• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

25.02.2021

17:11

NEBOJŠA BAKAREC: Autošovinistički „genocid“ nad „Darom iz Jasenovca“!

Politika

NEBOJŠA BAKAREC: Autošovinistički „genocid“ nad „Darom iz Jasenovca“!

Podeli vest

Posle drugog svetskog rata, komunisti Jugoslavije su nametnuli narativ, skript da nad Srbima nije izvršen genocid tj. holokaust u NDH. Komunisti Jugoslavije nisu zvanično hteli da proglase genocid u NDH, genocidom. Komunisti Jugoslavije nisu hteli da izvrše denacifikaciju Hrvatske, niti da omoguće Hrvatima da se suoče sa posledicama genocida koji je počinjen u NDH. Komunisti su smatrali da je sve to u interesu „bratstva i jedinstva“. Zapad je to rado podržao

Posle sukoba u Srebrenici devedesetih, zapad i srpski autošovinisti (drugosrbijanci) su nametnuli još jedan narativ, skript da su „Srbi genocidni narod“. Posle 2000. godine, pa sve do 2012. vlasti Srbije nisu mrdnule prstom da promene ova dva lažna skripta, dva lažna narativa. Polako i postepeno, to čine Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka. Mali dokaz za to je i činjenica da je film „Dara iz Jasenovca“ prvi film koji celovito i direktno govori o holokaustu nad Srbima, Romima i Jevrejima, koji je počinjen u Jasenovcu, u NDH. Nijedna vlast od 1945. do 2012. nije smogla hrabrosti, volje i želje da snimi film o Jasenovcu. Tužno.

Podsetiću na neke osnovne stvari. Genocid je zločin namernog potpunog ili delimičnog uništenja nacionalne, etničke, rasne ili religijske grupe. Izraz „genocid“ je nastao spajanjem grčke reči „γένεσις“ – genos = pleme, rod, narod, i latinske reči „occidere“ = ubiti. Izraz „holokaust“ je nastao od grčke reči „ὁλόκαυστος“ – olokauston = potpuno spaljen, od prefiksa olo i kauston). Genocid i holokaust u Evropi 1941. - 1945. su počinili nacistička Nemačka i Nezavisna država Hrvatska. Gotovo celokupno nemačko i hrvatsko društvo je bilo uključeno u aktivnosti vezane za genocid, pretvarajući Treći rajh i NDH u ono što ugledni istraživač holokausta, Majkl Berenbaum, naziva „genocidnom državom“. 

Film „Dara iz Jasenovca“ je samo deo najodlučnije borbe za ravnopravnost Srbije, u pogledu prava da govori o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ona ličnost koja je omogućila snimanje ovog filma. Ovaj film je razvejao višedecenijski nametnuti osećaj krivice pri pominjanju genocida, i strah od proučavanja genocida nad sopstvenim narodom. Ovo filmsko remek-delo je opravdano izazvalo divljenje, izazvalo je kolektivnu tugu srpskog naroda. Film nikoga nije ostavio ravnodušnim. Osim uzvišenih osećanja koje je izazvao kod ogromne većine građana, film je ozbiljno uznemirio autošoviniste u Srbiji. Izazvao je antisrpsku histeriju u redovima Srba-anti Srba, Srba koji mrze Srbe, koji mrze sopstveni narod. Na njihovu stranu su stali svi đilasovski mediji, i sve đilasovske stranke. Ukazaću na nekoliko karakterističnih napada na film (tj. napada na pravo Srbije da govori o genocidu nad Srbima!). Napada je toliko mnogo u tom ograničenom autošovinističkom zabranu, da možemo reći da autošovinisti žele da počine „genocid“ nad „Darom iz Jasenovca“!

Dubravka Stojanović, istoričarka i profesorka na Filozofskom fakultetu, ozloglašena drugosrbijanska autošovinistkinja je 24.02.2012. dala intervju Šolakovom i đilasovskom portalu i televiziji „Nova.rs“. Odmah na početku ova žena koja strasno mrzi svoj narod, kaže o filmu „Dara iz Jasenovca“: „"Dara iz Jasenovca" je banalan i bukvalan film. Banalan falsifikat istorije. (…) u filmu je, kao, trebalo da se objasni ustaška ideologija, ali i to je užasno površno (…) Film je propaganda (…) A sada čujemo i vidimo i da je scenario za film plagijat pisca i scenariste Arsena Diklića! Osim jedne žene i male grupe Roma film ne prikazuje da su, pored Srba, u Jasenovcu masovno ubijeni Jevreji, Romi i Hrvati antifašisti. Selekcija žrtava je, ne samo ružna i falsifikat istorije, nego je i opasna igra sa istorijom“. Svi hrvatski mediji zdušno su preneli ove stavove Dubravke Stojanović, nazivajući je „najvećom srpskom povjesničarkom“. Da kažem (možda nepotrebno?) da u filmu „Dara iz Jasenovca“ nema ničega banalnog, niti bukvalnog. Nema falsifikovanja istorije, naravno. Nažalost, profesorka „povijesti“ smatra da je falsifikovanje istorije svaka tvrdnja da su Hrvati u NDH počinili genocid nad Srbima. Ona je navikla samo na hrvatsku i zapadnu propagandu koje Srbe predstavljaju kao „genocidan narod“, pa kada se pojavi plemeniti umetnički film, koji govori o holokaustu nad Srbima, autošovinistkinja Dubravka Stojanović reaguje kao vampir na krst. I naravno, Stojanovićeva se prirodno naslanja na neistinu Biljane Srbljanović, da je film plagijat. U naletu slepe mržnje, Stojanovićeva vidi u filmu „Dara iz Jasenovca“ „selekciju žrtava“ tj. zanemarivanje žrtava jevrejske, romske i hrvatske nacionalnosti, što je monstruozna laž. 

Foto: printscreen RTS Dara iz Jasenovca

Dara iz Jasenovca

Dan ranije, pripremajući teren Dubravki Stojanović, „Nova.rs“ lansira prilog pod naslovom: „Da li je “Dara iz Jasenovca” plagijat “Djece Kozare”“, iste novinarke koja je intervjuisala D. Stojanović (Jelena Koprivica). Taj sramni tekst „Nova.rs“ se bavi još sramnijim tekstom Biljane Srbljanović, koji je objavljen na nizu autošovinističkih portala i i na njenom Fejsbuk profilu. Oba teksta tvrde da je scenario za film „Dara iz Jasenovca“ plagijat.


Dramaturškinja i profesorka FDU, Biljana Srbljanović opširno i neistinito, insinuira da je film „Dara iz Jasenovca“ plagijat nesnimljenog filma Lordana Zafranovića „Djeca Kozare“, a da je scenario filma plagijat scenarija Arsena Diklića, napisanog 1986. Biljana Srbljanović, pored ostalog kaže: „Gledala sam "Daru iz Jasenovca" i pročitala scenario "Djeca Kozare" kojim je Lordan Zafranović godinama konkurisao (…) Lordan je (…) decenijama pokušavao, scenarijem koji je napisao veliki Arsen Diklić (…) Dara nema takav kraj, ona nagoveštava jedan sasvim suprotan put, sve dalje od poetski istinitog, a sve bliže ideološki ispranom, isceđenom, proceđenom, premetanom kroz sto voda, pa opet pranom i ceđenom, dok i zadnja para iz svega ne kapne. Šteta, velika šteta“.

Ukazaću prvo na to da oba scenarija govore o istom istorijskom događaju. Oba se bave genocidom, žrtvama i zločincima, oba govore o deci. Niko nema monopol na istorijske događaje, niko nema tapiju na priču o genocidu, Jasenovcu, žrtvama, zločincima, deci. Jednako tako „osnovano“ Biljana Srbljanović i Dubravka Stojanović bi mogle za „plagijat“ da optuže i scenariste filmova „Život je lep“ („La vita e bella“) Roberta Beninjija (Oskar za strani film 1999.) i „Šindlerova lista“ („Schindler’s List“) Stivena Spilberga (sedam Oskara 1994.). Oba filma govore o genocidu, o deci, o žrtvama, o zločincima. A scenario Arsena Diklića je, kako ističe Srbljanovićeva, nastao davne 1986. godine. Biljana Srbljanović kaže da „Dara iz Jasenovca“ nije poetski istinita, da je ideološki isprana, isceđena…“. Kako je to zaključila, teško je reći? Sve ove neistine Srbljanovićeva je navela samo iz jednog razloga – da omalovaži film. Samo „istina“ Biljane Srbljanović, heroine sa kokaina, je „poetična“ i ideološki pravoverna. Kako da ne! 

Sve što su izgovorile ove dve autošovinistkinje su samo alibiji, izgovori za protivljenje tome što je neko jasno i glasno, na umetnički način, ubedljivo i potresno, progovorio o genocidu Hrvata nad Srbima. Obema je draga samo hrvatska „istina“ o genocidu. One su zarobljene u svojim hladnim srcima, u svojim predrasudama, besu i mržnji. Ostavimo ih tamo. Na kraju ovim dvema samomrziteljkama ću uputiti reči velikog Vladislava Petkovića Disa, iz kultne pesne „Naši dani“: „(…) Nabujao šljam i razvrat i poroci, Podig’o se truli zadah propadanja (…) Progledale sve jazbine i kanali, Na visoko podigli se sutereni, Svi podmukli, svi prokleti i svi mali“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan63

pre 3 godine

Dubravka Stojanović i Biljana Srbljanović predstavljaju samo jedan mali deo beogradske pseudoelite tako da njihov stav o filmu "?Dara iz Jasenovca" nije ništa novo. Srbi su za sve krivi i, reklo bi se, prema ovim damama, zaslužili su da nestanu u NDH logorima smrti. Preterao sam? Pa, to je suština poruka ove dve autošovinistkinje.

Niki

pre 3 godine

Ne, poruka je da je scenario falsifikat, da je rezija losa, da je film neubedljiv i da ce da se zaboravi za nedelju dana. Kao Nemanjici, kao Ravna gora.. Jos kad pomislim da sam se iznervirao sto nismo usli u izbor za Oskar. A onda sam pogledao film. Jeftino prosuta sansa da se napravi remek delo na jaku temu. Ali posto drzava finansira, ne sme da se kaze to.

XXL

pre 3 godine

Ima istine trideset glumaca i statista umanjili su masovnost stradanja naroda. Scene su siromašne dok je stvarnost bila surovija.

Vlada

pre 3 godine

Nabrojao je ko je sve napravio genocid,stom da je zaboravio navesti vetifikovani genocid kojeg pocini dobri stpski narod nad bosnjacima i hrvatima '90-i godina prloslog stoljeca.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija