• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.01.2021

10:34

OTVARANJE GASOVODA BALKANSKI TOK JE ISTORIJSKI TRENUTAK! Dačić: Mnogi su vršili pritisak na nas da ne uzimamo gas iz Rusije!

Politika

OTVARANJE GASOVODA BALKANSKI TOK JE ISTORIJSKI TRENUTAK! Dačić: Mnogi su vršili pritisak na nas da ne uzimamo gas iz Rusije!

Podeli vest

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je da je današnje otvaranje gasovoda Balkanski tok koji prolazi kroz Srbiju istorijski dan, a da je u novoj godini najbitnija stabilnost kako bi Srbija mogla da nastavi svoj ekonomski razvoj i u novoj godini

- Na tome smo radili veoma predano poslednjih desetak godina - rekao je Dačić na TV Prvoj komentarišući današnje otvaranje gasovoda kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić.

Kako je naveo, oko gasovoda su više od stotinak puta razgovarali s Vučićem, te da su formirali I posebno preduzeće kako bi se ubrzala izgradnja i realizacija projekta.

- Mnogi su vršili pritisak na nas da ne uzimamo gas iz Rusije. Ali to je nama jedina varijanta. Druga opcija je tečni gas, ali cena je mnogo visa nego što bi bilo normalno - istakao je Dačić.

Ne postoji politički razlog, objašnjava on, niti cena koju bismo platili a da damo građanima i privredi skuplji gas.

- Ovo je sada energetska stabilnost za Srbiju. Sećate se kada je Ukrajina imala problem s gasom, jer je to bio jedini pravac odakle smo dobijali gas i tada je bilo restrikcije, što znači manje gasa za privredu, za građane, za rad preduzeča - podseća Dačić.

Foto: printscreen Tanjug

Balkanski tok

On je čestitao predsedniku Aleksandru Vučicu i Vladi Srbije, ali i onima koji se bave proizvodnjom i distribucijom gasa.

Kada je reč o političkim izazovima za Srbiju u novoj godini Dačić je naglasio da je najvažnije da se nastave ekonomske reforme i jačanje ekonomske pozicije Srbije.

- Postigli smo izvanredan rezultati kada je reč o stabilizaciji naše privrede - naglašava Dačić i podseća da su u 2012. kada su formirali koaliciju sa Vučićem, imali posetu zvaničnika MMF koji su im rekli da je Srbija u veoma teškoj situaciji, te da može da se suoči sa bankrotom.

Kako objašnjava, to nikada oni nisu ni znali jer nisu imali u projekcijama, niti na sednicama prethodnih vlada u vreme predsednika Borisa Tadića.

- I otvorilo se pitanje hoćemo li izbeći bankrot, Vučić je postao premijer i napravljen je program ekonomske i finansijske stabilizacije a za tu oblast sada imamo samo pohvale - rekao je Dačić.

U tom kontekstu, ističe da je bitno da nova godina bude stabilna, bez sukoba kako bi se mogao nastaviti ekonomski razvoj.

Na pitanje kako će nova Bajdenova administracija uticati na političke tokove u Srbiji i izazove sa kojima se suočava Beograd, Dačicih kaže da nisu potrebne katastrofične prognoze jer Bajden u 2020. nije isto što i Bajden devedesetih, te da su to dve različite priče.

- Imao sam priliku lično da razgovaram sa njim, kao što je Vučić više puta razgovarao dok je Bajden bio na funkciji potpredsednika SAD. Nevezano da li je Bajden, Tramp, Makron, mi smo mnogo toga uradili, pored ekonomskog stanja, na jačanju naše međunarodne pozicije - objašnjava Dačić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ivica Dačić

Kako dodaje, ko god da dođe na funkciju u svetu moraće da uvažava novu političku realnost, a s tim u vezi je i vest koju su preneli prištinski mediji, što je za njega i največa pohvala, da neće podnositi zahteve za članstvo u međunarodne organizacije do 2023.

- Svesni su da ne više ne mogu. To je rezultat što je 19 zemalja povuklo priznanje. Ne mogu da kažem pobeda, ali to je poboljšalo našu poziciju. Oni sada shvataju da bez dogovora sa Srbijom nema rešavanja tog pitanja - kaže Dačić.

Još jednom ističe da je potrebna i regionalna i unutrašnja stabilnost Srbije, kao i politička, kako bi se zemlja ekonomski razvijala, ali i jedinstvo na izborima 2022. godine.

- Izbori su 2022. ali ne možete da se pripremate mesec dana pre izbora. Vucicć i ja imamo dogovore koje se ne tiču svakodnevne politike već šire. Potreban nam je strateški dogovor o zajedničkoj saradnji pa i zajedničkom nastupu na izborima - kaže Dačić.

Dodaje da je na drugoj strain opozicija u kojoj su uloženi milioni i koja uživa podršku određenih i unutrašnjih i spoljnih faktora.

U tom kontekstu je pomenuo i određene negativne reakcije nakon vesti da su roditelji Vučića bolesni, te da mu je otac hospitalizovan.

- Ne mogu da verujem gde je to moralno dno, dokle možemo da padnemo u ovakvim stvarima. Treba pre svega biti čovek. Svima želim dobro zdravlje i da pobede koronu, to sam poželeo i porodici predsednika Vučića, ali takođe su me obeshrabrile vesti da ni moj drug Mrkonjić nije dobro, pa je u bolnici. Ima određene problem. Želim svima snage da pobede koronu a svima nama da zadržimo prisebnost I da sačuvamo veru u to da ćemo je pobediti - zaključio je Dačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija