• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

16.01.2021

10:00

MILION DOZA KINESKE VAKCINE SINOFARM STIGLO U SRBIJU! Vučić: Hvala predsedniku Siju i kineskom narodu! /VIDEO/

Politika

MILION DOZA KINESKE VAKCINE SINOFARM STIGLO U SRBIJU! Vučić: Hvala predsedniku Siju i kineskom narodu! /VIDEO/

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično je sačekao, na aerodromu ''Nikola Tesla'' avion "Er Srbije", kojim je u našu zemlju iz Kine dopremljeno milion doza vakcine kompanije ''Sinofarm''

U Srbiju su danas stigle prve količine kineske vakcine protiv virusa korona kompanije Sinofarm (Sinopharm). Sa dolaskom kineske vakcine naša zemlja je jedina koja ima na raspolaganju tri vrste vakcina.

 

 

Pored predsednika, avion sa cepivom su dočekali i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Vučić je, u razgovoru sa novinarima na aerodromu, rekao da će vakcina biti u upotrebi čim dobije dozvolu naše Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

On je dodao da Srbija još nije dobila nijednu vakcinu preko Kovaksa, već da su sva cepiva koja su stigla u zemlju rezultat bilateralnih dogovora - sa Amerikancima za Fajzer, sa Rusima za Sputnjik V i sa Kinezima.

 

 

- Srećom, bili smo dovoljno pametni da radimo za zemlju i da izvučemo najviše od naših partnera. Imam iskustva, znam kako to ide i koliko morate da se borite da bi zemlja nešto dobila. Ima zemalja koje nemaju nijednu vakcinu - rekao je Vučić i dodao:

Ovo je ogromna stvar za nas! Kinezi su nam poslali najveće količine vakcine. Izvukli smo maksimum od naših partnera! Izborili smo se da zemlja može da dobije najviše.

Predsednik je poručio da je zahvalan kineskom predsedniku Si Đinpingu na još jednom znaku prijateljstva, ali i ambasadorki Čen Bo za uložen trud.

- Siguran sam u bezbednost kineske vakcine i ovo je veliki znak prijateljstva, budući da smo jedina zemlja u Evropi koja je dobila ovoliku količinu vakcina. Ovo će značiti velikom delu naše populacije - rekao je predsednik za kineske medije.

Foto: printscreen

Aleksandar Vučić

Čen Bo je istakla da joj je velika čast i zadovoljstvo što danas sa predsednikom Vučićem dočekuje vakcinu kineske kompanije Sinofarm.

- Naša dva naroda se zajedno rame uz rame bore sa koronom - rekla je Bo.

Kako kaže, ova vakcina je zvanično registvorana u Kini 30. decembra prošle godine, i dodaje da nakon 16 dana već stiže u Srbiju.

Predsednik Srbije je rekao da je današnji dan jako važan i da je na ovom aerodromu sve i počelo - sačekujući robu iz Kine i drugih zemalja.

- Hvala Si Đinpingu na korektnosti, prijateljstvu i velikoj kolčini koju je teško izdvojiti. Molio sam Sija da nam pomognu i hvala mu jer, za sve što sam tražio za Srbiju, uvek je imao razumevanja i pomagao nam je nesebično - rekao je Vučić.

 

 

Od ponedeljka u Srbiji nešto manje od milion i po doza različitih vakcina

Predsednik je rekao da sa ovim dozama može da se vakciniše 500.000 ljudi i da je Srbija jedna od retkih zemalja koja može da se pohvali sa ovoliko doza. Dosada su, kaže, vakcine u Srbiji spasile nekoliko desetina života, a novim dozama biće spaseno hiljadu.

- To nam je zadatak: da spašavamo živote i ono što pobeđuje koronu jesu vakcine. One su važne za zdravlje, ali i za ekonomiju. Gledaćemo da se što pre vratimo u život i da radimo mnogo više. Svi ćemo morati da radimo mnogo više kako bismo bili najuspešniji u Evropi. Nećemo više da smo na začelju, već želimo da smo prvi - rekao je predsednik.

U borbi za bolju ekonomiju je, kako kaže, strahovito važno što raspolažemo ovolikim brojem doza.

- Naša inicijativa je otišla ka vladi i da se među prioritetima za vakcinaciju stave i novinari - rekao je Vučić.

- Neka vakcina ode i u najudaljenije Srbije! Moramo da se potrudimo i da ne kasnimo sa projektima. Preko kovaksa ugovaramo oko 463.000 Astra Zeneke, tražićemo i Moderninu vakcinu i do juna-jula bi trebalo da imamo oko 5-6 različitih vrsta vakcina u Srbiji - najavio je predsednik.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Vučić i Lončar
Ne zanimaju me kritike, moj posao je da spasavam živote

Odgovarajući na pitanja novinara o raznim kritikama, Vučić kaže da mu je posao da spasava živote ljudi.

- Uradili smo veliki posao i hvala kineskim prijateljima sa kojima saradnja raste u svim oblastima - kaže predsednik.

- Mi smo do sada nabavljali vakcine na osnovu bilateralnih sporazuma, nismo pravili ugovore. Mi smo među prvila platili kotizaciju, dali smo čak i za razvoj vakcine dva miliona evra - dodao je predsednik.

Dodaje da ga ne interesuje ko se od država ljuti, ko se ne ljuti, već samo da se uradi dobro za građane i da se nabavi vakcina.

- Naučio sam da me udaraju po leđima, ali mislim da ne postoji razlog za kritike jer se mi borimo za živote svojih ljudi, kao što bi se oni borili za svoje. Možda smo malo snalažljiviji od drugih, dok su neki zakupili 200 posto više vakcina od broja građana - kaže Vučić.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Stigla kineska vakcina
Dodaje da je kineska vakcina dozvoljena za sve starije od 18 godina

Predsednik je rekao da će se za 7-8 dana vakcinisati kineskom vakcinom.

- Važno mi je da nisam bio među prvima da neki ne bi rekli da sam sebe spasavao. Važnije od toga da ja primim je da prime najstariji u našoj zemlji - kaže predsednik.

Dodaje da je kineska vakcina dozvoljena za sve starije od 18 godina, a uskoro se, kaže, očekuje dozvola i za vakcinu za decu od 3 do 17 godina. To će biti prva vakcina ove vrste.

- Ova vakcina je uspešna skoro 90 odsto u Emiratima i ona je generalno gotovo sto odsto uspešna jer je verovatnoća da se zarazite, svedena na minimum - rekao je predsednik.

Govreći o tome što nije imao kapu na Zlatiboru, Vučić kaže da izgleda nemaju šta da mu zamere, a da je važnije da li su bolnice napravljene, da li su obezbeđene vakcine, da li su plate i penzije veće...

-Nastaviću da ne nosim kapu da bi se još malo sekirali - kaže Vučić.

Kada je reč o ubistvu Olivera Ivanovića, Vučić kaže da Srbija nije mogla da bude prisutna na uviđaju, da nema direktne dokaze, ali da imamo kompletnu sliku onih koji bi imali motiv i koji bi mogli da budu umešani u zločin - kaže Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sanja

pre 3 godine

Hvala Kini na svemu sto cini za nas, u politici, kao i u zivotu vazi isti princip da prave prijatelje ne prepoznajes po recima koje izgovara, vec po njegovim delima. Uvek kad je najteze, Kina je tu.

Ankica

pre 3 godine

Ovo je extra vest. Svaka cast nasem drzavnom rukovodstvu.

Milan

pre 3 godine

Dobiti ovoliku količinu vakcina,nemerljiv je uspeh Srbije u zastiti svojih gradjana,zahvaljujuci izuzetnim odnosima sa NR Kinom i ličnim odnosima Vučića i Sija. Do proleća stižu i ostali kontigenti vakcine, bićemo medju retkim zemljama koje su 100% sigurne od C19.Bravo.

Stefan

pre 3 godine

Vidi se svetlo na kraju tunela. Srbija je reagovala na vreme po pitanju nabavke vakcina. Politicki kredibilitet Srbije je dokazan. Ponosna sam na svoju drzavu.

Biljana

pre 3 godine

Ja sam ponosna, to su moje reci. Tako je to kada se tudji komentar prekopira pa malcice izmeni. Onda od muskarca napravi zenu.

Vanja

pre 3 godine

Isključivo oslanjanje na COVAX program Evropske Unije nije "pametan" potez zemalja iz regiona, što je Vucic uvideo na vreme i zahvaljujući čemu imamo već 1.5 miliona doza od čak tri svetska proizvođača!Tako se vodi odgovorna zdravstvena politika!

Ana

pre 3 godine

Vucic je neko ko uvek razmislja razborito i unapred.

Sasa

pre 3 godine

Kinezi po ko zna koji put pokazuju da smo im ogromni prijatelji.

Luka

pre 3 godine

Velika zahvalnost Kini, u proteklih 10 meseci uvek nam je pomagala.

sasa

pre 3 godine

Vakcinama ce se suzbiti ovaj virus, hvala drzavi na nabavci istih.

vasa

pre 3 godine

Hvala Kini koja je uz nas od kako se borimo sa epidemijom, i sto nam pomaze u svakom smislu.

Jasna

pre 3 godine

Ovo je stvarno neverovatan potez kako nasih prijatelja Kineza, tako i nase vlade! Vakcine ce mnogo znaciti u sprecavanju sirenja Covida 19 u nasoj lepoj Srbiji! Veliko HVALA!

Sima

pre 3 godine

Veoma lepa vest koja može da znači početak kraja ovog košmara u kome se nalazimo.

Ivana

pre 3 godine

Srbija je zahvaljujuci uspesnom i prijateljskom bilateralnom odnosu sa Kinom, uspela da na vreme obezbedi jos jednu vakcinu.

Danica

pre 3 godine

Svi smo svesno da je vakcina spas. Nadamo se da ce svet ponovo normalno funkcionisati

Ana

pre 3 godine

Hvala predsedniku Siju, veoma smo mu zahvalni. Svaka Vam čast!

Vlajko77

pre 3 godine

Nas predsednik Vucic je uspeo da dobije zahvaljujuci velikom prijateljstvu sa kineskim predsednikom neverovatnih milion doza vakcine !

h3

pre 3 godine

Srbija vodi mudru politiku i zato lako dolazi do vakcina jer ima prijatelje svuda

minja

pre 3 godine

Kina jos jednom pokazala da je prijatelj srbije

Ana

pre 3 godine

Zahvaljujući našim prijateljima i uzajamnom poštovanju, odgovornoj vlasti, Srbija će spasiti mnoge živote.

Andjela

pre 3 godine

Još jedan veliki dokaz prijateljstva Srbije i Kine,i još veća saradnja i prijateljstvo.

Milan

pre 3 godine

Hvala od srca sto mislite na nasu situaciju i sto ste nam poslali toliki broj vakcina!

Ivana

pre 3 godine

Hvala predsedniku Vučiću koji će pomoći našem narodu u Srbiji, koji će pomoći da se svi vakcinišemo. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče na svemu što činite za ekonomski oporavak i razvoj naše države.

Gojko

pre 3 godine

Sta znaci kada imas ovakve prijatelje koji su uz tebe kada je najteze!

Stanko

pre 3 godine

Kina se mnogo puta do sada pokazala kao prijatelj velikog srca!

Maja

pre 3 godine

Sve smo bliži pobedi protiv nevidljivog neprijatelja.

Jana

pre 3 godine

Svaka cast drzavi koja je uspela da nabavi toliko vakcina.

Una

pre 3 godine

Fantasticna stvar za Srbiju, bravo za Aleksandra Vucica.

Una

pre 3 godine

Kad nam je najteze, mozemo racunati na prijateljstvo Kine. Hvala im.

Sanja

pre 3 godine

Danas je naš predsednik dokazao da brine za svoj narod

Stefan

pre 3 godine

Kina se jos jednom pokazala kao iskrena i humana prijateljska država. Cenimo njihovu nesebičnu i bezuslovnu pomoć.

Uros

pre 3 godine

Ovom isporukom Kina pokazuje da je naš najveći prijatelj na kog možemo uvek da se oslonimo. Svi smo svesni činjenice da je vakcina spas za našu državu.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59