• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.11.2020

11:41 >> 12:31

(VIDEO) ZLIKOVAC OPTUŽIO ŽRTVE ZA ZLOČINE! Krasnići pere svoje krvave ruke u Hagu

Politika

(VIDEO) ZLIKOVAC OPTUŽIO ŽRTVE ZA ZLOČINE! Krasnići pere svoje krvave ruke u Hagu

Podeli vest

Nisam kriv, optužnica je uvreda i za mene i za moj narod, rekao je danas jedan od nekadašnjih komandanata i portparol OVK Jakup Krasnići nakon što mu je predstavljena optužnica.

Krasnići tvrdi da nije kriv po optužbama za koje ga tereti Specijalizovani tužilac Kosova, a to su brojni ratni zločini i zločini protiv čovečnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

"Ne osećam se krivim ni odgovornim ni za jednu od tačka optužnice, nisam kriv ni za šta. Ovo je sve velika nepravda za mene. Ja se osećam nevino i nije mi jasno zašto sam ovde doveden", rekao je Krasnići prilikom izjašnjavanja o krivici na prvom pojavljivanju pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

Prethodno je govorio o optužnici, navodeći da je uvreda i velika nepravda optužba koja ga tereti za udruženi zločinački podruhvat (UZP).

"To je uvreda mene i moju porodicu i za naš narod, jer je to bio poduhvat stvaranja države i za to smo se jako dugo borili. U situaciji kad se odlučivalo o žitovu smrti, mi smo sve podredili da stvorimo svoju državu zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom Unijom i Ujedinjenim nacijama", rekao je Krasnići.

Tvrdio je da je UZP "bila Srbija svi koji su podržavali politiku Beograda".

Napominjući da nije odgovoran ni za jednu od optužbi za koju se tereti, Krasnići je istakao da mu je od svega što je radi u životu najveće zadovoljstvo bilo da radi kao portparol OVK jer je, kako je naveo, "bio glas onoga za šta smo se borili".

On je tokom ročišta više puta ustvrdio da ništa od onoga što se navodi u optužnici nije tačno te da će u danima koji predstoje izneti suprotne činjenice.

Naveo je i da se protiv Srbije borio politički i da nikad nije ništa radio protiv civila.

"Ja sam intelektualac, nikad mi niko nije stavljao lisice na ruke niti sam se loše ponašao prema bilo kome i jako me povređuje ova procedura koju vi ovde primenjujete", naveo je pored ostalog Krasnići žaleći se na "nepravdu koja mu je naneta".

Krasnići je rekao da je želeo da se brani sam, ali da je njegova porodica insistirala da ima advokata. On će do daljeg biti u pritvoru, a sudija ga je poduičio da može da podnese zahtev za odbranu sa slobode.

Tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine, zajedno sa Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Redžepom Seljimijem, koji će se pred sudom pojaviti kasnije danas, u utorak i u sredu na posebnim ročištima.

Krasići je uhapšen prošle srede, 4. novembra i istog dana je iz Prištine izrucen Hagu, gde je smešten u pritvor.

Krasnići se tereti u 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.To su : 1. progon po politickoj i / ili etnickoj osnovi , 2. stavljanje u zatvor, 3. neakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje, 4. ostala nehumana dela, 5. surovo postupanje, 6. mučenje, 7. mučenje, 8. ubistvo 9. ubistvo, 10. prisilno nestajanje osoba.

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

I Tači danas pred haškim sudijom

Ovom ročištu prisustvovao je i Specijalizovani tužilac Džek Smit sa svojim pomoćnicima, dok je Krasnićijev branilac u ročištu učestvuje putem video veze sa Kuala Lumpurom, jer nije mogla da dođe u Hag zbog situacije sa Covidom 19.

Krasnići se, kao i ostala trojica, tereti i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metoji i severu Albanije.

Svima se zajedno na teret stavljaju optužbe napisane u 10 tačaka, a pored ostalog i 98 ubistava, 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja.

Zajedno sa tadašnjim, kako ih tužilac naziva, pripadnicima Glavnog štaba OVK, Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem, Redžepom Sljimijem, Krasnići je optužen za "udruženi zločinački poduhvat", u kojem su učestvovali i drugi pripadinici pripadnici OVK i politički zagovornici samostalnosti Kosova, u odnosu na Srbiju.

Tužilac smatra da su pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata imali za cilj sticanje i vršenja kontrole nad celim Kosovom za šta su lično ili preko podređnih koristili nezakonito zastrašivanje, maltretiranje, vršenje nasilja i uklanjanje onih za koje se smatrali da su im protivnici.

Ti protivnici, odnosno njihove žrtve, prema optužnici, redom su nabrojane kao: osobe za koje su smatrali da su sarađivale ili su se udruživale sa snagama Socijalističke Republike Jugoslavije (SRJ), zvaničnicima ili državnim institucijama, zatim one oni koji se na drugi način nisu podržavali ciljeve ili sredstva OVK, kao i osobe srpske, romske i druge nacionalnosti.

Radi ostvarivanja cilja udruženog zlocinačkog poduhvata Krasnići i ostali optuženi su za krivična dela opisana u optužnici, a koja obuhvataju progon, zatvaranje, ilegalno ili samovoljno hapšenje i pritvaranje, druga nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, ubistva i prisilni nestanak osoba.

Među ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata, koji nisu obughvaćeni ovom optužnicom, bili su Azem Silja, Lahi Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Silejman Seljimi, Rrustem Mustafa, Shukri Bulja,

Latif Gaši i Sabit Geci, kao i određeni drugi pripadnici OVK i političke vođe.

Tači, Veselji, Saljimi i Krasnići su optuženi i za zločine koje su počinili njihovi potčcinjeni i koji su detaljno opisani u optužnici, jer su, kako tvrdi tužilaštvo, znali da su se zločini dogodili ili da će biti počinjeni i nisu ništa učinili da ih spreče, niti da krivce kazne.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
More

pre 3 godine

Neće te optužnice da vrate Kosovo a ni vekovno srpsko jezero Gazivode a mogu samo od njih da naprave još veće heroje i pobednike od Gotovine i u ratu i u miru. Umesto pola Jadranske obale i cele Slavonije i Bosne dobili samo ništa... TAČI I VESELJI MUČILI SRBE I NELOJALNE ALBANCE: Sekli ih noževima, terali da siluju jedni druge i piju razređivač.

kosovojesrpsko

pre 3 godine

"To je uvreda mene i moju porodicu i za naš narod, jer je to bio poduhvat stvaranja države i za to smo se jako dugo borili. U situaciji kad se odlučivalo o žitovu smrti, mi smo sve podredili da stvorimo svoju državu zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom Unijom i Ujedinjenim nacijama", rekao je Krasnići. -Dali on to indirektno kao saucesnike za zlocine nad Srbima optuzuje SAD, EU, UN. Izgleda da je bas tako jer, ako su zajedno cinili genocid nad srpskim narodom u juznoj pokrajini a EU i SAD su vec to cinili sa hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj i BiH, onda nema nista od pravde za srpske zrtve. Ova sud u Hagu funkcionise po principu; ,,kadija te tuzi, kadija ti sudi,,.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija