• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

07.01.2021

17:00

IVICA DAČIĆ, LIDER SPS I PREDSEDNIK NARODNE SKUPŠTINE: Đilas i Jeremić ne mogu da nas sruše bez izbora!

Politika

IVICA DAČIĆ, LIDER SPS I PREDSEDNIK NARODNE SKUPŠTINE: Đilas i Jeremić ne mogu da nas sruše bez izbora!

Podeli vest

Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović i ostali lideri opozicije ne mogu da sruše vlast SNS i SPS bez izbora! Međustranački dijalog o izbornim uslovima neće im poslužiti za stvaranje nekakve prelazne vlade, jer u vlast se nikako ne može na silu!

Ovo u intervjuu za Informer poručuje Ivica Dačić, lider SPS i predsednik Skupštine Srbije, koji kaže da se đilasovci očigledno sada gorko kaju što nisu izašli na prethodne izbore, ali da je to samo i jedino njihov problem.

* Kada će se nastaviti dijalog vlasti i opozicije?
- Videćemo posle Božića, kada ponovo budem razgovarao sa Dejvidom Mekalisterom iz Evropskog parlamenta. Termini dosta zavise i od njih. Treba da odluče i ko će da predstavlja EK, jer neki od ranijih učesnika, Kukan i Flekenštajn, više nisu evroposlanici. Moramo da utvrdimo teme, da ne bismo išli u nedogled, jer Skupština ima svoje obaveze. Naša strana je spremna za razgovore, ali teme mogu da se tiču samo izbornog procesa i uslova. To ne može da bude tribina o svemu i svačemu, kako neko izgleda očekuje.

* Deo opozicije predvođen Đilasom i Jeremićem već kaže da neće učestvovati...
- Pa, ne moraju. Niko ih ne tera. Nisu izašli ni na izbore, pa se sad gorko kaju zbog toga. Dijalog je tražila opozicija, ona smatra da treba menjati izborna pravila, iako su ta pravila oni doneli kada su bili na vlasti. Nema problema, šta god bude imalo razloga da se menja, promenićemo. Kao što smo uradili i pre poslednjih izbora. Sve što su predložili usvojili smo, ali za neke čak ni to nije bilo dovoljno. Da se razumemo, ako misle da će na ovom dijalogu da menjaju vlast, od toga nema ništa. Ako misle da se na tom dijalogu pravi neka prelazna vlada, onda uopšte ne moraju da dolaze. To će im reći i Mekalister i Evropljani.

* Zašto je uopšte potrebno da EU posreduje?
- Lično mislim da to nije potrebno, jer ovakvi izborni uslovi postoje duže od deset godina i nije ih određivala ova vlast... Ali zajednička odluka je bila da prihvatimo saradnju Evropljana kako ne bismo ostavili ni jednu jedinu sumnju u regularnost. Ako ni to nekima nije dovoljno, onda neka ne traže izgovor u izbornim uslovima nego u svojoj nesposobnosti da dobiju poverenje građana.

* Hoće li SPS i SNS imati zajedničkog kandidata na predsedničkim izborima sledeće godine?
- Na prošlim predsedničkim izborima prvi put smo izašli bez svog kandidata i podržali smo predsednika Vučića. To je bila dobra odluka jer smo jasno stavili do znanja koliko verujemo u savezništvo SPS i SNS i poručili da stranačke interese stavljamo u drugi plan. Izbor Aleksandra Vučića za predsednika bio je u najboljem interesu zemlje. Ako bude odlučio da se ponovo kandiduje, u šta ja verujem, moje je mišljenje da ponovo treba da podržimo njegovu kandidaturu. Ipak, ima vremena do izbora i za razgovore u mojoj partiji i sa koalicionim partnerima. Nećemo pogrešiti, u to sam uveren.

* Očekujete li saradnju sa SNS i posle sledećih parlamentarnih izbora?
- Pogledajte rezultate poslednja četiri izborna ciklusa, otkako su SPS i SNS u savezu. Podrška toj politici samo raste. Zašto bismo okretali leđa jasnoj poruci građana da žele da nas vide zajedno i u budućnosti? Rezultati naše politike najbolje potvrđuju svrhu našeg savezništva, jer Srbija je u stalnom napredovanju.

Foto: Informer/Marko Đoković

 

* Deo javnosti veruje da vas je Vučić degradirao odlukom da budete predsednik Skupštine...
- To govore ljudi koji su pokazali da ne mogu ni do cenzusa od tri odsto, oni sad govore da li neko treba da bude šef parlamenta ili član vlade. To su vam isti oni koji nikad u životu nisu šutnuli loptu, a najbolje znaju ko treba da igra za Barselonu, a ko za Bajern. Nema više razloga da pričamo o tim gubitnicima. Duže od dva meseca sam na čelu Skupštine, uradili smo ogroman posao i osećam ogromnu čast i zadovoljstvo što sam na jednoj od dve ili tri najvažnije funkcije u državi.

* Kritikovali su vas zbog povećanja plata poslanicima?
- Poslanici će dobiti povećanje plate od 3,5 odsto kao i svi drugi zaposleni u javnim službama. To nisu tražili, niti se po platama izdvajaju od bilo kojih javnih službenika. Hvala Bogu da smo u mogućnosti da povećamo plate u javnom sektoru, jer nam to dozvoljavaju stabilne finansije koje stalno rastu. Budžet za narednu godinu to potvrđuje. Na ove kritike se ne obazirem jer su besmislene, kako možete da kritikujete napredak? Da su plate smanjene ili da su ostale iste, onda bi mogli da kažu da ekonomija stoji loše.

* Ostajete li pri stavu da u parlamentu treba organizovati javna saslušanja?
- To je odlična praksa. Primenjivaću je kad god bude potrebe i interesovanja, a dosadašnja javna saslušanja su potpuno opravdala svrhu. Ovakav način donošenja zakona i drugih odluka u svetu je vrlo prisutan i mi ćemo da uhvatimo korak sa tim. To je pravo mesto gde svi kojih se neki zakon tiče mogu direktno u razgovoru sa poslanicima da daju primedbe i ideje. Parlament tako čini svoj rad još transparentnijim.

Božić sa decom, oni ne vole politiku...



Kako ćete provesti praznike?
- Posle dugo vremena biću sa porodicom. Bilo je i vreme, jer sam ranije često bio na putu ili sa pripadnicima MUP-a dok sam bio ministar policije. To je jedna od velikih prednosti kad ste predsednik Skupštine.
Da li vaša deca imaju političke ambicije?
- Oni su ozbiljni, mladi ljudi. Imaju svoja interesovanja i ambicije, ali politika nije pri vrhu, što mi je drago. Da li će nekad ući u politiku, o tome će sami da odluče. Ako se to i bude desilo, gledaću da bude kad se povučem.

* Hoće li novi Kodeks ponašanja sprečiti poslanike da se vređaju?
- Kodeks nije čarobni štapić pa da od Skupštine preko noći napravi diplomatski bal. I ne treba to da bude. Ovo je narodno predstavništvo, kako se govorilo u stara vremena, i oštre reči, polemika, malo povišena temperatura moraju da postoje. Volim kad je rasprava žustra, jer to znači da je poslanicima stalo. Ali granica mora da postoji. I zato će Kodeks biti brana svima koji budu preterali ako budu vređali svoje kolege i bilo koga van parlamenta.

* Kad će parlament raspravljati o Kosovu?
- Već sam razgovarao o tome sa predsednikom Vučićem i složili smo se da i parlament treba da ima raspravu o KiM. Imaćemo raspravu, ali hajde da budemo praktični, da razgovaramo u parlamentu onda kad za to bude potrebe, kad se pojavi neki važan napredak o kojem nam treba i stav poslanika. Sad je dijalog u zastoju, krivicom Prištine, jer će oni opet na izbore. Na proleće ističe i mandat izaslanika Lajčaka, mi ne znamo da li će ostati na tom mestu, i to sve usporava dijalog. Mi smo jedini koji smo potpuno spremni za nastavak razgovora.

Foto: Informer/Marko Đoković

Zapevaću čim prođe korona, prvi put sam pevao u Briselu
 

* Ne pevate više toliko...
- Nije prilika, jer pandemija nas je sve zabrinula i primorala da sve radimo da je zaustavimo. Dali smo svi sve od sebe da preminulih i novozaraženih bude što manje. Biće vremena i za pesmu kad se sve završi. Ponosan sam na sve što smo uradili. Pokazaće se da smo u samom evropskom vrhu po tome kako smo se odbranili od pandemije.

U kojim ste sve zemljama 'nastupali'?
- Ove godine sam se podsetio prve takve situacije. Nažalost, ne lepim povodom. Odlazak Dijega Maradone i njegovo prijateljstvo s Emirom Kusturicom podsetili su me da sam prvi put zapevao na javnoj sceni 2009. godine na koncertu Kusturice i njegovog 'No Smoking Orchestra' u Briselu. Tog dana smo potpisali sporazum o ukidanju viza za naše građane, posle čega sam kao publika otišao na Kusturičin koncert. Pozvao me je na binu i tada se desila moja prva 'Miljacka' na javnoj sceni.
* Rekli ste da ste u Skupštini dobili mikrofon, ali ne da pevate. Možda se predomislite?
- Skupštinski mikrofon služi jednom delu moje ličnosti i karijere i neću da ga zloupotrebim. Ne bih inače pevao tamo, pogotovo sad kad imamo Kodeks.

Pružili smo ruku Podgorici

* Zašto Vlada Crne Gore odugovlači sa povlačenjem odluke o proterivanju ambasadora Božovića?
- To je bila pogrešna, ishitrena i, rekao bih, osvetoljubiva odluka odlazeće vlade u Podgorici. Očekivao sam da će nova vlada brzo da preinači odluku. A da li će se to desiti, ne znam. Znam da smo se mi ponašali krajnje korektno i prijateljski, crnogorski ambasador je ostao u Beogradu i to odražava naš prijateljski odnos prema Crnoj Gori. Na njima je kako će sad odgovoriti na našu pruženu ruku.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 3 godine

Korona nam je pokazala da su politicari beskorisni paraziti radi samih sebe. Zakon o radu u drzav organima, nije promenjen od socijalizma. Srbija je jedina na svetu u kojoj rade funkcioneri koji nisu Srbi isto tako i u MUPu i vojsci pa bi Daca trebao time da se bavi na svom poslu. A privatno nek peva kome hoce ali bez rotacije i sluzbenih kola i plati svoj racun. Dal je platio porez na 200m2 i koliko je SPS uzei kredita od Inteze a drzava platila.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija