• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. VUKČEVIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

24.11.2020

23:00

VEČNA MU SLAVA OBJAVLJENI DOKAZI O VELIKOM DELU POKOJNOG PATRIJARHA Najveća Irinejeva pobeda!

Politika

VEČNA MU SLAVA OBJAVLJENI DOKAZI O VELIKOM DELU POKOJNOG PATRIJARHA Najveća Irinejeva pobeda!

Podeli vest

Hrvatski publicista Drago Pilsel objavio dva pisma srpskog patrijarha, iz aprila 2014. i jula 2015, kojima je papu Franju ubedio da Alojzija Stepinca ne proglašava za sveca. Irinej papi dao spisak sa 74.762 imena dece ubijene u NDH (od ukupno 130.000), poslao mu je i dokaze o pokolju vladika i sveštenika SPC za koji je Stepinac znao

Verovatno najveća pobeda pokojnog srpskog patrijarha Irineja bila su dva pisma koja je u aprilu 2014. i julu 2015. godine uputio papi Franji. On je tim pismima uverio prvog čoveka Katoličke crkve da ustaškog kardinala Alojzija Stepinca ne proglašava za sveca!

Ta dva pisma objavio je poznati hrvatski publicista i novinar Drago Pilsel, a u njima je patrijarh Irinej papu upoznao sa dokazima o 130.000 srpske, jevrejske i romske dece koja su pobijena u NDH.

Takođe, patrijarh je papi poslao i dokaze o zverskim ubistvima vladika, sveštenika i monaha SPC, za koja je Stepinac znao, ali ništa nije preduzeo da ih spreči.

Sud Božji

Drago Pilsel kaže da mu je patrijarh Irinej svojevremeno lično poverio ta pisma, kojima je zamolio papu Franju da pitanje kanonizacije Stepinca skine sa dnevnog reda i "prepusti ga nepogrešivom sudu Božjem".

Stravično

Prikupljena su i popisana imena i prezimena dela dece žrtava (74.762), od kojih su većina (42.791) bila deca iz srpskih pravoslavnih porodica
Citat iz pisma patrijarha Irineja

- Patrijarh Irinej nije mogao, niti je želeo suditi o onome o čemu svoj sud donosi Bog. Svetac je onaj koji može i treba biti orijentir crkvi, svim hrišćanima na svetu. A Stepinac to svojim celokupnim životom jako teško može postati - napisao je Pilsel, koji je u tekstu na portalu "Autograf" detaljno naveo i šta sve tačno piše u pismima koja je patrijarh uputio papi.

- U prvom pismu od 30. aprila 2014. patrijarh Irinej papi Franji skreće pažnju da je SPC dužna da kaže da je kardinal Stepinac svesrdno podržao stvaranje NDH, da je obasuo pohvalama njeno vođstvo i višestruko učestvovao u stvaranju atmosfere netolerancije u toj državi, kopiji Hitlerove Nemačke i Musolinijeve Italije. Stepinac je puč od 27. marta 1941, kad se Jugoslavija otrgla iz Trojnog pakta, proglasio "izdajom" i za to optužio Pravoslavnu crkvu, a pravoslavlje je proglasio za najveće prokletstvo Evrope - prenosi Pilsel, dodajući da je patrijarh detaljno pisao o tome da

Stepinac nije protestovao, već je ćutao kada je "nacistički ustaški režim na najužasniji način poslao u smrt tri pravoslavna episkopa, više stotina pravoslavnih sveštenika i monaha i više stotina hiljada pravoslavnih vernika"!

Hrvatski mediji: Papi otvorena vrata u Srbiji

Hrvatski mediji pišu da se u katoličkim krugovima u Zagrebu može čuti kako su nakon smrti patrijarha Irineja papi Franji širom otvorena vrata za posetu Srbiji.
"To se ne odnosi na samu osobu Irineja, koliko na politiku vrha SPC koju su kreirali upravo on i mitropolit crnogorski Amfilohije, koji je prošloga meseca preminuo od koronavirusa, na čijoj se sahrani zarazio i patrijarh Irinej", piše zagrebački "Večernji list"

- Ćutao je Stepinac i kad su hrvatske ustaše mučile i ubijale i one pravoslavne Srbe koji su već, pod pretnjom sile, bili primili katoličku veru, ćutao je i pred činjenicom da su u njegovoj državi hladnokrvno, planski i sistematski ubijana i deca nepodobnih građana te države - Srba, Jevreja, Cigana. Procenjeno je da ukupan broj dece žrtava u NDH iznosi oko 130.000, od toga samo u logoru smrti Jasenovac oko 35.000. Prikupljena su i popisana imena i prezimena dela dece žrtava (74.762), od kojih su većina (42.791) bila deca iz srpskih pravoslavnih porodica. Samo logor Jasenovac je progutao 20.545 srpskih dečjih života - napisao je patrijarh Irinej u pismu iz 2014. godine, da bi u drugom pismu iz 2015. napisao papi Franji da je Sabor SPC sa zadovoljstvom prihvatio predlog Svete stolice da se formira radna grupa Rimokatoličke crkve i SPC koja bi razmotrila sva otvorena pitanja u vezi sa Stepinčevim delovanjem.

Bitna je istina

Komentarišući ove navode, verski analitičar Željko Injac kaže da je Pilsel objavio ova pisma kako bi, pre svega hrvatskoj javnosti, pokazao da patrijarh Irinej i SPC nisu imali ništa protiv Hrvatske ni hrvatskog naroda.

- Patrijarh nije imao ništa protiv Hrvatske ni hrvatskog naroda, već je samo želeo da se istraži istina o Drugom svetskom ratu i ulozi Alojzija Stepinca u NDH. U tim pismima nema ničeg protivrečnog - naglašava Injac.
 

DRAŠKO ĐENOVIĆ
VERSKI ANALITIČAR

Oko 5,5 odsto katoličkog stanovništva Srbije ima pravo da ih poseti njihov duhovni vođa, odnosno papa. Međutim, stariji episkopi u SPC su konzervativniji i ne odobravaju posetu, dok su mlađi liberalniji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PETKOVIĆ: Dane tuge neki koriste za političko profiterstvo!
Politika

PETKOVIĆ: Dane tuge neki koriste za političko profiterstvo!

Član Glavnog odbora SNS Petar Pertković ističe da je razočaran što u danima kada čitav srpski narod i pravoslavni svet oplakuju upokojenje patrijarha Irineja, postoje pojedinci u našem društvu koji i u tome vide priliku za političko profiterstvo i obračune

23.11.2020

17:16

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija