• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.02.2021

11:38

2020. GODINA ĆE SE PAMTITI PO ISTORIJSKOM REKORDU VREDNOSTI IZVOZA MEDA! Premijerka Brnabić obišla pogon "Naš med" u Rači! /Video/

Politika

2020. GODINA ĆE SE PAMTITI PO ISTORIJSKOM REKORDU VREDNOSTI IZVOZA MEDA! Premijerka Brnabić obišla pogon "Naš med" u Rači! /Video/

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas pogon za prikupljanje i plasman meda "Naš med" u Rači i pozvala sve poljoprivredne proizvođače da se udruže na sličan način kao pčelari, koji su tako uspeli da lane ostvare rekordan izvoz meda u vrednosti od 15 miliona dolara i povećaju otkupnu cenu za 56 odsto bagremovog i čak za 241 odsto šumskog meda

 

Brnabićeva je istakla da bi to moglo da bude rešenje i za probleme malinara i kako država može da pomogne u tim situacijama.

"Svi poljoprivredni proizvođači u Srbiji treba da pogledaju šta su uradili pčelari i da se ugledaju na ovaj primer, jer onda sami sebi obezbeđuju dodatnu sigurnost i ne zavise od nepoštenih i nelojalnih posrednika i sami plasiraju proizvod i nalaze put do svojih kupaca", poručila je predsednica vlade.

Kaže da je u pitanju investicija ukupno vredna 1,6 miliona evra i da su sami pčelari njegovi većinski vlasnici, dok manjinski deo ima opština Rača.

Brnabićeva je istakla da se taj projekat realizuje uz podršku Vlade Srbije.

Premijerka je navela da su pčelari uspeli da otvore najzahtevnije evropsko tržište za izvoz srpskog meda.

"Za samo osam meseci oni su preko svog pogona ''Naš med'' za prikupljanje, pakovanje i plasman meda, uspeli bez posrednika da otvore najzahtevnije tržište EU. Ova burad idu za Italiju u utorak, kao drugi kontigent, a onda ide i treći i čtvrti. To je neverovatan uspeh", naglasila je Brnabićeva.

Kaže da se sada pčelarima plaća avansno 90 odsto bez posrednika i da su zato uspeli toliko da podignu cenu meda.

"Drago mi je da ćemo 2020. pamtiti ne samo po kovidu već i po istorijskom rekordu vednosti izvoza meda", naglasila je Brnabićeva.

Istakla je da to treba da znaju svi naši seljaci - šta je moguće uraditi kada se udružite i imate jasan plan i viziju.

Brnabićeva ističe da su pčelari uspeli da plasiraju med i na tržište Saudijske Arabije i da očekuje otvaranje i drugih tržišta, uz podršku Vlade Srbije.

Dodaje da pčelari sada imaju sigurnost, predvidivost i transparetnost i znaju šta mogu da očekuju sutra.

Poručila je da će pčelari i dalje imati podršku Vlade Srbije.
 

Na pitanje novinara kako se sprovodi nacionalni plan za pomoć mladim poljoprivrednicima, Brnabićeva je rekla da to ide odlično i da oni mogu da dobiju oko 15.000 evra pomoći.

Najavila je da će vlada insistirati na digitalizaciji poljoprivrede i da će Srbija imati i evropski centar izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi u Novom Sadu, kao i da očekuje da u narednih nekoliko nedelja polaganje kamena temeljca za Biosens institut kao evropski centar izvrsnosti digitalne poljoprivrede.

"Poslednje tri godine smo imali sve bolje rezultate u poljoprivredi i svaka je bila bolja od desetogodišnjeg proseka. Ja ću s Nedimovićem (ministrom poljoprivrede) obići verovatno naredne nedelje radarski centar Bukulja za protivgradnu zaštitu, i tu smo završili kompletnu automatsku protivgradnu zaštitu. Modernizujemo dalje našu poljopirviredu", rekla je premijerak.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović je zahvalio Ani Brnabić na velikoj podršci i istakao da je projekat "Naš med" uspeo, kao i da je za osam meseci otkupljeno već 90 tona meda.

Dodaje da će već danas to biti 110 tona, a za neki dan 130 tona.

Živadinović je istakao da je veoma važno što je počeo sa tržišta da se povlači falsifikovan med, koji, kako je istakao "nije video pčelu".

"I u nekim vrtićima je utvrđeno da je bilo neispravnog meda. Evo danas, bagremov med iz prvog šlepra koji je otišao za Italiju plaća se pčelaru skoro 800 dinara, a med koji je ušao u vrtiće je išao za 270 dinara plus pdv", naveo je on.

Predsednik opštine Rača Nenad Savković je kazao da je ta opština imala u spoljno-trovinskoj razmeni suficit od 198 miliona evra i tako bila prva u regionu po tome, ispred Kragujevca.

"Hvala premierki i drugim učesnicima u projektu ''Naš med''. Čestitam svima", poručio je Savković

Pooštravanje mera

Premijerka Ana Brnabić izrazila je danas očekivanje da će pooštrene mere za ovaj vikend dati rezultate i da neće morati dalje da se dalje pooštravaju zbog situacije sa kovidom.

Na pitanje novinara da li će mere biti dodatno pooštrene, Brnabić je rekla da se nikad nije bežalo od toga, ali da ne bi volela sada da priča o tome i da veruje da će građani biti disciplinovaniji.

- Nadam se da će mere dati rezultati i da ćemo svi razumeti situaciju. Tek kada vidimo da brojevi rastu, svi postanu izuzetno disciplinovani i onda uspemo da smanjimo brojeve bez radikalnijih mera - rekla je Brnabić novinarima u Rači, gde je obišlsa pogon "Naš med".

Napomenula je da imamo najmanje radikalne mere u čitavoj Evropi i da smo i do sada uspevali da nađemo odgovarajući balans, ali da je za to najvažnija individualna odgovornost.

Vakcine

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Srbija, sa kontigentom od 100.000 Sputnjik vakcina koje će danas stići u našu zemlju, preći brojku od dva miliona nabavljenih vakcina.

Brnabić je rekla novinarima u Rači da sutra dobijamo dodatnih 58.500 Fajzer vakcina, a 5. marta još 500.000 Sinofarm fakcina.

Istakla je da Srbija u samom vrhu zemalja po vakcinaciji, ali da je potreban još samo dodatni individualni napor da pobedimo koronu.

- Da damo šansu vakcinama da stvore antitela i da svi ljudi koji god žele da se vakcinišu. Na kraju, ako raste broj obolelih biće kompromitovan čitav naš proces vakcinacije, jer ne možete da vakcinišete te ljude ili ne mogu dovoljno brzo da prime revakcinu. Zaista je važno da budemo svi, poslednji put, disciplinovani i da zadamo završni udarac koroni - poručila je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bubi

pre 3 godine

Srbija ce pobediti virus zahvaljujući nasem predsedniku i njegovoj ozbiljnoj politici.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija