• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.12.2020

10:49

PRVI PUT ČLAN VLADE NA KOMEMORACIJI MUČKI UBIJENOJ SRPSKOJ PORODICI ZEC! Milošević: Ubijeni su samo zato što su bili Srbi

Politika

PRVI PUT ČLAN VLADE NA KOMEMORACIJI MUČKI UBIJENOJ SRPSKOJ PORODICI ZEC! Milošević: Ubijeni su samo zato što su bili Srbi

Podeli vest

Juče je na Sljemenu održana komemoracija ubijenim članovima srpske porodice Zec, na kojij je po prvi put uz prisustvovao član Vlade RH, Boris Milošević, koji je izrazio zgražanje nad zločinom počinjenim u Zagrebu pre 29 godina, zločinu koji je poči njen isključivo iz etničkih motiva

Troje članova obitelji Zec ubijeno je u noći sa 7. na 8. decembra 1991. godine, otac Mihajlo je ubijen na Trešnjevci, a njegova supruga Marija i 12-godišnja kći Aleksandra pored planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu, gde je održana komemoracija.

"Izražavam zgražanje prema ovakvom strašnom zločinu jer je ubijena skoro cela jedna porodica isključivo iz etničkih motiva, samo zato što su bili Srbi", rekao je potpredsednik Vlade iz redova SDSS Boris Milošević, prvi predstavnik Vlade koji je došao na komemoraciju koju godinama na današnji dan organizuju Antifašistička liga, Centar Dokumenta i Inicijativa mladih za ljudska prava. 

Taj je zločin strašan jer je ubijena 12-godišnja devojčica, jer su ubice oslobođene iako su priznale zločin, a strašno je i što je Zagreb bio njegovo poprište, dodao je Milošević.  

"Kako je moguće da se ovakav zločin dogodio, da je pravna država pala na ispitu", upitao je te poručio kako je današnji datum prilika da kao društvo i država preispitamo svoj odnos prema ovakvim zločinima, ali i odnos prema deci srpske nacionalnosti koja su toliko propatila.

Počinitelji zločina nad porodicom Zec, pripadnici posebne jedinice MUP-a, tzv. merčepovci, priznali su zločin, ali zbog proceduralne greške, postupak je odbačen.

Ova zemlja nije našla snage da procesuira ovako evidentan zločin, ustvrdio je predsednik Antifašističke lige Zoran Pusić, a Milošević zadovoljštinu vidi i u tome kada bi Zagreb Aleksandri Zec dodelio spomenik ili ulicu.

Na tom je tragu i Inicijativa mladih za ljudska prava koja je pre nekoliko godina podnela zahtev da trg na Trešnjevci, gradskoj četvrti gde je živela porodica Zec, ponese Aleksandrino ime kao, kako kažu, trajna uspomena i opomena. Napominju da na taj njihov zahtev do danas nema odgovora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BOKI

pre 3 godine

Djubre ustaško. Eto sa kim si se radovao u Kninu.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija