• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.02.2021

14:43

DAČIĆ: Proces ustavnih promena još nije započet

Politika

DAČIĆ: Proces ustavnih promena još nije započet

Podeli vest

Predsednik Skupstine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da proces ustavnih promena koje je inicirala Vlada Srbije nije još započet, jer on formalno počinje sednicom Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo

Ukazujući da postupanje Skupštine po Predlogu za izmenu Ustava nije ograničeno rokovima, Dačić je naveo da sa druge strane jeste oročeno mandatom saziva skupštine.

Napomenuo je da će biti procenjeno da li će promena Ustava, koja podrazumeva i referendum, stići da se okonča do kraja mandata ovog saziva Narodne skupštine, jer ustavne promene ne mogu da se prenose u drugi saziv.

Pošto ustavne promene moraju dobiti potvrdu na referendumu, Dačić je ukazao i da bi trebalo i da se Zakon o referendumu upodobi ovom tekstu Ustava.

- Nesporna je želja da se izvrše promene Ustava, ali to podrazumeva čitav niz političkih dogovora pre svega oko dinamike. Ukoliko se bude išlo na vanredne parlamentarne izbore, tome prethodi odluka o raspuštanju skupštine i skraćenju mandata skupštine -  rekao je Dačić novinarima pred sastanak sa predstavnicima Društva sudija Srbije, na kojem su jedna od tema bila ustavne promene.

Prema rečima Dačića, pored pomenutih proceduralnih pitanja, najvažnije suštinsko pitanje je pitanje amandmana koje će, ako se usvoji predlog za izmenu Ustava, tek onda biti predmet rasprave u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

- Odbor za ustavna pitanja najpre utvrđuje da li je inicijativa za promenu Ustava u skladu sa Ustavom i zakonom, pa ako utvrdi da jeste, onda se skupština izjašnjava da li u načelu prihvata predlog za promenu ustava. Tek nakon toga Odbor počinje da radi na utvrđivanju konkretnih amandmana - precizirao je Dačić.

Potom se o tome skupština izjašnjava kao i o predlogu kada treba da bude raspisan referendum, dodao je on.

- Tu rokova nema, ali je jedini rok, koji je za nas bitan - kraj manadata skupštine. Ako se promene započinju moraju da se završe do kraja mandata ove skupštine - zaključio je predsednik parlamenta.

Dačiću čestitka iz Kanade povodom Dana državnosti

 Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić primio je od predsednika Senata i predsednika Doma komuna parlamenta Kanade Džordža Furija i Entoni Rota čestitku povodom Dana državnosti.

- Veliko nam je zadovoljstvo da povodom Dana državnosti, u ime Parlamenta Kanade, uputimo srdačne čestitke i najlepše želje Vama i narodu Republike Srbije. Dozvolite nam da ovom prilikom ponovo izrazimo svoju posvećenost unapređenju odnosa između naših parlamenata kroz razmenu ideja i dobre prakse. Zaista verujemo da je saradnja kluč za ostvarivanje plemenitih ciljeva naših društva, kao i za izgradnju stabilnih institucija, koje su sposobne da se izbore sa nepredviđenim izazovima - navodi se u čestitki.

Uz najbolje želje za blagostanje naroda Republike Srbije, primite i ovom posebnom prilikom izraze našeg dubokog poštovanja, ističe se u čestitiki.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija