• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.11.2020

23:24

HRVATI NA KOLENIMA: Nećemo imati mleka, mesa, nemamo za plate i penzije ako zaključamo zemlju! SAD JE JASNO: SRBIJA JE EKONOMSKI DŽIN!

Politika

HRVATI NA KOLENIMA: Nećemo imati mleka, mesa, nemamo za plate i penzije ako zaključamo zemlju! SAD JE JASNO: SRBIJA JE EKONOMSKI DŽIN!

Podeli vest

Dok velike evropske sile "zaključavaju" svoje države, u Hrvatskoj ovaj scenario ne bi bio moguć, jer njihova ekonomija to ne bi preživela, pišu tamošnji mediji

 

Portal Dnevno.hr navodi da bi Hrvatska u tom slučaju otišla u bankrot, poput Argentine, ne bi bilo novca za penzije i plate, a možda ih čeka i gori scenario. Ako uopšte može gore.

- Tačno je da Hrvatska novo zatvaranje ne može priuštiti. Zemlje koje imaju jaku industriju to mogu, u proseku imaju godišnju zaradu od oko 40-ak hiljada evra po glavi stanovnika, dok Hrvatska ima negde oko 10-11.000. Mi smo na samom dnu Europe, a kad ste na samom dnu i kad prestanete raditi i prihodovati i ono malo što zaradite onda ste de facto gotovi - pojasnio je ekonomista Ljubo Jurčić novonastalu situaciju.

On konstatuje da je državna politika Hrvatske sada ogoljena.

- Prvo, pitanje je da li ste organizovana država, imate li organizovanu strukturu i koliko ste razvijeni. Od toga mi nemamo ništa. O pravilnoj strukturi ne možemo govoriti kad smo primarni sektor – poljoprivredu, energetiku i proizvodnju strateških proizvoda – potpuno uništili, to svaka zemlja mora imati bez obzira na tržište. A mi to nemamo. I zato se ne smemo zatvoriti: nedostaje nam 50 posto mleka, mesa, dečije hrane, 50 odsto medicinskih sestara, 20 posto lekara… To se sad sve pokazalo. Korona je razgolitila efikasnost hrvatske politike - zaključuje Jurčić.

Podsećamo, Srbija je zatvorila svoje granice tokom vanrednog stanja koje je trajalo od 15. marta do 7. maja, imala je u to vreme i policijski čas koji je trajao nekad i po četiri dana, a za sve to vreme prodavnice su bile pune, plate i penzije isplaćivane čak i unapred, nakon toga građani su dobili čak i jednokratnu pomoć od 100 evra, a značajnu podršku dobili su i privrednici.

Sada je svima jasno da je Srbija apsolutni lider u regionu i ekonomski džin čak i za Hrvatsku koja je članica Evropske unije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zoran

pre 3 godine

Ma hajde..i oni su novinari kao i Informer..šaka jada jedni i drugi

TT

pre 3 godine

Koliko znam nas BDP po glavi stanovnika je duplo nizi nego u Hrvatskoj, ne vidim kako mi mozemo biti bilo kakav dzin trenutno?

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Zar je moguće da su Hrvati baš toliko ludi da traže masovnu inficiranost koronom?

Jovan

pre 3 godine

Pljačka i otimanje srpske imovine,samo da se srbi ne vrate je uzrok propasti. Poljoprivredom su se uglavnom bavili srbi, kada bi katastar iz 1990g otvorili, sve bi bilo jasno. Slavonija i Baranja i deo Srema čine uglavnom srpska sela, Imanja i zadruge su organizovana u soc. sistemu kao nosioci razvoja povezani sa institutima. Propast su sami uzrokovali i ovo su zaslužili, glasajte i dalje za ustaše i mržnju, za bolje niste.

Zivota

pre 3 godine

Njima ce pomoci EU. Nema zime za njih. Dok nama ako zagusti tu su Braca KINEZI I RUSI. A tu je i veilla diaspora.

milan lala

pre 3 godine

Vi ste NDH bavili ste se mrznjom prema Srbiji i Srbima umesto ekonomijom, stigla vas sudbina ujaci , tek ce da potonete ovo je pocetak.

darhiman

pre 3 godine

toliko ih kidamo da oni imaju prosecan dohodak od 13200USD po stanovniku, a mi 4692...Znaci mi smo na 35% njihovog dohotka.

JA

pre 3 godine

Nemas ti pojma, preko 80 % penzionera ima prosečnu penziju 220 €, dug po glavi stanovnika 12 500 €, 10 € tv pretplata, 10 € tel, pretplata, 2,5 € je kubik vode, 1 € je vekna hleba........ kad im ie tako lepo zašto onda idu u šoping u BiH i SRB???? Dok im nisu zagvorili granici zbog korone nisi mogao da normalno pređeš od vužvi koje su stvarali !!!!???

SRBA ČETNIK BABIN KOLJAČ

pre 3 godine

NEMA MLEKA, NEMA HLEBA, KO VAS JEBE TAKO TREBA!!! P.S. KOLJEM USTAŠE I PO KUĆAMA!!!

SRBA ČETNIK BABIN KOLJAČ

pre 3 godine

BAŠ STE BLESAVI, USTAŠE I TREBA DA CRKNU OD GLADI!!!

bojnik joe

pre 3 godine

na kojim ste vi drogama plate i penzije su skocile nicega ne fali korona ko i svugdje stigla lova od eu do kraja godine vise od 2 milijarde eura pomoci i to bespovratna sredstva kolko su vama poslali rusi i kinezi

Matej

pre 3 godine

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHAH jači smo mi od Hrvatske..... Prošao sam obe države i daleko smo mi još od njih iako su nam komšije

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija