• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.12.2020

11:18 >> 11:39

PRVE DEONICE NA MORAVSKOM KORIDORU GOTOVE 2022! Brnabić obišla radove najsavremenijeg autoputa

Politika

PRVE DEONICE NA MORAVSKOM KORIDORU GOTOVE 2022! Brnabić obišla radove najsavremenijeg autoputa

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas radove na izgradnji Moravskog koridora na delu Pojate-Kruševac i najavila da će prve deonice na tom najsavremenijem autoputu biti gotove već 2022. godine

Premijerka Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i v.d. direktora Koridora Srbije Aleksandar Antić obišli su kod Ćićevca radove na izgradnji mosta preko Jovanovačke reke i pruge, koji će biti dug skoro 500 metara.

Istakla je da je došla da proveri dinamiku radova na tom koridoru koji je jedan od najvažnijih u Srbiji pošto će to biti prvi digitalni autoput u našoj zemlji.

-U budžetu za 2021. imamo opredeljeno 330 milijardi dinara, što je 5,5 odsto BDP -a za kapitalne infrastruktrne projekte - navela je ona.

Da bi to postigli moramo da radimo svaki dan i subotom i nedeljom ,poručila je Brnabić.

Most će imati 15 stubova. Dosad je pobijeno 50 šipova i ugrađene su četiri nasadne grede koje su baza mosta.

Rok za završetak mosta je godinu dan, rekao je Tanjugu inženjer Ivan Jovanović zadužen za mostove u konzorcijumu Behtel-Enka.

Kaže da radovi uglavnom teku prema planiranoj dinamici, kao i da u ponedeljak počinje izgradnja još tri mosta, jedan preko Južne i dva preko Zapadne Morave.

U završnoj fazi je i izgradnja kampa za više od 1.500 radnika na 20 hektara kod Kruševca. Na izgradnji mosta je anagažovano oko 50 radnika dnevno, a na celoj deonici oko 500.

Moravski koridor, autoputa od Pojata do Preljine, biće dug 112 kilometara i povezaće područje na kojem živi više od pola miliona ljudi.

Povezaće tri okruga - Rasinski, Raški i Moravički, sa Koridorima 10 i 11. Radovi su započeti na prvoj deonici, do Pojata do Kruševca dugoj 28 kilometara. Moravski koridor povezaće sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka - Kruševac, Kraljevo, Trstenik i Vrnjacku Banju.

Najsavremeniji autoput biće izgraden u centralnoj Srbiji, "na tri Morave", a u okviru projekta biće regulisana rečna korita u dužini od 68 kilometara, postavljeni i telekomunikacioni uređaji i prvi put će biti primenjene nove tehnologije.

Izgradnja telekomunikacionog koridora duž autoputa podrazumeva najsavremenije optičke i digitalne kablove, stanice za besplatan vaj-faj internet, najmodernije upravljanje saobraćajem na autoputu, tzv. inteligentne transportne sisteme i drugo.

Prvi digitalni autoput u Srbiji biće do sada najširi autoput u zemlji, odnosno od postojećih će biti širi za ukupno 1,6 metara.

Komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta od Pojata do Preljine potpisan je 5. decembra 2019. sa američko-turskom kompanijom Behtel Enka UK Limited u vrednosti od 745 miliona evra.

Moravski koridor činice tri deonice: Pojate - Kruševac u dužini od 27,83 kilometara, Kruševac - Adrani u dužine 53,88 kilometara i Adrani - Mrčajevci - Preljina dužine 30,66 kilometara.

Autoput se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a biće izgradeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.
Korona nije prekinula realizaciju nijednog projekta u Srbiji
 

Epidemija korona virusa usporila je realizaciju nekih projekata, ali je velika stvar da nijedna nije prekinuta, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Ni u jednom trenutku nismo zaustavili nijedan projekat, pa ni rekontstrukciju Infektivne klinike koju planiramo da završimo u aprilu 2021. godine - rekla je premijerka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17