• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

23.01.2021

22:15

NEVEROVATNE CENE VIKENDICA I ORANICA ŠIROM SRBIJE  Hektar najskuplje njive u Srbiji 120.000 evra!

Politika

NEVEROVATNE CENE VIKENDICA I ORANICA ŠIROM SRBIJE Hektar najskuplje njive u Srbiji 120.000 evra!

Podeli vest

Najskuplja njiva u poslednjem tromesečju 2020. prodata je u naselju Ugrinovci kod Zemuna za 500.000 evra, a hektar oranice u ovom delu Srbije koštao je neverovatnih 120.000 evra.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, poljoprivredno zemljište se, kao i prethodnih godina, najbolje i najviše prodavalo u Vojvodini oko Novog Sada, ali je zanimljivo što je u zemunskom naselju Ugrinovci hektar otišao kupcu za neverovatnih 120.000 evra, što predstavlja jednu od rekordnih cena poslednjih godina.

Tražene oranice

Stručnjaci ističu da je obradiva zemlja sve više tražena, ali da je takvih površina sve manje, te da im zbog toga i skače cena.

- U Vojvodini je najkvalitetnije zemljište i ne čudi što su pojedine oranice prodate za veliki novac. Cene poljoprivrednog zemljišta još od 2001. godine rastu, tada je hektar koštao oko 200 evra, 2008. godine oko 5.000 evra, a evo vidite kolike se cifre sada dostižu - objašnjava agroekonomista Milan Prostran.

- Na tim mestima se grade nekretnine i putevi, ali takođe veliki broj hektara propada jer se ne obraduje. Sa druge strane, tražnja postoji i, naravno, cene rastu. To je i svetski trend, na ovakvom zemljištu se proizvodi hrana, a ona je osnovni izvor života. Oranice će se sve više tražiti i biće sve skuplje - navodi Prostran.

Vikendice na ceni

Najnoviji podaci RGZ pokazali su da su se mnogo više kupovale vikendice nego u 2019, pa je samo krajem prošle godine prodaja vikendica porasla za više od 40 odsto. Od oktobra do decembra 2020. godine prodato je 368 vikendica, dok je u istom kvartalu 2019. godine kupce našlo 259 objekata. Koliko su ljudi bili spremni da daju novca samo da bi otišli na neko vreme van gradova, govori i podatak da je u četvrtom tromesečju prodata vikendica na Kosmaju za tri miliona evra. Ovaj kompleks sačinjavaju dve vikendice, tri pomoćne zgrade, bazen i četiri parcele. Ostale tri najvrednije vikendice prodate su na Zlatiboru, u opštini Čajetina, i to po cenama od 315.570, 250.000 i 155.000 evra. Najviše vikendica prodato je na teritoriji Beograda, njih 50.
 

Najskuplje oranice

lokacija                ukupna cena                  cena po hektaru
Ugrinovci              500.000                          120.000
Novi Banovci        100.000                           80.000
Beška                   55.200                            68.000
Sopot                   35.000                            50.000
 

Najskuplje vikendice

lokacija                      cena
Kosmaj                   3.000.000
Zlatibor                 315.570
Zlatibor                 250.000
Zlatibor                 155.000

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija