• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.10.2020

22:01

MI SEDIMO NA SRPSKOJ STOLICI! Brnabić u Hit tvitu objasnila ključnu stvar spoljne politike, a onda otkrila: OSEĆAM SE JAČE NEGO PRETHODNI PUT!

Politika

MI SEDIMO NA SRPSKOJ STOLICI! Brnabić u Hit tvitu objasnila ključnu stvar spoljne politike, a onda otkrila: OSEĆAM SE JAČE NEGO PRETHODNI PUT!

Podeli vest

U emisiji Hit tvit su mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić, novinar Milomir Marić i sociolog Vladimir Vulević, a buduća premijerka je govorila o planovima nove vlade, Kosovu i Metohiji i spoljnoj politici ističući da "mi sedimo na srpskoj stolici"

Ana Brnabić je na početku emisije rekla da će u utorak popodne biti sednica predstavništva SNS i da veruje da će u najkraćem mogućem roku imati novu Vladu.

- Očekujem jako dobru Vladu, koja će imati fantastične ljude. U ekspozeu će se naći stvari koje će jasno odrediti stvari koje želimo da uradimo do 2025. godine - rekla je Brnabić.

Kako kaže, najverovatnije će biti oko 50 posto žena i dva nova ministarstva.

Srbija samostalan faktor

Predsednica Vlade navodi da mi nikada nismo imali bilo kakve pritiske od strane Rusije ili Moskve da li da potpisujemo ovo ili ono i šta da radimo.

Brnabić smatra da je ključna stvar spoljne politike da mi sedimo na "srpskoj stolici" i branimo interese naše zemlje.

- Nikada nakon drugog svetskog rata nije bilo teže voditi samostalnu politiku. Druge pozicije bi u političkom smislu bile lakše, ali je ona najbolje za naše građane - navela je ona i dala da je naš strateški put EU.

Vulević je rekao da nije bitno koliko se čeka na novu Vladu, već da ona bude kvalitetna i da se bavi stvarima koje su narodu bitne.

- Meni je racionalan bio odgovor predsednika koji je odmah nakon izbora rekao da će biti mnogo tema i sastanaka u vezi sa Kosovom, koje su stavile Vladu u drugi plan - rekao je Vulević.

Marić je rekao da je tehnička Vlada isto dobro radila, i istakao da su bili veoma vredni.

Brnabić je istakla da je ogromna odgovornost na njihovim leđima, kao i leđima predsednika Srbije, da se nastavi rast, pa čak i ubrza razvoj i napredak Srbije.

- Nikada niko nije imao ovoliku odgovornost, odnosno ovoliko poverenje građana. Zato moramo da damo još više nego ranije od sebe, kako bi to poverenje opravdali - rekla je Brnabić.

Foto: Printscreen Pink

Ističe da će ovo biti Vlada kontinuiteta, koja će raditi u istom timu zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, što je, kako dodaje, pomoglo da se razvija država još brže i bolje.

Brnabić je rekla da će se otvoriti nikada ozbiljnija borba protiv organizovanog kriminala, i dodala da će građani moći da vide ozbiljne izmene u tom smislu.

Kako kaže, oseća se jače nego što se osećala prethodni put kada je dobila poverenje da oformi Vladu Srbije. Dodaje da nikome ne bi bilo lako da preuzme fotelju na kojoj je do juče sedeo Aleksandar Vučić.

- Zahvaljujem predsedniku na predlogu za mandatara, ali i SNS za podršku za to. Sada se osećam mnogo lagodnije i sigurnije u toj poziciji - rekla je Brnabić.

O balansiranju među svetskim moćnicima i KiM

- Merkel će biti i dalje važna u nemačkoj politici. Nama je Nemačka važan partner i imamo sjajne ekonomske odnose, politički nisu nešto što je dobro, mada do sada nisu ugrožavali ekonomske interese - ukazao je Vuletić.

Brnabić kaže da je teško balansirati između tih interesa.

- Predsednik to radi izuzetno posvećeno. Skinuo je vladi veliki teret sa leđa i omogućio nam da se bavimo nekim drugim problemima - istakla je Brnabić i dodala da treba da se ponosimo što imamo takvog političara.

Premijerka je navela da je pitanje Kosova i Metohije jedan od najvećih izazova i dijaloga sa Prištinom pitanje naše bezbednosti i sigurnosti.

- Da jedan dan neko namerno ili slučajno provokacijom napravi situaciju da imamo oružani sukob. To ne možemo da dozvolimo - podvukla je Brnabić i dodala da je Srbija zemlja sa velikim brojem jakih partnerstava.

Kako je napomenula, moramo da balansiramo da bi ih sačuvali i nastavili da se razvijamo.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija