• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

19.11.2020

19:08

VAŽNA LEKCIJA ZA VOJSKU SRBIJE, RAT U KARABAHU POKAZAO KAKO BI IZGLEDAO NAPAD NA NAŠU ZEMLJU! Zato nam ovaj rod armije mora biti brutalan!

Politika

VAŽNA LEKCIJA ZA VOJSKU SRBIJE, RAT U KARABAHU POKAZAO KAKO BI IZGLEDAO NAPAD NA NAŠU ZEMLJU! Zato nam ovaj rod armije mora biti brutalan!

Podeli vest

U ratu za Karabah, koji su Jermeni igubili, važnu ulogu su odigrali dronovi i borbene letelice-kamikaze

Predsednik Azerbejdžana, Ilham Alijev, rekao je da dronovi azerbejdžanskih oružanih snaga Jermenima uništili naoružanje i vojnu opremu vrednu milijardu dolara.

Azerbejdžanci su koristili velike turske dronove Bayraktar TB2, kao i  izraelske leteće projektile Harop i dronove Skystriker.
       
Harop su, u stvari, bespilotne letelice samoubice - udarni sistemi za jednokratnu upotrebu.

       
Turska takođe proizvodi takve borbene mašine. Na primer, Kargu - kvadrokopter sa sistemom za nišanjenje, satelitskim radio-upravljačkim kanalom i eksplozivnim punjenjem.
       
U ratu za Karabah se potvrdilo da  oficir na prvoj liniji fronta više ne mora da čeka da ukopani i maskirni protivnički tenk otvori vatru, pa da radio-vezom traži artiljerijsku vatru. Niti da čeka da njegovi tenkovi ili protivtenkovske rakete pogode neprijatelja koji se otkrio.
       
Sada oni svoj deo bojnog polja mogu posmatrati iz vazduha, identifikovati važne ciljeve i uništiti ih dronovima - ništa ne pitajući i ne čekajući nikoga.

 

SRBIJO OPREZ! O FAJZEROVOJ VAKCINI PROTIV KORONE MNOGO ŠTA JE PREĆUTANO! Zašto je i kako u sve umešan i Bil Gejts, FILIPINI SU JASNA OPOMENA!

Ovaj rat je pokazao da udarni dronovi znatno povećavaju neprijateljske gubitke i istim koeficijentom smanjuju gubitke svojih snaga.
       
Pokazalo se i da rat postaje jeftiniji jer se više ne mora trošiti po nekoliko artiljerijskih granata na uništavanje jedne mete.

Foto: Tanjug/Ministarstvo Odbrane

Udarni dron postiže više, a manji je trošak ako ga izgubite u borbi nego da utrošite za isti učinak određeni broj artiljerijskih projektila.
       
I Iran raspolaže dronovima-atentatorima. Jedan od njih je navodno oborio avion CIA u Avganistanu, u kojem se nalazio Majkl d'Andrea, visoki zvaničnik CIA odgovoran za poznati atentat na generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu.
       
Dronove je, pored svega, mnogo  teže pogoditi jer se za njihovu proizvodnju koristi mnogo kompozitnih materijala umesto metala, a i sitniji su pa ih radari registruju na vrlo maloj udaljenosti. Problem je i što prave buku poput automobila.
       
Protiv dronova se uspešno mogu koristiti helikopteri poput ruskog Ka-52, ali su im za to potrebni drugačiji radari i rakete vazduh-vazduh.

TURSKA GLAVNI PROBLEM U REGIONU! Grčki premijer Micotakis: Pogledajte samo šta rade na Kipru, u Libiji, na Kavkazu!

      
Tehnička mogućnost prenošenja podataka o laserski označenom cilja sa PVO radara posadama tenkova i borbenih vozila pešadije - da bi i oni mogli da obaraju makar dronove i helikoptere - više nije fantazija.
       
To omogućavaju i postojeće vojne tehnologije, ali to ne može biti realizovano za šest meseci jer je to ozbiljan posao koji podrazumeva i  integrisanje PVO sa opremom kopnenih snaga. Za to već postoje brzometni topovi kalibra 30 i 57 mm čiji projektili se mogu navoditi na cilj.
       
I Karabah je pokazao da su udarni dronovi-kamikaze postali obuiljna sila i pretnja. Turci su ih i u Siriji i u Libili koristili pod kontrolom specijalno obučenih operatera.

KO ZNA ZAŠTO JE OVO DOBRO?! AMERIČKI PILOT KOGA SU OBORILI SRBI IMENOVAN ZA ZVANIČNIKA PENTAGONA! Valjda nam je oprostio!

Jermeni su morali da se nose sa istovremenim napadima 2-4. Turska je u stanju da organizuje sinhronizovani napad sa desetak, a Amerikanci već rade proizvodnji celih jata takvih dronova koja će napadati autonomno.
       
U jednom jatu moći će da ih bude i po sto.
       
Jedan od načina da se zaustave je i postavljanje ispred njih tzv. fragmentacionog polja takve gustine da kroz njega ne mogu da prođu.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Već kroz pet ili šest godina komandanti većih jedinica suočavaće se sa napadima i do 200 dronova-samoubica koji će početi da se obrušavaju za samo 30-40 sekundi.

KINEZI SE DOKOPALI TESLINOG TAJNOG ORUŽJA! AMERI I ŠOKU, KO JE PIKINGU PRODAO ELEKTROMAGNETNO ORUŽJE!

Zato će svi tenkovi i borbena vozila pešadije napadnutih jedinica morati da imaju čime da obaraju „ptice" takvih jata...
       
Ovo je možda glavna vojno-tehnička lekcija drugog rata za Karabah.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile lala

pre 3 godine

Srbija odmah da angazuje svo raspolozivo znanje da konstruise adekvatan odgovor. Privremeno da se kupi od rusa jedan sistem kartusa radi transfera tehnologije i znanja

Miro

pre 3 godine

Dimna zavesa je veoma efektna za borbu protiv dronova, bilo bi dobro sve stare gume sa otpada iseći i napraviti kutije koje bi proizvodile dim na liniji fronta, u kombinaciji sa meteo uslovima( vetar lakse bi se otkrivali dronovi jer bi in radius bio smanjen, itd. Prosto je ako nas ne vide onda dzaba lete.

Peđa

pre 3 godine

EMP (elektro magnetni puls) gasi sve elektro uredjaje u dometu od 50-2000m.Problem je bio kod EMP puške ranac sa baterijom težine oko 30 kg i mogućnošću opaljenja puške od 5x,ali tih 5x ugasi sve ispred sebe ako nije u Faradejevom kavezu. Kina, SAD I Rusija već imaju svoje modele oružija za pešadiju i vozila.

KIR SRBIN

pre 3 godine

Промашили сте тему. Нису криви дронови, већ јерменски заплотници (дезертери и "неспосбни за фронт"). Нису азербејџански дронови ушли у Карабах, већ живи људи. За дронове постоји низ једноставних решења од димне завесе, електромагнетних ометача, до малокалибарске ПВО артиљерије (топови од 20 мм до 40 мм).

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija