• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.11.2020

14:35

POTPISANA DVA VAŽNA DOKUMENTA! Brnabić: Ubrzati proces integracije Srbije u EU

Politika

POTPISANA DVA VAŽNA DOKUMENTA! Brnabić: Ubrzati proces integracije Srbije u EU

Podeli vest

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija želi da ubrza procese integracije u EU, ali i da snažno podržava pristupanje Uniji naših suseda, posebno Severne Makedonije i Albanije, jer je to, kako je rekla, izuzetno važno za prosperitet i stabilnost čitavog regiona


Na onlajn samitu Zapadnog Balkana u Sofiji, u okviru Berlinskog procesa, govoreći o ozbiljnim ekonomskim izazovima uzrokovanim pandemijom kovid 19, Brnabić je izrazila želju za proširenjem veze Zelenog koridora izvan Zapadnog Balkana, proširujući domet i potencijal prema susednim državama članicama EU i široj EU, što bi predstavljao važan korak u ekonomskom oporavku i jačem ekonomskom usklađivanju Zapadnog Balkana i Evropske unije.


Premijerka je u obraćanju, kako je saopšteno, iskazala spremnost za priključivanje jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA), inicijativi Evropske unije za pojednostavljivanje bankovnih transfera, za šta je ocenila da bi rezultiralo smanjenjem troškova regionalnih plaćanja i poslužilo kao dobar mehanizam za post-kovid oporavak.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Brnabić je ponovila posvećenost Srbije sprovođenju svih pet stubova Zelene agende, u skladu sa regionalnom socijalno-ekonomskom stvarnošću, i zamolila partnere iz Evropske unije da razmotre načine koji bi omogućili da pristupimo dodatnim finansijskim sredstvima za sprovođenje Zelene agende koja će biti veoma izazovna i skupa.

Premijerka Brnabić je, u ime Republike Srbije, potpisala Deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, kao i Deklaraciju lidera Zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Na Samitu su, pored brojnih evropskih lidera, učestvovali i premijeri Bugarske i Severne Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev, u svojstvu koorganizatora, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel, navedeno je u saopštenju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija