• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.02.2021

08:37

DAČIĆ: Međustranački dijalog od 1. marta

Politika

DAČIĆ: Međustranački dijalog od 1. marta

Podeli vest

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će se 1. marta održati video konferencja na kojoj će pored njega učestvovati predsednik Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister i četvoro evropskih posrednika

To se smatra početkom aktivnosti na međustranačkom dijalogu, rekao je Dačić za RTS upitan da prokomentariše najavu izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika da će će 1. marta početi međupartijski dijalog, uz posredstvo evropskih parlamentaraca.

Dačić je naveo da će sastanci sa strankama uslediti tek nakon tog početnog razgovora i mogu se očekivati u drugoj polovini marta.

On je dodao da je potrebno definisati formate ko će sve učestvovati i napomenuo da će sve stranke biti obaveštene kada će biti održana prva sesija.


Kazao je da kao predsednik Skupštine ima obavezu da sasluša sve predloge i sugestije stranaka, ali je i naveo da se ne može razgovarati po principu "političkog džuboksa i fontane želja", te da "nikakvi uslovi ne mogu da nadomeste nedostatak podrške kod građana".

- U opoziciji vidim da ima deset platformi i različitih verzija... Jedna od ideja je i da dođe do paralelnog uređivanja Javnog servisa i da se menjaju urednički timovi. Iskreno rečeno, ne verujem da će EP podržati bilo kakav predlog protiv kojeg su oni u suštini. Oni su se uvek zalagali za javni servis van političkih uticaja - prokomentarisao je Dačić.

Dačić je kazao da je Skupština spremna da raspravlja o izveštaju EP, kada bude usvojen na plenarnom zasedanju tog tela krajem marta i dodao da kada je o pojedinim ocenama iz njega reč, Srbija nije članica EU i nema uticaja na rad EP.

- Tamo postoje različite političke grupe unutar i svaka ima neke svoje amandmane. Rekao sam da smo spremni da svaki izveštaj razmatramo kao što smo razmatrali i izveštaj Evropske komisije u oktobru. Naravno, mi vodimo samostalnu spoljnu kao i unutrašnju politiku - rekao je Dačić.

Upitan za ocene iz izveštaja koje se tiču Narodne skupštine Srbije, gde se pozdravljaju promene u radu po pitanju procedure, ali se istovremeno kritikuju "agresivni rečnik i zastrašivanje političkih protivnika", te s tim u vezi traži da predsedavajući reaguje po poslovniku i eventualno izriče kazne, Dačić je naglasio da nijednom do sada nije izricao niti opomene niti kazne, a ni udaljavanje sa sednica.

Nijednom to nisam radio, odgovara on i dodaje da "to isto i on ima da zameri Evropskom parlamentu".

- Na nekim veoma agresivnim stavovima, pa čak i otvoreno antisrpskim koji se mogu čuti na sednicama EP. Stoga, zamolio bih predsedavajućeg da reaguje - rekao je Dačić.

On objašnjava da kada neko izjavi da ga raduje što Srbija nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje očekuje od predsedavajućeg da reaguje.

- To su valjda ti evropski maniri koje su spremni da traže od drugih. Parlament nije Narodna biblioteka ili pozorište gde publika ima da ćuti ili aplaudira. Narodni poslanik ima pravo da govori šta hoće, jer je izabran od strane naroda. I ne odgovara nikome osim narodu - naveo je predsednik Skupštine Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija