• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

13.11.2020

08:00

ALBANCI?! NISU ONI ILIRI, GRADILI JERMENSKE MANASTIRE OD 9 - 13. VEKA, ONI SU ODAVDE! Azerbejdžanski ministar srušio kompletnu šiptarsku istoriju!

Politika

ALBANCI?! NISU ONI ILIRI, GRADILI JERMENSKE MANASTIRE OD 9 - 13. VEKA, ONI SU ODAVDE! Azerbejdžanski ministar srušio kompletnu šiptarsku istoriju!

Podeli vest

Anar Karimov, aktuelni ministar kulture u vladi Azerbejdžana, poreklo jermenskih manastira pripisao je drevnim albanskim plemićkim porodicama sa Kavkaza

Sukob u Nagorno-Karabahu utihnuo je 10. novembra. Vodile su se krvave bitke od 27. septembra, a i Azerbejdžan i Jermenija su napumpavale broj poginulih u redovima neprijatelja, kao i broj uništene vojne tehnike i infrastrukture.

Po svemu sudeći, Jermeni su prema novom sporazumu o prekidu rata potpuni gubitnici. Ostali su bez polovine Nagorno-Karabaha i izgubili su regione koji su bili izvan Nagorno-Karabaha, ali pod kontrolom jermenskih Snaga odbrane Arcaha (ADA).

Jermeni Arcaha sada su povezani sa svojom maticom Jermenijom putem Lačinskog koridora i to je sve. Stepanakert je ostao pod njihovom kontrolom, dok je drevni jermenski grad Šuši pao u ruke Azera.

U ruke Azera su pali i brojni drevni manastiri Jermenske apostolske crkve, pa sada pojedini glasovi iz Bakua govore o istoriji ovih objekata. Tako se na tviteru oglasio i Anar Karimov, aktuelni ministar kulture u vladi Azerbejdžana. On je poreklo jermenskih manastira pripisao drevnim albanskim plemićkim porodicama sa Kavkaza.

Manastir Kudavang je jedno od najboljih svedočanstava drevne civilizacije kavkaske Albanije. Građen od 9. do 13. veka, a na inicijativu supruge albanskog princa Vakhtanga u regionu Kalbajara u Azerbejdžanu, ovaj kompleks se sastoji od crkve Arzu Katun, crkve Hasan, bazilike i 2 kapele - rekao je Karimov. 

On je dodao da su monaški kompleks Kudavang kasnije okupirale jermenske oružane snage 1992. godine i da je bio "podvrgnut izmenama i falsifikovanjima s ciljem promene porekla i karaktera kršecěi UNESKO-vu Hašku konvenciju iz 1954. godine".

Sada će oslobađanjem regije Kalbajar u Azerbejdžanu od jermenske okupacije, zvona, krstovi i poznati albanski kameni krstovi iz manastira Kudavang biti ilegalno premešteni u Jermeniju. To je grubo kršenje UNESKO-ve Konvencije o nezakonitom izvozu kulturnih dobara iz 1970. godine - rekao je Karimov.

Ovom izjavom ministar Karimov je probudio duhove prošlosti i naveo mnoge istoričare, posebno one na Balkanu da ponovo preispitaju poreklo Albanaca. Bilo je više teorija o njihovim korenima, prapostojbini, posebnosti albanskog jezika koji se umnogome razlikuje od svih ostalih na Balkanu, tj. nema ama baš nikakve dodirne tačke ni sa jednim na Balkanu.

Foto: AP PHOTO

Ostaje nam da ponovo postavimo pitanje: Ko su Albanci? Odakle oni na Balkanu, južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, Severnoj Makedoniji, Grčkoj i Crnoj Gori?

Tvrde da su Iliri. Nisu nas ubedili u to, a mnogi istoričari su govorili da su upravo dovedeni sa Kavkaza i nastanjeni na Balkan kako bi služili kao odani ratnici Vizantije, kasnije i Mlečana. Ko je Skenderbeg? Srbin naravno. Iz srpske plemićke porodice Kastriotovića, a Albanci ga svojataju i prisvajaju kao svog junaka i vladara, kao što su ukrali i grb sa zastave Nemanjića.

DRAMA U CRNOJ GORI, MILO PREUZIMA VLAST! Pravi nove političke partije! Sadašnju parlamentarnu većinu čini 10 stranaka i svaka nova znači RAZBIJANJE VEĆINE KOJA JE PORAZILA DPS!

Poznata je kavkaska teorija o njihovom poreklu koju zastupaju pre svega istoričari poput Jovana Deretića, Gojka Vukčevića, Slavenka Terzića. Ta teorija ovako glasi:

- Najstariji zapisi govore o državi zvanoj Kavkaska Albanija na jugu. Severni delovi su bili konfederacija paganskih plemena. U prvom veku posle Hrista Kavkaska Albanija je vladala današnjim Azerbejdžanom. Borili su se sa Rimljanima i Persijancima i rano su prešli na hrišćanstvo. Teritorija ove države se danas je teritorija ruske republike Dagestan.

Albanija na Kavkazu nalazila se na istočnim padinama te planine do Kaspijskog mora, pokrajina Širvan, savremeni Azerbejdžan i Dagestan. Severno od Albanije nalazila se zemlja Alana, severno-zapadno su bili Iberi, a zapadno i južno od reke Kur Jermeni. Postojao je jedan grad pod imenom Albana na obali Kaspijskog mora između savremenih gradova Divičija i Derbenta.

U VIII veku Arapi su zaposeli zemlje oko Kaspijskog mora i iza Kavkaza. Halifat je ovim osvajanjem, došao u sukob sa Hazarima. Arapi su bili zaštitnici islama, a Hazari Mojsijeve vere, pa je sukob, pored drugih imao i verski karakter.

Hazari su nametali Albancima vrlo težak danak pa su ovi stali na stranu Arapa i većim delom prešli na islam. Hazarski vojskovođa u ratovima sa Arapima je bio kaganov sin Bardžil.

Foto: Fotoilustracija

Kada je ušao sa vojskom u Albaniju 730. godine naredio je da se samo muslimani pobiju. Ta Bardžilova naredba je naterala Albance da beže i da traže spas kod Arapa. Za to vreme na Sredozemnom moru su vođene teške borbe između Arapa, kao predstavnika islama i Romeja (Vizantijsko carstvo), kao predstavnika hrišćanstva.

Arapi su oteli od Romeja veći deo Sicilije i deo južne Italije, pa da bi ojačali islamsko stanovništvo u ovim zemljama doveli su deo stanovništva iz kavkaske Albanije, koje je izbeglo ispred Hazara.

OVOGA SU SE U AMERICI PLAŠILI, A TO SE UPRAVO SE OSTVARUJE! DEMOKTATE ŠALJU TRAMPA U ZATVOR?! Ostanak u Beloj kući za Donalda znači "SLOBODU"!

Borbe između Arapa i Romeja na Siciliji su trajale dugo vremena i u periodu 827-878., Sicilija je podeljena na dva dela, islamski i hrišćanski, pa otuda naziv Dve Sicilije. Romeji su uspeli 970. godine da osvoje islamski deo i na tom prostoru su preuzeli Albance. Jedan deo ovog naroda preveli su u hrišćanstvo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija