• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbijadanas

26.01.2021

21:56

(VIDEO) ŠOK OTKRIĆE! TAJNI VOJNI TUNELI KIM DŽONG UNA VODE DO SEULA, PRESTONICE JUŽNE KOREJE! Ovo je opasnije i od nuklearnog oružja!

Politika

(VIDEO) ŠOK OTKRIĆE! TAJNI VOJNI TUNELI KIM DŽONG UNA VODE DO SEULA, PRESTONICE JUŽNE KOREJE! Ovo je opasnije i od nuklearnog oružja!

Podeli vest

Severnoj Koreji, jednoj od najskrivenijih država na svetu, nije strano ni da gradi podzemne vojne objekte. Bilo da je tunel iskopan ispod demilitarizovane zone dizajniran da prođe hiljade vojnika na sat, ili bunkere za smeštaj rukovodstva režima, Severna Koreja je izgradila opsežne podzemne objekte dizajnirane da joj daju prednost u ratu

Jedan od najranijih primera severnokorejskog podzemnog inženjerstva bilo je otkricěe nekoliko tunela koji su vodili iz Severne Koreje ispod demilitarizovane zone u Južnu Koreju. Prvi tunel lociran je 1974. godine, protežucěi se kilometar južno od DMZ-a. Tunel je bio dovoljno velik da se pod njime krecěe do dve hiljade vojnika na sat. Tokom istrage tunela, minobacač je ubio oficira američke mornarice i desetara južnokorejskih marinaca. Zahvaljujucěi informaciji severnokorejskog prebega, 1978. godine otkriven je još vecěi tunel, dug kilometar i širok gotovo sedam stopa.

Od tada su otkrivena najmanje četiri tunela, sa armiranobetonskim pločama, električnom energijom za osvetljenje i proizvodnjom svežeg vazduha, i uskim železničkim kolosecima za vracěanje prljavštine i kamena do ulaza u tunel. Zajedno, četiri tunela verovatno bi mogla da premeštaju trupe brigade na sat vremena pod odbranom Južne Koreje.

Teško je utvrditi koliko tunela postoji. U jednom izveštaju se kaže da je Kim Il-sung, osnivač severnokorejske države i deda Kim Džong-una, naredio svakoj od deset borbenih divizija na frontu da iskopaju dva tunela. Ako se završi, to bi teoretski značilo da još desetak tunela ostane neotkriveno. Bivši južnokorejski general, Han Sung-ču, tvrdi da postoje najmanje osamdeset i četiri tunela - neki koji sežu čak do centra Seula. Južnokorejska vlada ne veruje da su Han-ovi brojevi - niti navodna sposobnost da stigne do Seula - verodostojni. Kopanje tunela od 60 kilometara navodno bi stvorio hrpu smecěa od sedam stotina hiljada tona, koju satelit nije snimio. Uprkos upozorenjima, poslednji vecěi tunel otkriven je 1990. godine i čini se da Južna Koreja veruje da je opasnost od tunela prošla.

Ako je prošlo, možda je to zato što je Severna Koreja odlučila da tunelira na različite načine. Veruje se da vazduhoplovstvo Narodnooslobodilačke vojske Severne Koreje ima tri različite podzemne vazduhoplovne baze u Vonsanu, Jangjinu i Onchunu. Podzemna baza u Vonsanu navodno uključuje pistu dugačku 5.900 stopa i široku devedeset stopa koja prolazi kroz planinu. Prema rečima prebega, tokom ratnih vremena avioni NK PLAAF, uključujucěi lovce MiG-29 i avione za kopneni napad Su-25 Frogfut, poleteli bi iz konvencionalnih vazdušnih baza, ali bi se vratili u podzemne vazdušne baze. To je verovatno, jer bi se moglo očekivati da severnokorejske vazdušne baze budu brzo uništene tokom rata.

Još jedan podzemni razvoj je serija bunkera trupa u blizini DMZ-a. Severnokorejski prebeg otkrio je da je, počev od 2004. godine, Severna Koreja počela da gradi bunkere sposobne da sakriju između 1.500 i dve hiljade potpuno naoružanih borbenih trupa u blizini granice. Izgrađeno je najmanje osam stotina bunkera, sa ciljem da se sakriju jedinice poput lakih pešadijskih brigada i odmore do početka invazije.

(VIDEO) VELIKA BELA AJKULA PROLAZI ISPOD SURFERA, A ONDA NASTAJE BORBA ZA ŽIVOT, zastrašujući snimak dronom, nije za one slabijeg srca!

Veruje se da su i drugi podzemni objekti izgrađeni da bi zaklonili vođstvo Severa. Prema južnokorejskom vojnom časopisu, Sjedinjene Države veruju da postoji između šest hiljada i osam hiljada takvih skloništa rasutih širom zemlje. Ove informacije su navodno prikupljene od prebega kako bi se lovili pripadnici režima u slučaju rata ili propasti vlade.

Veruje se da Severna Koreja ima stotine pecěina koje skrivaju artiljeriju, severno od DMZ-a. Poznata pod nazivom Hardened Artillery Sites (HARTS), obično su tunelom obrubljena planinama. Artiljerijski komad, poput 170-milimetarskog topa Koksan ili 240-milimetarskog raketnog sistema sa više lansiranja, može pucati iz usta pecěine, a zatim se povucěi u sigurnost planine da se ponovo napuni. Ova mesta se koriste za pružanje artiljerijske podrške invaziji na Južnu Koreju ili za direktnu vatru na sam Seul. Od 1986. godine, i procenjuje se da postoji dvesta do pet stotina HARTS-a.

Prema izveštaju Instituta Nautilus, takođe se smatra da Severna Koreja ima "radarske lokacije u oknima dizala koja se mogu podicěi poput podmorskog periskopa; baze podmornica i raketnih patrolnih čamaca u tunelima tesanim u steni; tuneli dužine kilometar i više za skladištenje vozila i zaliha ili za sakrivanje stanovništva obližnjeg grada."

(VIDEO) AMERI, PA ZAR VAM NIJE BILO DOSTA?! Razarač "Donald Kuk" ponovo u Crnom moru, Rusi spremaju novi horor za posadu i vojsku SAD!

Kako bi se Sjedinjene Države i Južna Koreja nosile sa ovim podzemnim objektima u ratno vreme? Prvo, moralo bi da locira objekte. Te objekte je teško uočiti preko satelita, a prikupljanje informacija od prebega možda je najbolji način da se o njima sazna u miru. Jednom kada rat započne, signalne obaveštajne službe pokupicěe radio prenose od ranije nepoznatog podzemljad lokacije, neprijateljske trupe cěe sa skrivenih položaja ili ulaza u tunele, a artiljerijski radari protiv-baterija popravljacěe položaje HARTS-a. Verovatno je da cěe, uprkos prethodnim pripremama, mnoge od ovih pozicija iznenaditi Vašington i Seul.

Jednom kada se lociraju, postoje tri načina za rešavanje web lokacija. Prvi i najsigurniji način da se sa njima izađe na kraj je bombardovanje odozgo. Ovo predstavlja najmanji rizik za savezničke snage, ali takođe cěe biti teško utvrditi da li su vazdušni ili artiljerijski udari imali dobar efekat. Upotreba bombi ili artiljerijskih granata može prouzrokovati provale koji sprečavaju savezničke snage da uđu u podzemni kompleks i iskoriste sve obaveštajne podatke pronađene u njemu.

Druga opcija je jednostavno stacioniranje trupa van tunela i pucanje na svakoga ko izađe napolje. Iako je takođe sigurnija opcija, podzemni kompleks cěe uvek imati više izlaza - tuneli koje je Kim Il-sung naredio svojim kopovima da kopaju da bi svaka imala po četiri ili pet izlaznih tačaka. Najtemeljitiji način rešavanja tunela bio bi ulaz u njih. Ovo bi bio ubedljivo najefikasniji način za rešavanje zadržavanja režima, ali i najopasniji.

POSTAJE KRITIČNO! SRBIJA DA PRIZNA KOSOVO, ANTISRPSKI PLAN MEĐUNARODNE KRIZNE GRUPE! Zapad spremio niz ucena i pritisaka za Beograd!

Eventualni poraz Pjongjanga u bilo kom ratnom scenariju je dat, ali njegovo podzemno sedište, utvrđenja i depoi trupa mogu ne samo da poboljšaju sposobnost Korejske narodne armije da izvede iznenadni napad, vecě i da produže rat, zbunjujucěi visokotehnološke tehnologije oružane snage svojih protivnika. Takva podzemna skloništa, ma gde se nalazila, verovatno cěe biti mesto završne faze rata, jer režim pod zemljom vode brzo napredujucěe savezničke snage. Tek tada cěemo otkriti pravi opseg severnokorejskog opsežnog podzemnog carstva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija