• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

29.10.2020

19:43

SRBIJA NE TREBA DA SE PLAŠI! VUČIĆ JE IZGRADIO DOBRE ODNOSE SA BAJDENOM! Jovanović: Tramp neće uspeti da osvoji drugi mandat

Politika

SRBIJA NE TREBA DA SE PLAŠI! VUČIĆ JE IZGRADIO DOBRE ODNOSE SA BAJDENOM! Jovanović: Tramp neće uspeti da osvoji drugi mandat

Podeli vest

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović ocenjuje da Donald Tramp neće uspeti da osvoji drugi mandat, ali i da u Srbiji ne treba da se plaše pobede Džozefa Bajdena, jer je predsednik Vučić uspeo, kako navodi, da izgradi dobre lične odnose i sa demokratama i sa republikancima

Jovanović je u autorskom tekstu za Kurir ocenio da Bajdenova administracija neće značajnije menjati politiku prema Srbiji, niti će poništiti Vašingtonski sporazum.

On podeća na posetu Bajdena Srbiji 2016. godine, kada je, posle razgovora sa tadašnjim premijerom, a danas predsednikom, Aleksandrom Vučićem izjavio da Srbija predstavlja ključni kamen temeljac, politički i ekonomski, za ceo region i da je liderstvo Srbije izuzetno važno za ovaj deo Evrope.

"Tom prilikom je u svoje ime, ali i u ime predsednika Obame pohvalio liderstvo koje je tadašnji premijer Vučić pokazao, posebno na planu regionalne saradnje", priseća se Jovanović.
Jovanović ističe i da je predsednik Srbije, kako kaže, velikim radom i pametnom politikom uspeo da posle dugo godina izgradi dobre lične odnose sa najuticajnijim ljudima iz Demokratske stranke, ali i Republikanske, što je izuzetno važno za jednu malu zemlju.

"Interesi Srbije nikada ne bi smeli da budu u koliziji sa interesima najmoćnije zemlje sveta. Cena takve politike je preskupa i to smo imali prilike da osetimo na sopstvenoj koži 90-ih godina. Predsednik Srbije je Vašingtonskim sporazumom uspeo da obnovi partnerstvo sa SAD, a to znaju da cene i republikanci i demokrate", kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji više od decenije vlada velika zabluda i laž - da Srbe republikanci vole i poštuju, a demokrate mrze i preziru, a u prilog tome podseća da su osnivači albansko-američkog lobija u SAD upravo dvojica ultrarepublikanaca, Džozef Diogardi i Robert Bob Dol.

"Diogardi je 1989. osnovao Albansko-američku građansku ligu, čiji je simbol mapa velike Albanije. Još mnogo uticajnih republikanaca, poput kongresmena, senatora, ljudi iz administracije, vojnog i bezbednosnog sektora, nije imalo sluha i razumevanja za Srbe i Srbiju", napisao je Jovanović i tom spisku dodao imena drugih republikanaca, poput Kondolize rajs, Džona Mekkejna, Dika Čejnija...

On je istakao da je za SAD Srbija postala najvažnija zemlja u ovom delu Evrope, a njen predsednik najuticajnija i najjača politička ličnost regiona, zbog čega je neophodno nastaviti sa unapređivanjem odnosa sa SAD bez obzira na to ko je stanar Bele kuće.

Govoreći o Donaldu Trampu, Jovanović kaže da su se posledice pandemije korona virusa odrazile na američku privredu i ekonomiju, kao i antirasne demonstracije, što će, smatra, biti presudno za izbornu pobedu.

Kako kaže, samo neko veliko čudo, ako se desi do dana izbora, može da preokrene situaciju, što je, kaže, malo verovatno.

Jovanović podseća da je javno rekao 2016. godine da će Donald Tramp pobediti Hilari Klinton i postati 45. predsednik SAD, kao i da je tada znao da je isuviše rano da u periodu od samo osam godina američki građani prvo na izborima izaberu prvog Afroamerikanca za predsednika, a da odmah nakon toga na sledećim izborima izaberu i prvu ženu za predsednika svoje zemlje.

Prema njegovim rečima, do pojave pandemije, Trampovi uspesi na polju ekonomije bili su izuzetni - stopa nezaposlenosti bila je najniža još od 1969. godine i dodaje da je uveren da bi Tramp, da nije bilo kovida 19 i svih negativnih posledica koje su usledile, Donald Tramp obnovio mandat.

"Ovako Trampa čeka sudbina Džordža Buša starijeg, koji je bio poslednji američki predsednik koji je imao jedan mandat. Zanimljivo je da od kraja Drugog svetskog rata do danas samo Džon Kenedi, Lindon Džonson, Ričard Nikson, Džerald Ford, Džimi Karter i Džordž Bus stariji nisu ostvarili dva mandata", zaključio je Jovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija