• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.01.2021

13:55

PALMA : Moramo naći način da zaštitimo gospodina poljoprivrednog proizvođača od uvozničkog lobija!

Politika

PALMA : Moramo naći način da zaštitimo gospodina poljoprivrednog proizvođača od uvozničkog lobija!

Podeli vest

Ja bih zamolio ministra poljoprivrede da vidimo kako da zaustavimo uvoz mesa i pomognemo gospodinu poljoprivrednom proizvođaču, država maksimalno pomaže poljoprivrednicima kroz razne subvencije, ali se desilo nešto što ne pamte poljoprivredni proizvođači, a to je veliki pad cena žive vage stoke, rekao je danas u Skupštini Srbije lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma

 

- Naprimer, cena prasadi je prošle godine bila 300 dinara za kilogram, a danas je 220 dinara. Cena koncetrata je povećana za 20 %, tako da je džak od 20kg bio 1.000 dinara, a danas je 1.200 dinara. Cena tovljenika po kilogramu žive vage je bila 200, a danas je 130 dinara. Cena bikova je bila 2,2 evra za kilogram žive vage, a danas je 1,7 ili 1,8 evra. I to meso se uvozi iz celog sveta i mi moramo da zabranimo prekomerni uvoz mesa iz inostranstva, na način što će taj koji uvozi da piše zahtev ministarstvu poljoprivrede o tome šta i koliko može da se uveze - izjavio je danas u Skupštni Srbije predsednik i šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

- Jer ako to ne uradimo, desiće se da, nakon što poljoprivredni proizvođači kažu „prodali smo turu bikova“, u 3 sela više njih 50 posto neće da obnavlja stočni fond. Takođe, mi više ne znamo šta jedemo, stiže nam smrznuto meso iz celog sveta. Dakle taj koji uvozi prvo mora da dobije licencu od ministarstva za određenu količinu. I tu se postavlja još jedno pitanje, a to je, kako ne pada cena u kasapnicama, gde ide ta razlika. Oni u kasapnicama više ne zarađuju 30 posto, nego 230 posto. Mi moramo da sačuvamo gospodina poljoprivrednog proizvođača i da sačuvamo budućnost, odnosno one koji treba da ga naslede. Za takvu situaciju nije kriva Vlada Srbije, ali mora da se donesu mere, naprimer, da se kaže „ne možeš da uvoziš 100 tona junećeg mesa, već samo 5 tona, a ostalo da kupiš u Srbiji“ - rekao je Palma i dodao:

- Ako to ne uradimo, mi ćemo od poljoprivrednog proizvođača koji ima 20 hektara zemlje da napravimo socijalni slučaj, koji dolazi na opštinski šalter po pomoć, a to su vredni i radni ljudi, koji hoće da žive od svog rada. Šta je uradila berza?, Već 12 godina otkupna cena žita ne prelazi 18 dinara. Ni tu nije kriva ni Vlada ni ministri, ali da vidimo ko reguliše tu berzu u Srbiji, gde se to žito skladišti, ko njime raspolaže, a ne da mlinari plaćaju 14 do 15 dinara po kilogramu, jer običan poljoprivredni prozivođač nema skladišne kapacitete. A za to vreme mnogo je poskupelo i gorivo i mazivo. Ova vlada je najviše pomogla poljoprivrednom proizvođaču, ali mora da se uradi preventiva i zaštita poljoprivrednika.

Siguran sam, istakao je Marković, da Srbija ima najbolju i najčistiju hranu. Da se borimo da što više izvozimo, a što manje uvozimo.

- To samo traži poljoprivredni proizvođač i da mu konkurencija bude u Srbiji, a ne u inostranstvu. To moramo da uradimo, jer ima sela u Srbiji gde se poslednjih 4, 5 i 7 godina nijedno dete nije rodilo. Gradovi će nam biti prepuni, ako ne bude bilo motiva za mlade ljude da ostanu na selu“ rekao je Marković i dodao da će Jedinstvena Srbija podržati sve predložene zakone, koji su na dnevnom redu u Skupštini Srbije. „Kada su u pitanju međunarodni sporazumi i prijateljstvo u svetu, Srbija tu prednjači i na tome čestitam i predsedniku Aleksandru Vučiću i bivšem ministru spoljnih poslova, a sada predsedniku Skupštine Srbije, Ivici Dačiću. Međunarodni sporazumi ne mogu da štete, mogu samo da donesu dobro - rekao je Marković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija