• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

19.11.2020

21:22

ŠIPTAR U PANICI! RATNI ZLOČINAC PRITISNUT DOKAZIMA! Tači bi da odloži suđenje do 2022!

Politika

ŠIPTAR U PANICI! RATNI ZLOČINAC PRITISNUT DOKAZIMA! Tači bi da odloži suđenje do 2022!

Podeli vest

Haško tužilaštvo tvrdi da ima najmanje 1.500 dokaza na 40.000 stranica materijala i da je obezbedilo 153 svedoka protiv Hašima Tačija i saboraca * Tači se vadi na koronu, traži da suđenje počne za 18 meseci

Doskorašnji 'kosovski predsednik' Hašim Tači, bivši šef terorističke OVK koji se sa saborcima Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti za mučenje najmanje 407 i ubistvo više od 98 Srba i Albanaca u 34 ilegalna zatvora na Kosovu i u Albaniji, traži odlaganje suđenja pred Sudom za OVK!

Pritisnut dokazima i obimnim inkriminišućim materijalom, Tači zahteva da suđenje u Hagu počne tek u junu 2022. godine i to pokušava da opravda pandemijom koronavirusa!?! Haško tužilaštvo, inače, tvrdi da poseduje od 1.500 do 1.842 dokaznih predmeta na čak 40.000 stranica materijala i da je obezbedilo najmanje 153 svedoka protiv Tačija i njegove zločinačke bande. Tužioci imaju i više od 20 sati audio-materijala, izveštaje i fotografije koje dokazuju stravične zločine terorista OVK. Dokazni materijal može i da se poveća jer je istraga i dalje u toku.

Još nije gotovo

Kler Loson, predstavnica tužilaštva, kaže da bi tužioci svoje dokaze mogli da obelodane do 31. maja 2021. godine, kada bi moglo i da počne suđenje.

Tači bi da se brani sa slobode


Branilac Hašima Tačija advokat Denis Hoper najavio je da će podneti zahtev sudu za ukidanje pritvora.
- Tužilaštvo treba da nam dostavi kompletne argumente za pritvor, pa da se adekvatno izjasnimo - naveo je Hoper, dok mu je sudija Nikolas Giju rekao da podnese zahtev i da će se sud izjasniti o tom pitanju.

- Možda ćemo imati i više dokaza, to zavisi od daljeg toka istrage koja je i dalje u toku. Značajan materijal je zaplenjen tokom pretresa kuća optuženih. Tužilaštvo ima 153 svedoka čije izjave i transkripte izjava planira da predstavi na suđenju, a biće i oko 50 dodatnih svedoka. Kompleti materijala biće dostavljani u etapama. Tužilaštvo smatra da nema prepreka da suđenje počne u leto 2021. godine - rekla je Losonova.

Advokat Dejvid Huper, branilac Hašima Tačija, na drugoj strani naglasio je da će odbrani biti potrebno 'najmanje 18 meseci da makar i pomisli da je spremno za suđenje'!?!
- Sugestija tužilaca da bi suđenje moglo početi u junu 2021. godine je smešna. Ni u svetu gde nije bilo kovida i gde je optužnica toliko redigovana to nije realno. Može suđenje, ali u junu 2022. godine - kazao je Huper, sa kojim se saglasio i advokat Ben Emerson, koji brani Kadrija Veseljija.

- Za pripremu odbrane potrebno je bar godinu i po dana. Tužilaštvo je, podsetiću vas, za istragu imalo pet godina. Suđenje će, s obzirom na složenost predmeta, trajati od 18 meseci do dve godine - procenio je Emerson, a to su podržali i Dejvid Jang i Venkatešvari Alagendra, koji brane Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Foto: Informer

Dupli aršini

Komentarišući sve ove navode, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da je jako teško predvideti da li će sudski procesi protiv Tačija i saboraca biti završeni presudama.
- Ipak, veoma je važno da se o tome priča jer pravda mora da postoji za sve, pa i za srpske žrtve. Sud za OVK formiran je na zahtev Saveta bezbednosti UN i bio bi svakako formiran i da to nije uradila Priština, koja sada beži od realnosti i želi da ga ukine. Oni misle da samo Srbi treba da odgovaraju za ratne zločine - objašnjava Dačić.

Bajden menja stav o Tačiju


Bertrand Braun, bivši zvaničnik Stejt departmenta, kaže da su ranije izjave Džozefa Bajdena o Tačiju date bez znanja o istrazi ili optužbama u Hagu.
- Izjave se mogu promeniti kad se dobiju nove informacije - ističe Braun, komentarišući svojevremenu Bajdenovu izjavu da je Tači 'kosovski Džordž Vašington'.
- Zločini koji se Tačiju stavljaju na teret počinjeni su bez znanja i podrške vlade SAD. Ratni zločini su nedopustivi, podržavali smo kažnjavanje svih zločinaca, bez obzira na to ko je i gde počinio pojedine zločine - naglašava Braun.



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DEDA RAKA

pre 3 godine

Da vidimo ko je jači - pravda ili Tači ?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija