• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

17.02.2021

12:28

EKSKLUZIVNA ISPOVEST! GENERAL BRATISLAV DIKIĆ ZA INFORMER: Preživeo sam pakao u Milovom kazamatu!

Politika

EKSKLUZIVNA ISPOVEST! GENERAL BRATISLAV DIKIĆ ZA INFORMER: Preživeo sam pakao u Milovom kazamatu!

Podeli vest

Bivši komandant Žandarmerije general Bratislav Dikić 1.571 dan bio u zatvoru zbog "državnog udara", da bi sud na kraju odustao od svih optužbi!?!

Bivši komandant Žandarmerije general Bratislav Dikić, nakon bezmalo četiri i po godine provedenih u zatvoru u Crnoj Gori, u ekskluzivnoj ispovesti za Informer kaže da je preživeo "strašan pakao u Milovom kazamatu", a da se na kraju ispostavilo da protiv njega nema nikakvih dokaza za učešće u navodnoj aferi "Državni udar".

General Dikić je uhapšen 15. oktobra 2016, prvostepenom presudom iz 2019. bio je osuđen na osam godina zatvora zbog "stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja terorizma", ali je 5. februara ove godine oslobođen svih optužbi, pošto je vrhovni sud utvrdio da protiv njega nema nikakvih dokaza! Naš sagovornik je u ponedeljak uveče stigao u Srbiju nakon što su mu vraćeni lični dokumenti.

Foto: Darko Cvetanović

- Na slobodi sam konačno posle četiri godine i četiri meseca. Proveo sam 1.571 dan u samici Istražnog zatvora, bez osnovnih uslova za boravak i život, a na kraju su i sami morali da priznaju da nema nikakvih dokaza protiv mene! Stalno su me vodili u Specijalno državno tužilaštvo i neprestano su sprovodili torturu nada mnom. Upućivali su mi brojne ucene i pretnje. Pretili su smrću i meni i mojoj porodici, mojoj deci. Tražili su od mene da lažno optužim Srbe u Crnoj Gori, ali i SPC i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Prošao sam pravi pakao u Milovim kazamatima!

Tražili su od vas da lažno optužite Srbe, SPC i Vučića za "državni udar"?

- Tako je. Sve vreme su pokušavali da me slome i da me nateraju da lažno svedočim!

Zbog toga ste štrajkovali glađu?

- Štrajkovao sam glađu zbog strašne nepravde! Strašno je to, najstrašnije, kada vas drže nevinog u zatvoru. I to ne jedan ili deset, nego 1.571 dan! Tri puta sam stupao u štrajk glađu. Prvi put još 2016. godine zbog nezakonitog hapšenja i pritvaranja. Tada 17 dana nisam uzimao hranu i vodu i lekari su me održavali u životu. Na infuzijama sam bio osam dana i tada sam jedva preživeo... Drugi i treći put zbog strašnih pritisaka i otvorenih pretnji i porodici i meni štrajkovao sam 19, odnosno 21 dan! Tada sam, takođe, bio na samrti, ali sam preživeo samo zahvaljujući lekarima Istražnog zatvora i mojoj porodici, koja me je molila da prekinem štrajk, ali i poseti sad već pokojnog mitropolita Amfilohija, koji mi je dao veliku podršku.

Tražili su da optužim Srbe, Srpsku pravoslavnu crkvu i Vučića!

General Dikić kaže da je od trenutka njegovog hapšenja, 15. oktobra 2016, bio pod stalnim pritiskom i pretnjama da optuži SPC, Srbe u Crnoj Gori, tamošnju opoziciju, neke ruske državljane, ministra Nenada Popovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Nisam hteo ni mogao da pljunem na moju čast, koja mi je vrednija od života, niti sam mogao da optužim bez dokaza moj srpski narod, SPC, Srbiju i predsednika. Kako nisu uspeli u ovim ucenama, tako su se prema meni ponašali još gore, a tortura se povećavala! - kaže general Dikić.

U kakvom ste zdravstvenom stanju sada?

- Teško sam bolestan. Imam karcinom, a godinama sam neadekvatno lečen. Boravio sam u samici skoro četiri i po godine, a hrana koju sam tamo dobijao teško može da se nazove ljudskom hranom. Danas imam preko 30 kilograma manje nego kada sam nezakonito uhapšen.

Foto: Darko Cvetanović

General Diković danas

Kako su se ponašali prema vama u zatvoru? Jesu li vas mučili?

- Zatvorski čuvari, oni obični policajci ponašali su se profesionalno koliko su to mogli. Ni njima nije bilo lako, imali su stalne naredbe da mi se maksimalno oteža boravak u pritvoru.

Činjenice o "državnom udaru"

* 16. oktobra 2016. godine u Podgorici se desio navodni državni udar
* Tog dana su se održavali parlamentarni izbori u Crnoj Gori
* Pored Bratislava Dikića uhapšeni su i političari Andrija Mandić i Milan Knežević i još 14 osoba
* Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović saopštio je da je uhapšeno 20 državljana Srbije, osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam
* U proleće 2019. godine svi su prvostepenom presudom osuđeni
* 5. februara 2021. godine drugostepenom presudom optuženima je poništena kazna i oslobođeni su

Vas su u Podgorici uhapsili odmah posle oslobađajuće presude?

- Posle mog oslobađanja od strane Apelacionog suda, ja nisam izašao na slobodu, već sam ponovo uhapšen od strane policije jer sam navodno strani državljanin u Crnoj Gori koji ne poseduje lične dokumente!?! To je strašan apsurd, zato što je meni upravo policija oduzela dokumente i izdala potvrdu o privremeno oduzetim predmetima. Nakon hapšenja sproveden sam u prihvatilište za strane državljane i doneto je rešenje o zadržavanju do šest meseci. Međutim, sudija Višeg suda Zoran Radović ekspresno je doneo rešenje o povraćaju ličnih dokumenata i ponovo sam nakon deset dana pušten na slobodu, odnosno sproveden do granice sa Srbijom...

Šta planirate dalje? Da li ćete tužiti državu Crnu Goru?

- Kao što sam i dosad radio, postupaću u skladu sa zakonima Crne Gore i drugim međunarodnim zakonima. Mogu samo da kažem da ja u Crnoj Gori nisam učestvovao u ni u kakvim krivičnim delima, u takozvanom državnom udaru ili nekakvom terorizmu, što je sada svima valjda jasno. U Crnoj Gori i dalje vode nekakav postupak protiv mene, ali ja sam siguran da ću na kraju i pravosnažno biti oslobođen. Zato što nisam radio to za šta me optužuju. Sve je to laž, sve je to montaža!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
NEBOJŠA

pre 3 godine

ЕЕЕЕ МОЈ ''ГЕНЕРАЛЕ''.ИСПАО СИ НАИВАН КО ФРАНЦУСКА СОБАРИЦА.А БИО СИ ДРЧАН И БАХАТ,ДОК СИ БИО.ГЛУМИО ВЕЛИЧИНУ КАКВБЕ НЕМА. М А Г И С Т А Р !!! САМО НЕЗНАМ КОЈИХ НАУКА.А НАВУКОШЕ ТЕ НА ТАНАК ЛЕД К'О ЗАДЊЕГ ЗЕЛЕМБАЋА

Radić Gojko

pre 3 godine

Ne shvatam da nema tog novinara koji bi se setio da ga upita kako se našao u isto vreme sa još 20 drugih državljana Srbije u vreme parlamentarnih izbora ? Kako ih je to Sinđelić navukao / obećanim novcem / da tamo odu,jer priče o manastiru,ne piju vodu,jer ih je u isto vreme bilo čak 20 ? I šta je bio zadatak Branke Milić,koja je žena u 60.tim godinama? Da li će ovo neko lepo da ispita,sad je kraj njegovim patnjama u CG

Baki

pre 3 godine

Sada mora da ih tuži i da im uzme milione evr za sve patnje , traume i duševnu bol .

Tomić Bane

pre 3 godine

Pa što mene ne uhapsiše majku mu božiju? Diko moja, šta bi sa onima, kod kojih si pošao za vreme izbora u C,Gori?

Smke

pre 3 godine

U jomentarima se izrodi smeju torturi cg ustasa.Sada im je kraj sta su uradili od sile Generala.Ovo je za kaznu milogorcima stucuce ih i stize ih kazna za ustasoidnost u CG i torturu nad Srbima.Generale drzi se.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija