• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: balkansec.net

19.10.2020

22:15

ELITNA HRVATSKA VOJSKA DOLAZI NA KOSOVO, NATO INSISTIRA DA IH ZAGREB POŠALJE DO KRAJA GODINE! Treba li Srbi da budu zabrinuti?!

Politika

ELITNA HRVATSKA VOJSKA DOLAZI NA KOSOVO, NATO INSISTIRA DA IH ZAGREB POŠALJE DO KRAJA GODINE! Treba li Srbi da budu zabrinuti?!

Podeli vest

Hrvatska će od naredne godine utrostručiti vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji ukoliko Vlada i parlament te zemlje budu prihvatili predlog da se u sastav KFOR po prvi put uputi borbena pešadijska četa

Sadašnji kontigent te zemlje na Kosovu čini 38 ljudi sa dva transportna helikoptera Mi-17 i štabnim oficirima. Zagreb je uključen i u razvoj takozvanih Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) kroz rad NATO tima za vezu i savetovanje (NALT).

- Naš kontigent bi do početka 2021. godine trebalo da broji 145 pripadnika. Čekamo da se donese odluka svih onih institucija u Hrvatskoj koje moraju donetu tu odluku...Mi imamo već dole našu vazduhoplovnu komponentu, vojno-obaveštajnu komponentu i nacionalni element podrške - izjavio je komandant Hrvatske kopnene vojske general Boris Šerić na vežbi "Sposobnost 20".

Na toj vežbi održanoj prošlog meseca ocenjivana je i obučenost motorizovane čete koji bi trebalo da bude upućena u KFOR. Ona će 2021. godine biti u statusu spremnosti za pokret (stand by).

Analitičar portala Obris Igor Tabak navodi da još nije izvesno da li će Zagreb povećati svoj kontigent na Kosovu i Metohiji 2021. jer ta tema još nije došla pred parlamentarnu proceduru.

- Hrvatska nije jedina NATO država koja tamo učestvuje i to nije aktivnost koja bi u Hrvatskoj budila neku posebnu pažnju i emocije. Takva misija je ujedno i bitno manje opasna od, recimo, Avganistana - dodaje on.

Portal Obris podseća da za dodatno angažovanje oko 100 hrvatskih vojnika treba obezbediti podršku Vlade, resornog skupštinskog odbora i parlamenta ali i procenjuje da je to nešto što bi, po svemu sudeći, „moralo da se dogodi do kraja godine".

SRBIJO, ČUJEŠ LI TI OVO?! PRIŠTINA USVOJILA PLAN O SPROVOĐENJU SPORAZUMA SA BEOGRADOM! Da vidimo i to čudo, mogu li Albanci da izrade i Trampa?!

Ukoliko Zagreb bude pojačao kontigent u terorističkoj tvorevini Kosovo to bi značilo priključivanje trendu jačanja prisustva regionalnih vojski u toj misiji. One sada imaju znatan udeo u odnosu na ukupnu brojnost KFOR-a koja iznosi 3.419 ljudi.

Mađarska u toj misiji ima 418 vojnika, Slovenija 271, Grčka 119 i Rumunija 53 i Crna Gora jednog oficira. Najnoviji kontributor je Severna Makedonija koja je na Kosovo 17. oktobra uputila 44 vojnika. Budimpešta je već ranije iskazala ambiciju da preuzme rukovođenje KFOR-om i ojačala brojnost kontigenta.

Foto: Informer DN

Zagreb bi povećanim angažmanom u lažnoj državi dobio dodatnu referencu u okviru NATO i mogućnost da u uslovima niskorizične misije kakav je KFOR unapredi kapacitete prilagođene potrebama Alijanse.

Hrvatska inače od ranije ima veoma razvijene odnose sa vlastima u Prištini u oblasti bezbednosti, pre svega na planu obuke i školovanja, a na taj način dodatno se unapređuje i obaveštajno deloanje u regionu.

(VIDEO) CRKNITE DUŠMANI, PRELEPA ZAMBIJKA OTKRIVA ZAŠTO PEVA "SINI JARKO SUNCE SA KOSOVA"! Vas Srbe ne može da poljulja Zapad, suviše ste jaki!

Za razliku od Srbije koja se zbog vojne neutralnosti nalazi van bezbednosnih mehanizama, Hrvatska tako nastoji da dodatno učvrsti svoju poziciju u regionalnim okvirima, u okviru saradnje koju već ima sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin Vranjski

pre 3 godine

Čuj, "elitna krvatska jedinica" axaxaxax.... proći kao kod Staljingrada kad počne...

ITALIJANSKI GENERAL I ŠEF KFOR UDARIO NA TRAMPA I BRISEL! Smeta mu Zajednice srpskih opština jer ona navodno "ugrožava državni entitet Kosova"! ŠTA REĆI...
Politika

ITALIJANSKI GENERAL I ŠEF KFOR UDARIO NA TRAMPA I BRISEL! Smeta mu Zajednice srpskih opština jer ona navodno "ugrožava državni entitet Kosova"! ŠTA REĆI...

Mikele Rizi, komandant mirovne misije NATO na Kosovu i Metohiji (KFOR), svojom konstatacijom da formiranje Zajednice srpskih opština nosi rizik od „bosnizacije" Kosova što bi moglo da „ugrozi državni entitet Kosova", stao je na stranu Prištine i prekršio Rezoluciju 1244, saglasni su sagovornici Sputnjika

01.10.2020

19:20

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija