• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.10.2020

15:45 >> 16:04

(VIDEO) VUČIĆ NA BBF O KIM: Nisam optimista, ali snažno radimo na pronalaženju rešenja!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ NA BBF O KIM: Nisam optimista, ali snažno radimo na pronalaženju rešenja!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je putem video-linka na specijalnom panelu "Beograd-Priština, nema rešenja bez poverenja", u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Priština mora da promeni stav da je jedino rešenje da Srbija prizna tzv. Kosovo, i da shvati da je neophodno da se primene svi potpisani sporazumi, pre svega, Briselski.

On je istakao da se samo tako može naći kompromisno rešenje, a kompromisu, kako ističe, nema alternative.


Predsednik Srbije je to rekao na specijalnom on lajn panelu "Beograd-Priština, nema rešenja bez poverenja", u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, na kojem je učestvovao i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Vučić je rekao da za Srbiju situacija oko Kosova i Metohije nije laka, imajući u vidu da su 22 od 27 članica EU priznale nezavisnost Kosova, ali je ukazao da je, u skladu sa UN i Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244, sve suprotno od onoga što kažu neke velike sile.

- Nismo u lakoj, ni jednostavnoj situaciji i voleli bismo da vidimo postizanje kompromisa dve strane - poručio je predsednik Srbije.

On je izrazio nadu da će se Evropska unija boriti, zajedno sa obe strane, za postizanje kompromisa, jer on, naglašava, nema alternativu.

- Da li će biti lako, da li smo spremni za kompromis? Uvek ćete čuti iz Prištine da samo Srbija treba da prizna Kosovo, da će oni uraditi isto i da je onda sve rešeno. Međutim, komplikovanije je od toga - ukazao je Vučić.

Istakao je da moramo da promenimo atmosferu i implementiramo sve što je potpisano, počev od Briselskog sporazuma iz 2014, kao i da menjamo sveukupnu atmosferu.

Vučić je ukazao da je neophodno da se razgovara o ekonomskim vezama.

Ocenio je da su dve strane, takođe, daleko od pomirenja, i da treba raditi na tome, kao i prekinuti sa tim da gledamo jedni na druge kao protivnike i neprijatelje, već da nalazimo mogućnosti za saradnju.

- Nisam optimista, ali smo privrženi procesu pronalaženja rešenja i spremni smo da radimo snažno na tome - zaključio je Vučić.

U fokusu panela je dijalog Beograda i Prištine, a u diskusiji učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Pod geslom "Nema mira bez pomirenja" jubilarni Beogradski bezbednosni forum koji traje tokom celog oktobra održava se onlajn zbog pandemije korona virusa.

 

 

Pored razgovora o dijalogu Beograda i Prištine, budućnosti Evropske unije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i izborima u SAD, biće reči i odnosu tehnologije i privatnosti, anti-EU narativima u državama Zapadnog Balkana, depopulaciji, krizi demokratije i solidarnosti.

Za deset godina, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma je organizovano više od 230 diskusija, koje su okupile preko 4.000 učesnika i više od 900 panelista, među kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mari

pre 3 godine

Zahvaljujuci Vucicu ima mir i stabilnost ali i najveci rast u Evropi.I na ovom forumu od njega moze samo da se uci.

Milica

pre 3 godine

Pokazali smo veliko srpljenje, razumevanje i odgovornost

TM

pre 3 godine

Tezi se kompromisu. Srbija cini sve sto je do nje. Pristina mora da promeni stav i da sprovodi dogovoreno.

Dejana

pre 3 godine

Glavni problem lezi u Pristini koja celo vreme uporno odbija dijalog i kompromis.

Tijana

pre 3 godine

Kosovo je jedna od najvaznijih tema za predsednika i drzavu.Vucic ce nastaviti da se zalaze za dogovor sa Pristinom,ali ne pristaje na ucene.

Marina

pre 3 godine

Naša zemlja je uvek bila otvorena za svaki vid saradnje i dijaloga, ali potrebno je da i suprotna strana bude spremna na kompromis.

sasa

pre 3 godine

Učestvovanjem na panelu Srbija želi da pronađe kompromisno rešenje za probleme sa Prištinom.

Sasa94

pre 3 godine

Vučić je oličenje pravog predsednika koji se grčevito bori za svaku stopu Kosova. I ne samo Kosova već cele Srbije. Nadamo se najboljem mogućem ishodu, zato što verujemo Vucicu.

Bojan

pre 3 godine

Predsednik kao i uvek radi u interesu građana Srbije, tako će biti i u nastavku dijaloga.

kika

pre 3 godine

Svaki problem može da se reši. Mi smo spremni na pregovore i da nađemo kompromisno rešenje, a to bi trebalo da shvati i Priština.

Jana

pre 3 godine

Srbija je uvek bila za dogovor, sad je red na Pristinu...

Sanja

pre 3 godine

Moramo da nadjemo nekakvo resenje kako bismo na najbolji moguci nacin resili pitanje KiM! Predsednik za sada, uspesno odrzava mir.

Stasa

pre 3 godine

Ovo je veoma važan sastanak koji će doprineti poboljšanju odnosa Beograda i Prištine.

superdevojce

pre 3 godine

Srbija dugo nije imala ovako snaznog i coveka punog entuzijazma i energije na celu. Savrsen stav i ogroman respekt za sav trud.

Sanjica

pre 3 godine

Resavanje ovog pitanja podrazumeva veliku preciznost i mudro donosenje odluka poput pokretanja sahovskih figura.

Darinka

pre 3 godine

E, neka im je svima Vučić rekao da Kosovo ne nazivaju državom. Država je samo Srbija.

Tanja

pre 3 godine

Srbija ce se izboriti za najbolje resenje po pitanju Kosova.

Djole

pre 3 godine

Krajnje je vreme da Priština odustane od svojih neostvarivih ciljeva jer nema nikakve šanse da ih ostvari.

Ivana

pre 3 godine

Srbija je trudi da dodje do mirnog kompromisa sa Pristinom,ali isto tako zeli i bori se da sacuva i odbrani interese naseg naroda na Kosovu.

Filip

pre 3 godine

Srbija se zalaže za rešenje pitanja KiM mirnim putem. Verujem da ćemo se izboriti za kompromis zahvaljujući uprnosti i istrajnosti u pregovorima.

Saša

pre 3 godine

Samo kompromisno rešenje obezbeđuje dugotrajni mir u odnosima Beograda i Prištine.

ana

pre 3 godine

Naša zemlja je uvek bila otvorena za svaki vid saradnje i dijaloga, ali potrebno je da i suprotna strana bude spremna na kompromis.

Jana

pre 3 godine

Tačno je da mi dajemo sve od sebe, ne bi li došlo do prihvatljivog kompromisa. Samo još i druga strana da se uključi...

Milana

pre 3 godine

Nismo u lakoj, ni jednostavnoj situaciji i voleli bismo da vidimo postizanje kompromisa dve strane

sasa

pre 3 godine

Pristina mora da popusti i ponudi nesto kako bi se doslo do zajednickog resenja, ovakvim stavom nista se nece postici.

Dada

pre 3 godine

Jesmo za dogovor sa Albancima ali ni mi ne mozemo da idemo protiv svojih nacionalnih interesa.

Dragana

pre 3 godine

Podržavam borbu naše zemlje i smatram da smo postipli ispravno. Put koji mi idemo je uvek težak ali uvek uspevamo da dođemo do cilja. Priština mora da poštuje onako kako je dogovoreno.

Nikola

pre 3 godine

Kompromis treba da postuju obe strane a ne samo nasa

Mihajlo

pre 3 godine

Voleo bih da imam smirenost našeg predsednika. Ne samo to, nego mnoge osobine, ovde je, recimo, pokazao da je svetski čovek i ja mu se divim na diplomatiji, na perfekcionizmu, ali ne patološkom već istančanom. Kapa dole, predsedniče!

Dragica

pre 3 godine

Predsednik se svim silama bori za zaštitu srpskih interesa. Mirnim i kompromisnim rešenjem koja će odgovarati svim stranama.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija