• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

20.11.2020

21:43

VLADIMIR BOŽOVIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE VERNICIMA U SRBIJI: Srpski narod je izgubio ne samo dugovonog pastira, već VELIKU ISTORIJSKU LIČNOST!

Politika

VLADIMIR BOŽOVIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE VERNICIMA U SRBIJI: Srpski narod je izgubio ne samo dugovonog pastira, već VELIKU ISTORIJSKU LIČNOST!

Podeli vest

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović uputio je saučešće arhirijerima, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve i vernicima u Srbiji, Crnoj Gori i širom sveta povodom smrti patrijarha srpskog Irineja

Srpski narod je, kako se navodi u saopštenju ambasade, izgubio ne samo svog duhovnog pastira, već veliku i istorijsku ličnost, koja je obeležila vrlo tešku deceniju za srpski narod, crkvu i državu.

- Njegova Svetost je izgubila borbu sa opakom bolešću, koja je kao nijedna pre, celokupnu ljudsku civilizaciju uvela u krizu i tela i duha. Do poslednjeg svoga daha predano je služio Crkvi i narodu, ne odstupajući ni malo, svestan da zbog svojih dubokih godina i narušenog zdravlja rizikuje i sopstveni život. To je, nedavno pokazao kada je uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji odlučio da se, zajedno sa braćom arhirijerima i vernim narodom, dostojno oprosti i isprati svoga brata u Hristu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija - navodi se u saopštenju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.

Vreme koje je pred nama sudiće o delima i životu blaženopočivšeg patrijarha Irineja i posvedočiće značaj i ulogu koju je imao u periodu kada je Srpska pravoslavna crkva obeležila 1700 godina Milanskog edikta, 800 godina autokefalnosti SPC, osam vekova Đurđevih stupova, šest vekova Manasije, i što je najznačajnije, završetka monumentalnog Hrama Svetog Save koji za sve Srbe ima značaj jerusalimskog hrama, koji nas okuplja, sabira, stoji u saopštenju.

- Zato nije slučajno što će upravo Irinej biti prvi srpski patrijarh koji će biti sahranjen u kripti Hrama Svetoga Save, gde će se ubuduće sahranjivati svi srpski patrijarsi. Na taj način on je, kao završni kamen duhovnog mozaika i osvećenja Hrama Svetog Save, ugradio i sebe samog u ovaj hram. Svojim boravkom u Ostroškoj svetinji, kao upravnik monaške škole u teškim vremenima pokazao je veliku ljubav i veru, kada je ona bila najpotrebnija Crnoj Gori. To je svedočio i svakim svojim boravkom i posetom svom narodu i Crkvi u Crnoj Gori, u koju je rado dolazio, i u koju je uvek priman sa velikom hristolikom radošću i ljubavlju i porukom vjernog naroda i Crkve blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje, navodi se u saopštenju. 

Dalje se dodaje da je blaženopočivši patrijarh Irinej ostao veran Svetolazarevskom zavetu i radostan odlazi u naručje Svetom Savi ispunjenog amaneta Hrama Svetog Save. 

- U ime diplomatsko-konzularnog osoblja ambasade i Generalnog konzulata Republike Srbije u Crnoj Gori, kao i u svoje lično ime, izražavam najiskrenije saučešće arhirijerima, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve i vernom narodu u Republici Srbiji, Crnoj Gori kao i svuda u rasijanju, na gubitku svog prvojerarha i uz ogroman osećaj tuge i molitvene želje da Gospod upokoji usnulog patrijarha našeg Irineja i podari mu Carstvo Nebesko. I zato su nam u ovom danu velikog gubitka i žalosti više nego ikada potrebni sloga, jedinstvo i zajedništvo. Večan ti spomen Svetosti i hvala Vam na svemu što ste učinili za srpski narod Crkvu i Državu, zaključuje se u saopštenju ambasadora Vladimira Božovića. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17