• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.02.2021

10:56

SRBIJA U "RATU" ZA VAKCINE IZAŠLA KAO POBEDNIK! Dačić: Poseta predsednika Vučića Francuskoj veliki politički događaj i izuzetan uspeh!

Politika

SRBIJA U "RATU" ZA VAKCINE IZAŠLA KAO POBEDNIK! Dačić: Poseta predsednika Vučića Francuskoj veliki politički događaj i izuzetan uspeh!

Podeli vest

Poseta predsednika Aleksandra Vučića Francuskoj veliki je politički događaj i izuzetan uspeh za svakog državnika iz zemlje koja ne pripada krugu velikih svestkih sila ili stalnim članicama Saveta bezbednosti UN, da razgovara sa predsednikom Emanuelom Makronom na tom nivou, kao i potvrda strateškog partnerstva Srbije i Francuske, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić

Kaže da bi to u redovnim okolnostima bio istorijski susret, ali pošto predsednik Vučić stalno ima kontakte na najvišem nivou i sa Angelom Merkel, Vladimirom Putinom, predstavicima Kine i drugim državnicima, to postane normalna stvar.

- Od 2012. godine smo u tom smislu podigli letvicu očekivanja i jedna takva stvar vam postane normalna. Svakako da je ovo izuzetan uspeh da imate mogućnost sa Francuskom da razgovarate na tom nivou - istakao je Dačić gostujući na Pinku.

Navodi da je još za vreme predsednika Borisa Tadića bio potpisan sporazum o strateškom partnerstvu, ali da u to vreme nije bilo strateškog partnerstva i saradnje, kao što je sada slučaj.

- Šta vredi sporazum ako vas neko ne podržava i čak bude negativno nastrojen prema vama - dodao je Dačić.

Ističe da sada imamo strateško partnerstvo i poštovanje od strane Francuske, da će uslediti nastavak realizacije projekata u Srbiji, kao i da je uspeh to što je Srbija u u zoni francuskih interesa.

Kada je reč o Velikoj Britaniji, Dačić kaže da je premijer Boris Džonson prijatelj Srbije, ali da ta zemlja ima svoje probleme sa EU.

Dačić kaže da to što nemamo dogovoren sporazum o slobodnoj trgovini sa Britanijom nije samo naša krivica, pošto oni to ne žele, kao i da je to njihov stav za ceo region.

Dodaje da Velika Britanija hoće da se automatski primenjuje S SP koji je važio sa EU, a ne bilateralno.

U S SP ima i drugih političkih stvari, tako da to nije samo pitanje slobodne trgovine, napomenuo je on.

- Mislim da je ova poseta od velikog značaja i jasna poruka da Francuska razume i da će podržati srpske interese. To nije poruka i u Londonu, gde očekuju da budete dobri i da se ne bunite, kao kada vam vade zubu i očekuju da ne udarate zubara - rekao je Dačić.

Dačić kaže da je Vučić najavio da će i sa Putinom imati uskoro telefonski razgovor, kao i sa kineksim predsednikom isto, i da je sve vezano za političku saradnju, ali i za naše ključno pitanje, a to je nabavka vakcina.

Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Vučić u istorijskoj poseti Francuskoj
Srbija u "ratu" za vakcine izašla kao pobednik

Srbija je u "ratu" za vakcine izašla kao pobednik, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i poručio da je vakcinacija ključno pitanje oko kojeg da postoji konsenzus, bez obzira na sve političke razlike.

Dačić je preneo da mu je predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister u razgovoru koji su juče vodili povodom nastavka međustranačkog dijaloga, rekao da je u nemačkoj štampi video da je Srbija šampion u procesu vakcinacije.

- Kad takvu konstataciju čujete od predsednika Spoljnopolitičkog odbora u uslovima kada se to nije očekivalo, drago mi je. Očekivalo se da zemlje koje nisu članice Evropske unije imaju problema u snabdevanju vakcinama, a nabavka u Srbiji pokazuje odgovoran odnos države prema tom pitanju - rekao je Dačić za TV Pink.

Dačić je poručio da je sada najvažnija stvar da se sprovede masovna vakcinacija kako bi se stvorili uslovi da se Srbija vrati svakodnevnom životu.

- Čuli smo direktora Svetske zdravstvene organizacije koji kaže da se maltene vrši genocid u oblasti nabavke vakcina. Svi dogovori koji postoje da se vakcina ravnomerno raspoređuje su propali. Mi imamo prijatelje na svim stranama i to su uspesi naše spoljne politike - rekao je Dačić.

Kaže da je bilo predrasuda prema ruskim i kineskim vakcinama, te da su i jedna i druga pokazale da se nalaze visoko kada je reč o kvalitetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ROSULJAC

pre 3 godine

Vučić je uradio ovo,....Vučić je uradio ono,....Da, čovek je to stvarno uradio i zbog očekivanja da će to uraditi,... ja mu dajem svoj glas od 2012-te godine, kao što to čini i većina građana Srbije koji izlaze na izbore..... Ali..., zašto i ko glasa sa tebe i tvoje Ivice...., starih komunista, ops, socijalista je sve manje zbog proteka vremena,...., tako da će procenti u narednom periodu biti sve manji..... Verovatno će do 2031 pasti ispod 3% cenzusa,... što za tebe nije zabrinjavajuće.... jer ćeš tada u "zasluženu" penziju,... ali šta će biti sa Banetom Ružićem ili Novicom ( koji će u narednih par godina, sigurno kao Palma......na jugu Srbije).... A. Ivice,.... izgleda da su naši stari bili u pravu kada su osmislili onu "dok je ovaca, biće i pastira"?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija