• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.10.2020

09:10

DA PONOVO BUDEMO PRIJATELJI I SAVEZNICI! Đurić: Srbija i SAD na pragu redefinisanja odnosa!

Politika

DA PONOVO BUDEMO PRIJATELJI I SAVEZNICI! Đurić: Srbija i SAD na pragu redefinisanja odnosa!

Podeli vest

Novoimenovani ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić rekao je da je na tu funkciju izabran u trenutku kada su dve zemlje na pragu mogućeg redefinisanja odnosa, koji bi i pored neprijateljstva iz bliske prošlosti i nesuglasica koje i danas postoje između dve zemlje trebalo da se vrate na kolosek starog prijateljstva i savezništva


Ðurić je u intervjuu dnevnom listu "Politika" istakao da je u interesu Srbije da popravi svoj imidž u društvu i da uspostavi nove kanale saradnje sa najvećom vojnom, političkom i ekonomskom silom sveta.


- To nije odstupanje od naše zvanične politike neutralnosti, već je reč o upotpunjavanju te politike - kazao je Ðurić.

Na čelu vladine Kancelarije za Kosovu i Metohiju Ðurić je proveo više od sedam godina, a kao najveći uspeh izdvaja to što je očuvan kakav - takav mir, kao i političko ujedinjenje i konsolidciju Srba u južnoj pokrajini.

Navodi i da se ne mogu izbrojati zgrade, kuće, javni objekti koji su izgrađeni ili rekonstruisani u prethodnih sedam godina.

- Najveći rezultat, međutim, nije materijalne prirode. U periodu u kojem sam bio na čelu Kancelarije za KiM, naši ljudi u pokrajini su iz atmosfere defetizma i gotovo beznađa ponovo izrasli u jedan ponosan i snažan kolektiv - naglasio je Ðurić.

Ono što je zatekao kada je postao direktor Kancelarije za KiM, kako kaže, jesu nasleđeni sporazumi koji su vezivali ruke Srbiji na Kosovu i Metohiji.

- Srbi na Kosmetu su bili takoreći prepušteni sami sebi, posvađani i razjedinjeni, ostavljeni na milost i nemilost albanskom političkom establišmentu, koji je srpske političke predstavnike kupovao sitnim privilegijama i tretirao ih kao puku dekoraciju - dodao je.

Ističe i da je Srbima nad glavom "visila" pretnja novih masovnih činova nasilja i proterivanja.

- Danas su Srbi kadri da se političkim sredstvima i jednim glasom bore za svoj položaj i interese na Kosovu i Metohiji - kazao je nekadašnji direktor vladine kancelarije.

Na pitanje da prokomentariše to što Albanci već više od sedam godina nisu formirali zajednicu srpskih opština, Ðurić je naveo da Albanci imaju opsesivnu potrebu da Srbe izbrišu kao politički, demografski i ekonomski faktor, a da je ZSO upravo i osmišljena kao garanmcija za opstanak i razvitak Srba na terenu.

- Albanci veruju da im to nije u interesu. Reč je o jednom zaostalom etnocentričnom poimanju društva u kojem nema mesta za druge i drugačije i da toga nema Albanci bi uspeli da sagledaju da je prosperitet Srba na KiM u njihovom interesu - ispričao je Ðurić.

Naglašava i da bi Albanci voleli od Beograda da dobiju priznanje i to ne kao građansko i otvoreno društvo, već kao društvo koje počiva na ideji potpune albanske dominacije i ističe da su takva očekivanja, najblaže rečeno, nerealna.

Upitan kakva je bezbednosna situacija na KiM, Ðurić navodi da je situacija u Nagorno - Karabahu otreznila i one koji su bili podsmešljivi prema stalnim upozorenjima Srbije da je KiM i dalje bure baruta koje može da eksplodira ukoliko se njime neodgovorno rukuje i da na KiM i danas postoje brojni destabilizujući faktori.

Osvrnuo se i na novog direktora Kancelarije za KiM Petra Petrovića i naveo da je reč o časnom, pametnom, preduzimljivom čoveku koji se borbom za KiM bavi iz najdubljih rodoljubivih pobuda.

"Kancelarija za KiM ostaje u sigurnim i pouzdanim rukama, a naš narod u južnoj pokrajini će moći da se osloni na njega", kazao je Ðurić.

Kada je reč o Srpskoj naprednoj stranci i sednici Predsedništva koja će se uskoro održati, Ðurić očekuje da se, kako kaže, kao i uvek do sada donesu odluke koje su u najboljem interesu građana Srbije.

Upitan za odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Ðurić kaže da su kolege i saborci, ali i da ujedno Vučića smatra svojim političkim učiteljem ili mentorom.

"Ponosan sam što sam deo tima koji predvodi takav čovek i državnik", naveo je Ðurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nevena

pre 3 godine

Nadamo se da cemo imati sve bolje i bolje odnose, kao i mnogo novih saradnji.

Ikac

pre 3 godine

Tako je. Normalizacija odnosa sa SAD-om nam je od velikog znacaja na svim poljima.

DEDA RAKA

pre 3 godine

Saradnici moguće i poželjno - prijatelji MALO MORGEN !

Theodora

pre 3 godine

Srbija i SAD su imale odlicne odnose kroz istoriju i mi treba sto pre da ih obnovimo i pocnemo jos jacu saradnju sa SAD. Cinjenica je da su odnosi bili poljuljani da su nas SAD bombardovale ali isto tako je i cinjenica da se mi moramo okrenuti buducnosti i uci u neke mirnije tokove kako bi preporodili zemlju, sacuvali mlade ljude u njoj i podigli natalitet, a bez podrske SAD to sigurno necemo uspeti

Mica

pre 3 godine

Moramo boti jedinstveni i boriti se za svoj polozaj i prava pogotovo za ljude na KiM.Samo da bude mira i dobre saradnje.

ana

pre 3 godine

Zelimo i nadamo se jos boljim odnosima i novoj saradnji.

Sanja

pre 3 godine

Poslednjih godina primetno je da Tramp želi da menja politiku i to je naša šansa.

Nevenka

pre 3 godine

Slazem se sa Djuricem, stiti Srbiju a odgovori svima na zadatak

Lejla

pre 3 godine

Srbija je uvek bila prijateljski nastrojena prema svima. Nadamo se da će SAD konačno to uvideti, i da ćemo nastaviti ono staro prijateljstvo bez bilokakvih ucena.

Mily

pre 3 godine

Srbija i SAD sada, posle potpisanog sporazuma u Vasingtonu, imaju veliku sansu da obnove staro prijateljstvo i saveznistvo i zakopaju ratne sekire, koje nas sve muce dugi niz godina.

Milan

pre 3 godine

Polako i SAD prepoznaje ozbiljnost Srbije na svim poljima, kao i u rešavanju kosovskog problema. Još bolji odnos Srbije i SAD kao primer poboljšanja spoljne politike naše zemlje.

Milan

pre 3 godine

Super je sto su odnosi Srbije i Amerike sve bolji...tako i treba da bude

Milan

pre 3 godine

Srbija krupnim koracima gradi svoju bolju budućnost sa svim zemljama, naravno, i sa Amerikom

Sunčica

pre 3 godine

Sređivanje odnosa sa Amerikom približilo bi nas neutralnom stavu koji nam jedini omogućuje pravi napredak, imajući u vidu naš geopolitički položaj u svetu. Podržavam!

Darija

pre 3 godine

Tako je,amerika nam treba kao saveznik naravno

Momir

pre 3 godine

Vole nas na sve 4 strane sveta. To je odlično za budućnost Srbije.

Filip

pre 3 godine

Verujem da će Đurić, kao novi ambasador u SAD učiniti sve da Srbija i Amerika stvore nove odnose, mnogo povoljnije za nas nego u poslednjih 30 godina i da će u tome uspeti, bez obzira ko pobedi na izborima u Americi.

Kaca

pre 3 godine

Srbija je spremna za dogovore i poboljšanje odnosa sa Amerikom, puno srece ka ostvarenju tog cilja.

Nebojsa

pre 3 godine

Odnosi sa SAD-om su svakim danom sve bolji, i drago mi je sto sve ide u dobrom pravcu kada je nasa zemlja u pitanju...

Lela

pre 3 godine

Svako uspostavljanje nove saradnje sa SAD je korak napred za Srbiju.

Vlade

pre 3 godine

Sada Amerika treba da izvrsi veci pritisak na Albance za normalizaciju odnosa, jer koriste svaku priliku da nanesu stetu dijalogu.

Danijela

pre 3 godine

Iskreno se nadamo još boljim odnosima i saradnji.

Drugar

pre 3 godine

Odnosi sa SAD om su veomam znacajni, i veoma korisni u svim oblastima.

Ivana

pre 3 godine

Za dalji napredak nase zemlje neophodno je da imamo bolji odnos i mogucnost saradnje sa Amerikom.

Tira

pre 3 godine

Vraca se vreme velikog saveza izmedju Srbije i SAD a.

Silvija

pre 3 godine

I trebalo bi. To je dobra priča za sve nas.

Bojan

pre 3 godine

Verujem da ćemo zahvaljujući novom ambasadoru izgraditi još bolje odnose sa Vašingtonom.

aca

pre 3 godine

Srbija i SAD ce popraviti svoje odnose i tako pokazati svima da se vekovna prijateljstav ne mogu unistiti zbog sacice ljudi. Sa SAD kao iskrenim prijateljem Srbija ce imati sansu da ocuva KiM u svom sastavu

sasa

pre 3 godine

Politika na visini na kojoj mora da bude. Srbija je uvek za prijateljske odnose

milovan

pre 3 godine

Nadamo se sto boljim i jacim odnosima jer to nama ide u korist.

Jana

pre 3 godine

Djuric ima puno pravo. Normalizacija odnosa je kljuc za sve.

Goksi

pre 3 godine

Verujem da cemo ponovo imati ono saveznistvo kao za vreme dok je Wilson bio predsednik Amerike i kada se Srpska zastava vijorila Vasingtonom.

Mare

pre 3 godine

Албанци су сад у паници јер коначно Америка и Србија поново успостављају добре односе. Верујем да ће Ђурић још више допринети томе.

Milica

pre 3 godine

Kako je Đurić bio izvanredan ambasador Srbije na KiM, biće i u SAD

Milica

pre 3 godine

Đurić je idealan ambasador, Srbija nema brige dok on obavlja funkciju ambasadora.

Dejan

pre 3 godine

Vreme je da sa SAD vratimo one dobre dobre odnose koje smo nekada imali

Filip

pre 3 godine

U potpunosti se slažem sa Đurićem. Odnosi Srbije i SAD su sve bolji i bolji.

Tanjica

pre 3 godine

Za Srbiju bi bilo od izuzetne vaznosti da poboljsa odnose i saradnju sa SAD-om.

Milovan

pre 3 godine

Bitno je da naš narod u južnoj pokrajini može da se osloni na nekog, to je bila Kancelarija za Kosovo i metohiju i tako će i ostati, bez obzira što je Marko otišao.

Ana

pre 3 godine

Marko Djuric shvata znacaj poboljsanja odnosa Srbije sa SAD-om i koliki to uticaj moze imati sto na imidz Srbije u svetu, sto na ekonomski razvoj, i nadam se njegovim dobrim rezultatima na tom polju sad kad je ambasador

Dec

pre 3 godine

Htedoh da pročitam komentare, ima li nešto pametno, kad ono...

Nera

pre 3 godine

Srbiji je na svim poljima veoma vazna normalizacija odnosa SAD-om.

gerda

pre 3 godine

Nadam se da cemo imati sve bolje odnose. Normalizacija odnosa sa amrikom je od velikog znacaja.

Kosta

pre 3 godine

Radom i trudom, pre svega ozbiljnom politikom postajemo kljucna figura stabilnosti.

Sanja

pre 3 godine

Dobri odnosi sa SAD-om su nam veoma vazni, jer ce nam pomoci da dodatno napredujemo u buducnosti!

Mila

pre 3 godine

Potpuno podrzavam ideju da se unaprede odnosi Srbije i SAD.

Sanjica

pre 3 godine

Normalizacija odnosa sa SAD je od krucijalne vaznosti za nasu zemlju na njenom putu ka EU.

Lovac

pre 3 godine

Za Srbiju je neopohodno da razvija dobre odnose i saradnju sa svima, jer na taj nacin stice ugled i mogucnost za resavanje mnogih problema, sto je u ovom trenutku neophodno.

Sofija

pre 3 godine

Nama je u interesu da imamo dobre odnose sa SAD

viki

pre 3 godine

Nadam se da ce Srbija da uspotavi jos bolju saradnju i odnose sa SAD-om.

Vinka

pre 3 godine

Sa SAD treba da imamo što bolji mogući odnos i sad,ali i za buduće generacije.

Mara

pre 3 godine

Sa SAD treba da uspostavimo dobru saradnju i prijateljske odnose, jer je tu kljuc naseg uspeha.

Željko

pre 3 godine

Srbija mora imati dobre odnose sa svim velikim silama zarad svoje političke moći.

Alek

pre 3 godine

Bilo je krajnje vreme da se losi odnosi iz proslosti, izmedju Srbije i SAD) poprave i da se krene dalje u bolju buducnost gde ce saradjivati i ostvarivati dobru saradnju, na obostranu korist

TRAMP NAM JE ODAO PRIZNANJE ZA POTIGNUTE REZULTATE U VREME KORONE! Đurić: Ovo je šansa da izgradimo trajno dobre i bliske odnose sa SAD
Politika

TRAMP NAM JE ODAO PRIZNANJE ZA POTIGNUTE REZULTATE U VREME KORONE! Đurić: Ovo je šansa da izgradimo trajno dobre i bliske odnose sa SAD

Za Srbiju je veoma važno što je američki specijalni izaslanik Ričard Grenel vrlo brzo posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu došao u Beograd i Prištinu, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i dodao da predsednik SAD Donald Tramp preko Grenela kreće u munjevito sprovođenje dogovora iz Bele kuće

22.09.2020

11:06

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija