• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.11.2020

09:00

POSTOJI OPASNOST OD BEKSTVA! Sud u Hagu produžio pritvor Saljihu Mustafi

Politika

POSTOJI OPASNOST OD BEKSTVA! Sud u Hagu produžio pritvor Saljihu Mustafi

Podeli vest

Sud za zločine OVK produžio je pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da će ometati postuak i da bi mogao da počini nova krivična dela ukoliko se nađe na slobodi

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova (poznatih i kao Sud za zločine OVK) produžio je pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine KIM 1999. godine.

Pritvor mu je produžen zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da će ometati postuak i da bi mogao da počini nova krivična dela ukoliko se nađe na slobodi, navodi se u odluci koji je doneo sudija Nikolas Giju.

Na ovu odluku Mustafina odbana može da uloži žalbu žalbenom veću suda.

Mustafina odbrana tražila je od sudije da mu ukine pritvor i omogući odbranu sa slobode navodeći da protiv njega nema dokaza ali i da će se odavati na svaki poziv suda, dok je tužilaštvo ukazalo da brojne rizike njegovog puštanja i tražilo produženje pritvora, što je sudija prihvatio.

Sudija nije prihvatio razloge odbrane i smatra da Mustafa i dalje treba da bude i pritvoru.

On je uhapšen 24. septembra i izručen Hagu gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnico koja je potvrđena 12. juna, a objavljena 28. septembra.

Foto: printscreen

U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferencij krajem oktobra negirao po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija