• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv.rs

01.12.2020

20:04

ĐILASE, ZAŠTO JE ZA KONSULTANTSKE USLUGE ZA MOST NA ADI PLAĆENO SKORO 2,5 MILIONA EVRA?!  (DOKUMENT)

Politika

ĐILASE, ZAŠTO JE ZA KONSULTANTSKE USLUGE ZA MOST NA ADI PLAĆENO SKORO 2,5 MILIONA EVRA?! (DOKUMENT)

Podeli vest

Prema dokumentu do kojeg je došao portal Objektiv.rs, prilikom izgradnje Mosta na Adi za konsultantske usluge grčkoj kompaniji fiktivno je isplaćeno čak 2.491.506 evra

Kako piše portal Objektiv.rs, Dragan Đilas, nekadašnji gradonačelnik Beograda, iznudio je od izvođača radova reket u milionima evra prilikom izgradnje Mosta na Adi.

Članovi istraživačkog tima ovog portala razgovarali su nedavno sa stranim državljaninom koji je obavljao odgovornu funkciju u jednoj od kompanija koje su gradile Most na Adi, a koji zasad iz razumljivih razloga insistira na anonimnosti.

Sagovornik Objektiva pokazao je dokumente koji ukazuju na koruptivne aktivnosti prilikom izgradnje ovog mosta.

Ovaj biznismen iz inostranstva posvedočio nam je i da je lično učestvovao u razgovorima sa ljudima bliskim Draganu Đilasu koji su otvoreno tražili reket za izgradnju Mosta na Adi.

Upravo zato i ne čudi činjenica da je od projektovane cene mosta, koja je iznosila 118 miliona evra, konačna cifra bila veća od 400 miliona evra.

Samo u prvoj fazi gradnje mosta, pre nego što su mašine i počele da rade, Đilasovim ljudima je isplaćeno više od osam miliona evra i to na ime fiktivnih konsultantskih usluga.

Foto: Privatna arhiva

Kako proističe iz svedočenja sagovornika portala Objektiv, ali i dokumentacije koju poseduju, sam proces korupcije je tekao ovako: Most je gradio konzorcijum sastavljen od tri strane kompanije – austrijske “Poor technobau und umwelt aktiengesellschaft”, slovenačke “SCT Evropa” i nemačke “DSD”.

Nemci i Slovenci su na osnovu ugovora sa “Poorom” uplaćivali austrijskoj kompaniji novac za konsultantske usluge, a “Poor” je potom taj novac prebacivao na račun grčke kompanije “Seal commercials” S. A. čiji je vlasnik srpski državljanin.

– Prema mojim saznanjima, iza te grčke firme direktno je stajao Dragan Đilas. Novac koji su slovenačka i nemačka kompanija morale da prebace po osnovu konsultantskih usluga zapravo su bili usmeni nalozi Đilasa s obzirom na to da im je dodeljen posao izgradnje mosta – svedoči sagovornik Objektiva koji je obavljao visoku funkciju u ovom konzorcijumu.

Strani državljanin koji je obavljao odgovornu funkciju u jednoj od tri kompanije u konzorcijumu dostavio nam je fakturu, Ugovor i izvod iz knjigovodstva, kojima dokazuje da je u postupku izgradnje Mosta na Adi, fiktivno, na ime konsultantskih usluga, grčkoj kompaniji isplaćeno 2.491.506 evra!

Pogledajte kako izgleda faktura za tu transakciju:

Foto: Objektiv.rs

 

Takođe, naš sagovornik navodi da je ovo samo jedna transakcija, a da je firmi “Seal commercials” na osnovu fiktivnih računa isplaćeno ukupno oko osam miliona evra.

U danima koji slede portal Objektiv.rs objaviće detaljnu šemu kako je prebacivan novac, kako je poslovala Đilasova firma u Grčkoj, ko je u njegovo ime pregovarao o visini reketa, kako je novac izvlačen na egzotična ostrva koja su poreski rajevi…


sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija