• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.10.2020

11:17

BOCAN-HARČENKO: Rešenje uz dogovor sa Srbima na KiM

Politika

BOCAN-HARČENKO: Rešenje uz dogovor sa Srbima na KiM

Podeli vest

Ruski stav o rešavanju kosovskog pitanja je nepromenljiv i temelji se na Rezoluciji SB UN 1244, a Rusija će podržavati sve napore koji će Beogradu i Prištini pomoći da postignu čvrsto, održivo i obostrano prihvatljivo rešenje, kaže ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko


U autorskom tekstu za "Napredak", časopis za političku teoriju i praksu SNS, rekao je da će Rusija posebnu pažnju posvetiti tom pitanju i da razgovor o budućim uzajamnim odnosima između Beograda i Prištine može da da rezultate samo uz striktno poštovanje međunarodnog prava, zakonitih interesa i zabrinutosti kosovskih Srba.


Strane same treba da se sporazumeju, a kontraproduktivni su forsiranje "definitivne normalizacije", nametanje unapred pripremljenih recepata i vremenskih okvira", kaže Bocan -Harčenko.

On je rekao i da je "Rusija opredeljena za razvoj saradnje po širokoj lepezi pravaca" i da "ključan značaj tome daje poverljiv politički dijalog na najvišem nivou".

Harčenko smatra i da EU, koju je Generalna skupština UN ovlastila da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, treba nepristrasno i efikasno da ispunjava svoje obaveze i da nastoji da se ostvare ranije postignuti dogovori, koje, dodaje, danas kosovski Albanci otvoreno ignorišu.

Prvorazredni značaj imaju formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje pitanja vezanih za izbeglice i interno raseljene, rekao je on.

"Podržavaćemo sve napore koji će pomoći Beogradu i Prištini da postignu čvrsto, održivo i obostrano prihvatljivo rešenje. Kao što je u više navrata naglašavao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Rusija će se složiti samo sa onim rešenjem koje će zadovoljiti Srbe koji brane svoja zakonita prava na KiM", kaže ambasador Bocan-Harčenko.

Foto: Tanjug

Ističe da Rusija nikad nije sprečavala namere balkanskih zemalja, uključujući Srbiju, da se pridruže EU.

"Važno je da to ne nanese štetu našim bilateralnim odnosima", viđenje je ambasadora Harčenka.

U tekstu u časopisu "Napredak" ruski ambasador govorio je i o politici Beograda prema Moskvi i naveo da Rusija visoko ceni odgovornu, suverenu politiku Beograda usmerenu ka očuvanju vojne neutralnosti. Važnu etapu predstavlja sklapanje rusko-srpskog međuvladinog Sporazuma o saradnji u borbi protiv terorizma, u junu ove godine.

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu delotvorno doprinosi uklanjanju posledica elementarnih nepogoda, radi na razminiravanju, organizuje pripreme spasilaca i vatrogasaca, dodao je ambasador Ruske federacije u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija