• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.02.2021

13:06

OSLOBODILI SMO KOSOVO OD SRBIJE, HOĆEMO VELIKU ALBANIJU! Kurti otkrio planove posle izbora na Kosmetu!

Politika

OSLOBODILI SMO KOSOVO OD SRBIJE, HOĆEMO VELIKU ALBANIJU! Kurti otkrio planove posle izbora na Kosmetu!

Podeli vest

Aljbin Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje koje je osvojilo najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, izjavio je da je spreman na dijalog sa Beogradom u kome će ljudi imati koristi, ali da nije prihvatljivo da se uđe u dijalog u kome se očekuje da se Srbiji nadoknadi gubitak Kosova za vreme Miloševića


Kurti je u intervjuu za briselski Juronjuz rekao da bi Beograd trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošću, jer se čini da ne žali niti se kaje.


"Važno je da u Srbiji dođe do promena u pogledu načina na koji gledaju Kosovo", rekao je Kurti.

Upitan da li i dalje želi puno izvinjenje, priznanje i odštetu od Beograda, Kurti kaže da je to neophodno, kao i da je neophodno da se Beograd što pre udalji od Rusije i Kine.

"Mislim da bi trebalo da se odmaknu od Ruske Federacije i Kine i da pokušaju da to urade što brže. Moraju se osloboditi Kosova. Oslobodili smo Kosovo od Srbije. Mislim da bi Srbija trebalo da se oslobodi Kosova", rekao je Kurti.

Upitan kako postići pomirenje Srba sa tzv. Kosova i Albanaca, Kurti kaže da to nije neophodno, jer se nisu borili sa njima, već sa Beogradom.

"U tom smislu potrebno je da se Srbija suoči sa svojom prošlošću, da se pogleda u ogledalo, a ne da Kosovo gleda vojnim dvogledom. I da prizna našu nezavisnost. Mislim da je Srbiji potreban srpski Šarl de Gol koji će reći, baš kao što je Šarl de Gol rekao ''Francuska je sjajna bez Alžira'', da je Srbija sjajna bez Kosova", rekao je on.

Foto: Fotoilustracija


Kada se radi o vakcinama, Kurti je rekao da neće primiti vakcine od Beograda koji ih nabavlja od Rusije i Kine i dodao da je u pogledu vrednosti i interesa, "naša orijentacija" uvek bila prema Zapadu.

Kada se radi o Albaniji, Kurti je rekao da bi, da se na KiM održava referendum o pridruživanju Albaniji, on glasao za.

Kako je objasnio, po Ustavu tzv. Kosovo ne može da postane deo Albanije, ali može da se pridruži federaciji sa tom zemljom.

Govoreći o nedavno održanim izborima, on je kazao da neće ući u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova niti sa Demokratskim savezom, jer se radi o strankama koje su prethodnih 20 godina vodile zemlju i koje bi trebalo da se reformišu.

"Mi sada želimo poslove i pravdu, što znači da želimo da zaustavimo migraciju mladih zaposlenjem i želimo da se borimo protiv korupcije i okončamo elemente zarobljavanja države, koje su uglavnom sprovodile ove stranke koje su izgubile na nedeljnim izborima", rekao je Kurti.

Foto: ilustracija/Tanjug/rojters

Aljbin Kurti


Istovremeno, Kurti je poručio Evropskoj uniji da bi trebalo da se reformiše u celosti, a ne samo metodologiju proširenja.

"Šest zemalja Zapadnog Balkana i EU su važni jedni drugima. I mislim da će sa šest zemalja zapadnog Balkana EU postići podudarnost sa Evropom kao kontinentom i nikada to ne smemo da zaboravimo", rekao je Kurti.

Kurti: Spreman sam da dijalog bude 3. ili 4. prioritet

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da je voljan da napravi kompromis i dijalog sa Beogradom stavi na treće ili četvrto mesto prioriteta njegove vlade.

Kurti je prethodno, nakon osvajanja glasova na izborima, rekao da će mu dijalog sa Beogradom biti na šestom ili sedmom mestu prioriteta, iza zapošljavanja, borbe protiv korupcije, pravosuđa.

Kurti je za švajcarski list Temps na francuskoj jeziku rekao da su EU i Balkan veoma važni jedni drugima, da će zemlje zapadnog Balkana biti integrisane jednog dana u EU, kao i da bi to trebalo da se desi istovremeno.

"Ako jedna od ovih država uđe u Uniju pre ostalih, opet ćemo imati problema, kao što je slučaj između Bugarske i Severne Makedonije", rekao je Kurti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nemanjicbgd

pre 3 godine

Patuljak, mozes da dobijes samo veliki kurac, a ne veliku Albaniju.

Miki

pre 3 godine

Samo u Srbiji i maju taj stav oko dogovora! Necete nigde na svetu pronaci da neko hoce sopstvenu teritoriju da pokloni drugoj drzavi poput Albanije... Gde se pregovara oko svoje okupirane teritorije????

Mile

pre 3 godine

Tako je. Da me prizna moja teritorija i ja da priznam fa moja njiva nije moja njiva! Pa gde to ima.

Pera

pre 3 godine

Albaniju kao državu i naciju strvorili su jevrei iz beča i budimpešte 1912e i celo vreme su im oni glavni mentori broz tito je jevrein iz mađarske kao i tito2 soros koi je komandovao istovremeno sa miloševićem alijom tuđmanom bakalijem slovencima i makedoncima pa je lako režirao pobednike i poražene. Posle ubistva kenedija jevrei striktno vladaju amerikom i oni su naredili bombardovanje 1999e(kisindzer klintonu) a albanci su izuzetno važni jevreima jer preko njih mosad komanduje al kaidom isis i globalnom trgovinom drogom. Zamenik el bagdadija je albanac iz kačanika a najsuroviji odred isis čine albanci bin laden pre napada na ameriku u 6 kampova u albaniji obučavali su albance iz ovk među koima tači haradinaj veselji...a oficiri kfor videli su bin ladena sa njegovim štabom u drenici kod haradinaja posle 11og septembra...albancima bi bilo pametnije da čuvaju albaniju na kim neka zaborave.

Zoran Cebic

pre 3 godine

Aj ne lupetaj govedo ili goi??? odakle ti ta informacija jel mozda od Dejana Lucica????

Saradžogla

pre 3 godine

Југ Италије је због бројности албанаца већ њихов? Наводно бежећи од ,,терора диктатора Албаније Енвер Хоџе'' подмукло су насељавали околне државе.И ЕТО НА ПРАГУ ЕВРОПЕ ,,ВЕЛИКА АЛБАНИЈА''? Шта чинити? Организованом заједничом војном акцијом околних држава биће СВИ АЛБАНЦИ У АЛБАНИЈИ.Када ће ово бити?Русија,Кина и Индија су за свет позитивне државе и њиховим јачањем Америка која мисли да је Сједињена постаје ,,она рупа на свирајки''!Најгора и подмукла држава Енглеска постаје држава индуса и муслимана.ШТА ЋЕ БИТИ СА НАШИМ КОСМЕТОМ? Албанци се браћају одакле су дошли а шиптари се најзад враћају свом српском роду.Враћају своја права српска имена и презимена ... А Србија?Престаје у њој да владају срби из Босне и црногорци.Да владају у Војводини нико им не брани.И то што пре да је арапи не би купили?

aca

pre 3 godine

OVAJ PRIMITIVAC POREDI FRANCUSKU SA ALŽIROM KOJE SU RAZDVOJENE KILOMETRIMA ! A KOSOVO SRPSKO BILO I BIĆE TO ŠTO SU SE NASELILI IZ ALBANIJE NA KOSOVO PA SE NAKOTILI TO JE NIHOV PROBLEM JEL ĆE SVI OTIĆI SA KOSOVA ! NIKAD NISTE NI BILI ZA ZAPAD NEGO PONAVLJATE MANTRU ZBOG VAŠIH MENTORA . VI STE DEBELE KOMUNJARE I ISIS DŽIHADISTI U KRVI FUJ

SOCIOLOG

pre 3 godine

Kako je bio divan osećaj kad su ga hapsili u prištinskom naselju Velanija 1998 godine.I gle čuda povampirio se posle više od dvadeset godina.Moramo spremiti glogov kolac i okončati s šiptarskim Drakulom.

Sumadinac

pre 3 godine

Cverku mozes da dobijes samo Ku...c od Srbije .Kosovo nikad nece biti vase docice vreme kad ce Srpski narod dici bunu i proterati vas sa Kosova u Albaniju odakle ste i dosli.

Nenad

pre 3 godine

Srbiji je Albanija okupirala deo teritorije zvana Kosovo...Da je Srbija Spanija, odavno bi svi okupatori bili iza brave!!!!

Penzioner

pre 3 godine

Da se ja pitam vi bi u Pristini dobili pecurku i to onu atomsku, koliko odmah!

PRKI

pre 3 godine

Oslobodili ste vi K..c da nije bilo pijanog Jeljcina koji je nagovorio Slobu da potpise sporazum nebi vam ni NATO fašisti pomogli jer nisu imali muda da kroče na kosovo a od 500 njih 200 je pobijeno. ne očekujte previše sada sada je druga pričamožete dobiti samo u sastavu Srbije Pokrajinu.

kiza

pre 3 godine

Samo napred, nemojte uzimati vakcine od Srbije. Na kraju pocrkajte. Srbi sa KiM će biti vakcinisani u Srbiji i opet pocrkajte. Uz to s obzirom na kriminal koji ste zaveli kao tzv. državnu politiku, što se mene tiče neka traje što duže i opet poubijajte se i pocrkajte.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija