednosti na Kosovu u svetlu serije incidenata koji su se desili u prethodnom periodu.

Tokom boravka u Prištini Lajčak je razgovarao i da predstavnicima međunarodne zajednice, političkih partija, kao i sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom manastira Visoki Dečani Savom Janjićem.

Jedna od konstatacija koju je izrekao Lajčak, koji nije imao zajedničku konferenciju za novinare, sa prištinskim zvaničnicima, po pitanju formiranja ZSO je bila da očekuje predlog Prištine za nastavak implementacije briselskog sporazuma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija