• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

16.02.2021

20:41

OGLASIO SE LAZANSKI I SAOPŠTIO VAŽNU VEST IZ RUSIJE! Beograd će uskoro potpisati VELIKI SPORAZUM!

Politika

OGLASIO SE LAZANSKI I SAOPŠTIO VAŽNU VEST IZ RUSIJE! Beograd će uskoro potpisati VELIKI SPORAZUM!

Podeli vest

Tokom posete Sankt Peterburgu srpski ambasador je službeno posetio i krstaricu „Auroru“ u Sankt Peterburgu

Beograd će postati prvi srpski grad-pobratim Sankt Peterburga. Planirano je da odgovarajući sporazum ove godine potpišu gradske uprave, pod uslovom da se poboljša situacija sa virusom korona, potvrdio je ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski tokom posete tom ruskom gradu.

U okviru saradnje dva grada planirano je i otvaranje informacionog peterburškog poslovnog centra.

Ambasador Lazanski se nalazi u trodnevnoj službenoj poseti Sankt Peterburgu, gde se sastao sa gubernatorom tog grada Aleksandrom Beglovim, sa kojim je razgovarao o perspektivi ekonomskih veza Srbije i Sankt Peterburga, s obzirom na to da se u gradu na Nevi nalazi 10 odsto naučnog potencijala cele Rusije.

Razgovaralo se i o saradnji u oblasti rečne brodogradnje, pošto su peterburška brodogradilišta specijalizovana za rečno-morske brodove i tu bi mogla da se ostvari dobra saradnja sa srpskim brodogradilištima.

Foto: printscreen RTV Pink

miroslav Lazanski

Pored toga, bilo je reči i o saradnji iz oblasti proizvodnje medicinske opreme, s obzirom na to da postoji plan da se uz pomoć Rusije u Srbiji otvori Centar za nuklearnu medicinu.

Srpski ambasador i peterburški gubernator su razgovarali i o saradnji u oblasti kulture i sporta, kao i turističkim mogućnostima Sankt Peterburga i Srbije, pri čemu je Lazanski objasnio sve prednosti naših skijališta i banja-lečilišta.

Govorilo se i o obnavljanju avio-saobraćaja između Beograda i Sankt Peterburga, koji je prekinut prošle godine zbog pandemije virusa korona, kao i o saradnji mladih sportskih ekipa, učešću srpske delegacije na predstojećem Peterburškom ekonomskom forumu i o zajedničkoj proizvodnji vakcine protiv svih sojeva korone.

Foto: Printscreen You Tube

Ambasador je naglasio da su odnosi Srbije i Rusije bazirani na savezništvu iz dva svetska rata, spomenuvši da je oko dve hiljade vojnika Crvene armije poginulo u oslobađanju Beograda od nacista i ističući da se Srbija energično protivi svim pokušajima revizije istorije Drugog svetskog rata. On je naglasio da „mi u Srbiji dobro znamo ko je pobedio u Drugom svetskom ratu“.

Ambasador Srbije je naglasio i da su odlični odnosi Srbije i Rusije i rezultat odličnih i prijateljskih odnosa predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Lazanski se ujedno zahvalio Ruskoj Federaciji na pruženoj pomoći u suzbijanju pandemije kovida 19, na dolasku ruskih vojnih jedinica i sanitetskih timova u Srbiju, kao što se i zahvalio i na pomoći ruske države u završavanju radova na Hramu Svetog Save u Beogradu, pri čemu je i istakao fantastičan rad ruskog umetnika i skulptora Aleksandra Rukavišnjikova, idejnog tvorca i autora Spomenika Stefanu Nemanji.

Na kraju sastanka gubernator Peterburga je pozvao ambasadora Srbije da ponovo poseti Sankt Peterburg, na šta je ambasador Srbije odgovorio da mu je, osim posete krstarici „Aurora“, veoma zanimljiv bio i silazak u podzemni bunker u Smoljnom, odakle se komandovalo odbranom Lenjingrada.

LAZANSKI PRIMIO RUSKU VAKCINU U MOSKVI! Ambasador Srbije podigao tri prsta kad je dobio prvu dozu Sputnjika V!

Ambasador Lazanski je istakao na kraju da mu je posebna čast bila što je obišao sve znamenitosti Sankt Peterburga i što je bio u gradu-heroju u kojem su građani tokom 900 dana blokade u najsurovijim uslovima pokazali kako se voli i brani otadžbina i kako danas taj grad čuva i neguje uspomene na te herojske dane.

Beograd i Peterburg jačaju veze

Lazanski je zajedno sa predsednikom Komiteta za spoljne odnose Sankt Peterburga Evgenijem Grigorijevim položio cveće na Spomenik herojskim braniocima Lenjingrada i upisao se u knjigu počasnih gostiju grada.

Foto: Beta

Ističući da su ruski i srpski narodi bratski i da neguju posebne odnose, Grigorijev je rekao da Sankt Peterburg nije pobratimljen ni sa jednim srpskim gradom, ali je izrazio nadu da će se to dogoditi do kraja godine i da će biti potpisan sporazum o saradnji sa Beogradom, kao i da će biti napravljena mapa puta koja će odrediti glavne pravce delovanja. Prema njegovim rečima, dokument o pobratimljenju je već pripremljen.

Tokom posete Sankt Peterburgu ambasador je službeno posetio i krstaricu „Auroru“ u Sankt Peterburgu, gde mu je povodom Dana državnosti Srbije uručena spomen-plaketa najčuvenijeg ratnog broda u ruskoj istoriji.

NAPRAVLJEN SPORAZUM ZA PROIZVODNJU VAKCINE "SPUTNJIK V" U SRBIJI! Lazanski: Delegacija iz Rusije stiže krajem nedelje na Torlak!

Čuveni istorijski brod ruske Baltičke flote sa kojeg je hicem označen početak Oktobarske revolucije sada je brod-muzej, ali se i dalje vodi u sastavu Baltičke flote. Taj hitac ispaljen iz topa kalibra 152 milimetara, 25. oktobra 1917. godine, tačno u 21 čas i 40 minuta u pravcu Zimskog dvorca bio je signal boljševicima za juriš na dvorac. Inače granata nije imala eksplozivno punjenje, namera nije bila nanošenje štete, već je hitac trebao da bude samo zvučni signal.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Još jedna važna i velika pobeda Srbije...bravo Lazanski, bravo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija