• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.12.2020

10:19

SELAKOVIĆ SE SASTAO SA KIPARSKIM ARHIEPISKOPOM! Ministar poklonio crkvenom poglavaru vrednu uspomenu!

Politika

SELAKOVIĆ SE SASTAO SA KIPARSKIM ARHIEPISKOPOM! Ministar poklonio crkvenom poglavaru vrednu uspomenu!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković nastavio je danas zvaničnu posetu Kipru susretom s kiparskim arhiepiskopom Hrizostomom Drugim.

Sastanak je održan u Arhiepiskopiji u Nikoziji, gde je šef srpske diplomatije poklonio Hrizostomu fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, najstarije srpske ćirilične knjige napisane u poslednjoj četvrtini 12. veka.

Takođe, Selaković je poklonio i fotografiju arhiepiskopa Hrizostoma s nedavno preminulim srpskim patrijarhom Irinejem, koja je nastala kada je arhiepiskop boravio u Beogradu.

Od kiparskog arhipeiskopa, Selaković je dobio srebrnu ikonu prva dva apostola koji su došla na Kipar i “otvorili vrata” hrišćanstvu.

Ministar Selaković je pre razgovora sa arhiepiskopom obišao crkvu Svetog Jovana koja se nalazi pri Arhiepiskopiji.

Šef srpske diplomatije doputovao je na Kipar juče u svoju prvu posetu na novoj funkciji, gde je imao sastanak sa kiparskim kolegom Nikosom Hristodulidisom, koji je nakon tog sastanka na konferenciji za medije naglasio da je pozicija Kipra po pitanju nepriznavanja nezavisnosti tzv. Kosova jasna i da ostaje nepromenjena.

Selaković s komesarom predsednika Kipra za dijasporu Fotisom Fotiuijem

I srpski ministar je juče poručio da je stav Srbije u punoj podršci teritorijalnom integritetu i suverentitetu Kipra nepromenjen.

Tokom jučerašnjeg dana, Selaković se sastao i s predsednikom Predstavničkog doma Republike Kipar Adamosom Adamoumom i s direktorom Diplomatske kancelarije predsednika Kipra Kirijakosom Kurosom.

Posetu Kipru, Selaković će završiti sastankom sa predsedničkim komesarom Fotisom Fotiuijem zaduženim za humanitarna pitanja i prekomorske Kiprane, kao i susretom sa članovima Društva srpsko-kiparskog prijateljstva.

Selaković i Fotiui su se saglasili da bi trebalo bilateralni memorandum o saradnji Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Kancelarije komesara predsednika Kipra za dijasporu proširiti na trilateralni sa Grčkom, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu nakon tog sastanka.

Komesar je ponudio podršku Srbiji u deljenju iskustva o organizovanju dijaspore, kako bi i srpska dijaspora bila bolje organizovana, poput kiparske.

Sagovornici su zaključili da ima puno prostora za povezivanje srpske i kiparske dijaspore u zastupanju i promociji dve države u inostranstvu.

Istakli su da bi najviše pažnje trebalo posvetiti povezivanju mladih kroz učenje istorije, jezika, kulture, ali i na povezivanje poslovnih ljudi i biznisa.

Srpsku zajednicu na Kipru čini oko 2.000 ljudi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija