• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

09.11.2020

22:31

SA TUGOM SE SEĆAMO MAESTRALNIH UMETNIKA! Četiri godine od pogibije članova ansambla "Aleksandrov"

Politika

SA TUGOM SE SEĆAMO MAESTRALNIH UMETNIKA! Četiri godine od pogibije članova ansambla "Aleksandrov"

Podeli vest

Povodom obeležavanja četiri godine od tragične pogibije članova ansambla pesama i igara ruske armije "Aleksandrov", danas je u beogradskom parku koji nosi ime po tom ansamblu održana ceremonija i simbolično zasađene četiri sadnice breze

Ceremoniji su prisustvovali ministar bez portfelja Nenad Popović, zamenik gradonacelnika Beograda Goran Vesić, poslanik Državne dume Ruske Federacije Konstantin Zatulin...

Popović je izjavio da danas obeležavamo četiri godine od stradanja 64 člana najboljeg armijskog ansambla koji je Rusija ikada imala.

- Sa tugom se sećamo maestralnih umetnika čije su pesme i igre slavile hrabrost i odvažnost ruskih vojnika i pobednika, veličale život i ljudske vrline - rekao je Popović.

Kako je dodao, da se prijatelj u nevolji poznaje ti umetnički heroji su nam dokazali u više navrata, dolazeći u Srbiju u najtežnim trenucima za naš narod.

- Tokom sankcija i neposredno nakon NATO bombardovanja ovi maestralni umetnici i naši veliki prijatelji posetili su Srbiju i pevali svim srcem bratskom srpskom narodu - rekao je Popović i dodao da su snaga njihove pesme i patriotski duh uvek dodatno jačali naš narod.

Istakao je da je gubitak takvih ljudi i umetnika nenadoknadiv za Rusiju, Srbiju, ali i za ceo svet.

- Mesto na kojem se danas nalazimo simbol je viševekovnog prijateljstva srpskog i ruskog naroda. Spomenik caru Nikolaju Drugom Romanovu podseća nas na bratsku ruku Rusije na koju smo uvek mogli da se oslonimo kada smo kao narod prolazili kroz najteže periode naše istorije. Naše prijateljstvo iskovano je našim zajedničkim stradanjima u Prvom i Drugom svetskom ratu - rekao je Popović.

Foto: Public

Istakao je da je Rusija uz nas i danas kada vodimo tešku bitku za očuvanje našeg svetog Kosova, ali i za opstanak srpskog naroda u Republici Srpskoj i na celom Balkanu.

Popović je naglasio da su odnosi Srbije i Rusije danas najbolji u istoriji i da su za to zaslužni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Naše odnose, uprkos pokušajima mnogih pojedinaca, niko nikada neće moći da pokvari jer su to odnosi koji su mnogo puta testirani i potvrđeni u istoriji - odnosi koji su jači od čelika - naglasio je Popović.

Zamenik gradonačelnika Beograda je rekao da je ansambl "Aleksandrov" na današnji dan pre četiri godine imao svoj poslednji let, ali da je ostalo zapamćeno ono što su uradili kako za Rusiju, tako i za svet.

Podsetio je da je šest meseci nakon toga park u Ulici kralja Milana dobio ime po tom ansamblu, kao i da se u njemu nalazi spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu koji je u Prvom svetskom ratu zadužio Srbiju i pomažući joj izgubio i krunu i glavu.

- Mislim da od ovog parka nema boljeg mesta na kome se sećamo rusko-srpskog prijateljstva i naših odnosa i zato sam srećan što ćemo danas zasaditi drvo koje će sećati sve nas na ansambl ''Aleksandrov'' i ako ništa drugo, na divnu pesmu ''Tamo daleko'' koju su izvodili - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug/AP

Dodao je da će ovaj park nastaviti da čuva sećanje na odnose Srba i Rusa i na naše večno prijateljstvo, kao i sećanje kako na cara Nikolaja, tako i na ansambl "Aleksandrov".

Poslanik Državne Dume Ruske Federacije Konstantin Zatulin je rekao da u Sovjetskom savezu, kao ni u Rusiji kasnije nije postojao čovek koji nije znao za izuzetan ansambl "Aleksandrov".

"Vrlo dobro znamo da su ga voleli i poštovali i u Srbiji, a dokaz tome nisu samo nagrade koje je ansambl dobio u Srbiji već iskrena ljubav od strane srpskog naroda", rekao je Zatulin.

Povodom obeležavanja četiri godine od pogibije članova ansambla "Aleksandrov" izvršena je i zamena privremene spomen-ploče, postavljene u novembru 2017. godine povodom svečanog otvaranja parka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija