• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

08.11.2020

15:44

NEBOJŠA BAKAREC: Hej Džo! - Tako je govorio Bajden!

Politika

NEBOJŠA BAKAREC: Hej Džo! - Tako je govorio Bajden!

Podeli vest

„Hey Joe, Where you going with that gun in your hand? Hey Joe, I said, where you going with that gun in your hand?“- „Hey Joe“ -The Jimi Hendrix Experience „Hej Džo, gde si to krenuo sa pištoljem u ruci? Hej Džo, rekoh, gde si to krenuo sa pištoljem u ruci?“- „Hej Džo“ – Džimi Hendriks Ikspirijens

 

Izbor Džozefa Bajdena za predsednika SAD najavljuje teške godine za Srbe na prostorima Balkana, prvenstveno u Republici Srbiji i njenoj pokrajini Kosovo i Metohija, i u Republici Srpskoj. Štab Džoa Bajdena obajavio je tokom oktobra 2020., dva dokumenta, koji se tiču Kosova i Metohije, i Republike Srpske (dokument o KiM, nije potvrđen, ali nije ni demantovan). Iz oba dokumenta se jasno vidi da je Bajden nedvosmisleno na strani Albanaca i lažne države Kosovo, i na strani Federacije BiH. U Bajdenovom dokumentu o BiH, stoji da se on obavezuje da će “zauvek podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH”. U dokumentu, koji je u celosti posvećen odnosima SAD i BiH, stoji i podsećanje na ulogu koju je Bajden odigrao 1990-tih kao senator. „Odigrao je ključnu ulogu u naporima da se promeni dinamika na terenu u BiH, te u konačnici uverio vlasti SAD i ključne evropske saveznike da zaustave brutalnu kampanju Slobodana Miloševića”. Iz tih dokumenata, i iz delovanja Džoa Bajdena, kao senatora tokom decenija, može se zaključiti da Srbe u Srpskoj, na KiM, i u celoj Srbiji, čekaju teška iskušenja u vidu pritisaka, ucena i ultimatuma. Postojanje Republike Srpske će biti ugroženo, a Republika Srbija će biti suočena sa jednostranim zahtevima da bezuslovno prizna lažnu državu Kosovo. Taj ultimatum će biti „ublažen“ „šargarepom“ u vidu budućeg (a neizvesnog) članstva u EU (ne lipši magare do zelene trave). Da je sve to tako govore sledeće činjenice o Džou Bajdenu.

Mnoštvo autora i medija, decenijama tvrdi da je Bajden gostujući na Si-en-enu kod Larija Kinga (Larry King's CNN show) 1993. godine, navodno rekao: „Srbi su nepismeni degenerici, ubice beba, mesari i silovatelji. Sve Srbe treba staviti u nacističke koncentracione logore.“ („Serbs are illiterate degenerates, baby killers, butchers and rapists. They should be put in Nazi-style concentration camps“). Nisam mogao da pronađem kredibilan izvor za ovu tvrdnju. Možda je Bajden ovo rekao, a možda i nije. Međutim, sledeće Bajdenove izjave su nesporne što se tiče izvora.

Bajden je za vreme rata u BiH, iznosio gnusne optužbe na račun srpskog naroda. Tako je Bajden u Senatu SAD, 13.12.1995. godine, rekao: „Srbi su uspostavili kampove za silovanje. Politika isključivo stvorena za zarobljavanje muslimanskih žena. Tamo ih siluju, prisiljavajy da rađaju đecu kako bi onečistili muslimansku rasu. Svi kažu da se to ne dešava, ali sada niko to ne može da ospori“.

Treba podsetiti da je Džo Bajden bio jedan od najžešćih ratnih „jastrebova“ koji su govorili protiv SR Jugoslavije. On je jedan od „najzaslužnijih“ Amerikanaca za agresiju na SR Jugoslaviju 1999. i za bombardovanje Srba u Bosni. Bajden je 1998. i 1999. godine, strasno zagovarao kopnenu invaziju na SR Jugoslaviju. Obraćanje Džoa Bajdena 1998. godine u Senatu SAD:„Predlagao sam da bombardujemo Beograd, govorio sam da pošaljemo američke pilote tamo i raznesemo sve mostove na Drini“.

Senator Džo Bajden je u maju 1999. godine, na TV „NBC“ (NBC's „Meet the Press“) pozvao na okupaciju Srbije, onako kako su 1945., bili okupirani Japan i Nemačka.

Obraćajući  se na skupu „Albansko Američke građanske lige“, u SAD, 2002. godine,  senator Bajden je Srbiju uporedio sa nacističkom Nemačkom, i rekao: „da vidim razotkrivene sve one Srbe koji su počinili ratne zločine protiv Albanaca…Srbi se moraju otarasiti iluzije da su oni žrtve, i treba da prihvate svoju odgovornost za zločine na Kosovu, isto kao što su to učinili i Nemci, sa Hitlerom i nacistima“ („to see exposed those who perpetrated what I consider to be war crimes against the Albanians. Serbian people must shed this notion of victimization and accept their responsibility for the alleged atrocities in Kosovo, just like the Germans did with Hitler and the Nazis“.

Na sastanku sa tadašnjim premijerom lažne države Kosovo, Hašimom Tačijem, 21.07.2010., u Vašingtonu, u Beloj kući, potpredsednik SAD Džo Bajden je istakao da je nezavisnost Kosova nepovratan proces i da teritorijalni integritet Kosova ostaje nepovrediv. Potpredsednik SAD Džo Bajden je tada naglasio „Hašim Tači je Džordž Vašington Kosova“ (Vice President Joseph Biden emphasized that „Hashim Thaçi is Kosovo’s George Washington“). Bajden je takođe istakao da je budućnost Kosova sigurna u NATO-u i Evropskoj uniji.

Kada je Bajden 2016. godine posetio Srbiju, tokom ceremonije ispred Palate „Srbija“, Bajden je namerno odbio da se pokloni zastavi Srbije. To se jasno vidi iz snimka tog događaja. Bajden je zastao ispred zastave, ali se zastavi poklonio samo tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

„A svako od tuge za dan kao vek čitav ostari, i zbrčka se, oj, Srbijo među bunama, među šljivama, oj, Srbijo među ljudima, na njivama, oj, Srbijo među pesmama, među brdima, oj, Srbijo, pesmo među narodima“. Oskar Davičo – „Srbija“


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija