• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.10.2020

10:47

MALI NAJAVIO POVEĆANJE PLATA U JAVNOM SEKTORU PETU GODINU ZAREDOM Svaki zaposleni dobiće nekoliko hiljada dinara više!

Politika

MALI NAJAVIO POVEĆANJE PLATA U JAVNOM SEKTORU PETU GODINU ZAREDOM Svaki zaposleni dobiće nekoliko hiljada dinara više!

Podeli vest

Petu godinu za redom biće povećanja plata u javnom sektoru, svaki zaposleni imaće po nekoliko hiljada dinara više a sa tačnim procentima povećanja zarada, uskoro ćemo izaći u javnosti, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Kako je naveo u intervjuu za današnji Blic, plate će biti povećane u dogovoru sa MMF-om. Dodao je da je u Srbiji povećana minimalna cena rada za 6,6 odsto a penzije za 5,9 odsto.

"Prosečna plata je trenutno 511 evra, a već na proleće naredne godine mogla bi da dođe do 540 evra. Cilj je da do 2025. godine prosečna plata bude 900 evra, a prosečna penzija 440 evra", rekao je Mali.

Naveo je da osnov povećanja plata i penzija leži u dobrim ekonomskim rezultatima. "Mislim da smo uspešno prevazišli izazove koje je donela kovid kriza, tako da očekujemo da na kraju godine budemo među najuspešnijim ekonomijama u Evropi. Zvanična projekcija privrednog rasta nam je -1 odsto, ali verujemo da možemo da budemo i na nuli. To nam otvara prostor za povećanje zarada jer su naša očekivanja da će sledeće godine rast BDP-a iznositi između 5 i 6 odsto", rekao je ministar.

On je podsetio da su medicinskim radnicima na samom početku pandemije povećane plate za 10 odsto.

"Uslovi za rad isto su tako važni, te smo se trudili, a trudićemo se i dalje, da kroz obnovu zdravstvene infrastrukture i kliničkih centara te standarde podignemo na još veći nivo", rekao je Mali.

Foto: Tanjug



Na pitanje da li strahuje od novog talasa korone i novih problema za privredu rekao je da nema ministra finansija, ekonomskog stratega ili analitičara koji se ne plaši korone zbog ekonomske neizvesnosti.

"Međutim, s obzirom na to da nas je prošle godine korona zaista iznenadila, a da smo se odlično snašli, verujem da smo sad svakako spremniji. Imali smo odličan, sveobuhvatni paket mera podrške od 5,8 milijardi evra. To je uticalo i na naše dobre rezultate, tako da zaista verujem da sa dobrim startom ulazimo u narednu godinu", rekao je Mali.

Rekao je da će spremno reagovati ako se ukaže potreba za novom vrstom podrške privredi.

"Svakodnevno pratimo kretanja u privredi i na tržištima u našoj zemlji i u svetu, gledamo šta drugi rade, i u skladu sa tim ćemo reagovati. Podsećam vas da se naš paket mera i dalje sprovodi", rekao je ministar.

Dodao je da ga raduje što će sledeće godine krenuti da radi nova garantna šema s američkom Međunarodnom razvojnom korporacijom (DFC), pa će privrednici imati na raspolaganju dodatnu podršku za likvidnost ali i za možda nove investicije. Ocenio je da je važno je da se dinamika ekonomske aktivnosti značajno oporavila prethodnih meseci kao posledica postepenog “otključavanja ekonomije” i dodao je da je bitno je da ne dođe do zatvaranja ekonomije.

Mali nije obećao da će biti nove pomoć građanima, poput one od 100 evra, ali je i dodao da ne isključuje novu pomoć za građane i privredu. On je pozvao građane da učestvuju u borbi protiv sive ekonomije i preko nagradne igre "Uzmi račun i pobedi 2020".

"Apelujem na njih da traže fiskalni račun, jer se na taj način deo novca vraća u budžet, što se dalje redistribuira za školstvo, zdravstvo, kulturu, nauku", rekao je Mali.

Ocenio je da je sistemsko rešenje u borbi protiv sive ekonomije donošenje novog Zakona o fiskalizaciji, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

" Nacrtom zakona će biti predviđeno da se u momentu prometa na malo svaki račun fiskalizuje i da se Poreskoj upravi vrši prenos podataka o izdatim fiskalnim računima u realnom vremenu", rekao je ministar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 3 godine

Гос'н Мали,мож' да плате дизаш 20% јер те на ћошку чекају ДИЗАЧИ цена на пијаци! ... Вест за вас у ИНФОРМЕРУ ... Више пута сам вам писао да је стање међу машиновођама КАТАСТРОФА!Доказ је судар возова код Раље! ... НАЈНОВИЈЕ ... Укинуће им слободан а плаћен дан за породичну славу што се чинило деценијама ? Укинуто радно место,на пример,скретничара и маневристе и то сада раде машиновође?КАТАСТРОФА!На све ово пензионисане машиновође су шокиране!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija