• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.02.2021

14:32

REALNO JE OČEKIVATI DA ĆE AKTIVNOSTI POČETI U DRUGOJ POLOVINI MARTA! Dačić: Ne postoji spisak stranaka za dijalog!

Politika

REALNO JE OČEKIVATI DA ĆE AKTIVNOSTI POČETI U DRUGOJ POLOVINI MARTA! Dačić: Ne postoji spisak stranaka za dijalog!

Podeli vest

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne postoji spisak političkih stranaka koje će učestvovati u međustranačkom dijalogu, niti ga je, kaže, neko pravio, ali navodi da će format sada biti drugačiji u odnosu na prethodno vođene razgovore


"Sada spisak mora biti znatno drugačiji, odnosno format bi morao da obuhvati i one stranke koje nisu ušle u parlament i one koje su bojkotovale izbore", rekao je Dačić za Tanjug.


On je naveo da će, posle video sastanka sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, koji je planiran za 1. mart, pozvati političke stranke da pošalju imena svojih predstavnika i da se izjasne na koji način žele da učestvuju u dijalogu - da li sa predstavnicima EP ili samo sa predstavnicima vlasti u Srbiji.

"Realno je očekivati da će aktivnosti sa strankama početi u drugoj polovini marta", istakao je Dačić.

Na pitanje da li će se sa strankama koje ne žele učešće EP razgovarati paralelno, Dačić kaže da hoće, odnosno ističe da će i sa njima morati da se razgovara.

"Mi sada ne znamo ko želi da učestvuje, možda neko ne želi nigde da učestvuje, ali ja moram da kažem da se Narodna skupština pridržava onoga sa čim se Srbija složila u razmeni pisama Maje Gojković sa Mekalisterom, da se organizuje međustranački dijalog pod pokroviteljstvom Narodne skupštine, odnosno predsednika skupštine, a koji bi bio potpomognut od strane EP", naveo je Dačić.

Foto: Informer/Marko Đoković

Ivica Dačić



On je precizirao da dijalog ne vodi Evropski parlament, već Skupština Srbije uz pomoć Evropskog parlamenta.

"Ovde se mora razgovarati veoma konkretno jer sa tim dijalogom će problem imati oni koji imaju očekivanja da će on da zameni izbore, odnosno koji shvataju taj dijalog kao neku vrstu fontane želja u smislu da predlažu što nerealnije zahteve misleći da će sada EP naterati Srbiju da mora te zahteve da prihvati", poručio je Dačić.

Kako je rekao, to je sasvim pogrešno očekivanje.

Upitan da li je realno da skupština usvaja u ovoj godini leks specijalis kao što predlaže deo opozicije okupljen oko Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa, Dačić kaže da je to u domenu političke fantastike i da je problem u nerealnim očekivanjima.

"Ja sam učestvovao u prvom dijalogu 1992. godine. U vreme kada je Milošević bio predsednik i SPS vladajuća stranka, raspravljalo se veoma konkretno šta opozicija traži, a tad je opozicija i imala neke glasove. Ne postoji čarobni štapić da većinska stranka u Srbiji postane neko ko nema dovoljno glasova i podršku naroda", rekao je Dačić.

Dačić kaže da nije "previše zaljubljen" u to da neko Srbiji deli lekcije iz inostranstva, ali da će vlast pokazati dobru volju i da želi dijalog i dogovore, te da se pitanje vlasti rešava na izborima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DAČIĆ: Međustranački dijalog od 1. marta
Politika

DAČIĆ: Međustranački dijalog od 1. marta

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će se 1. marta održati video konferencja na kojoj će pored njega učestvovati predsednik Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister i četvoro evropskih posrednika

25.02.2021

08:37

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija