• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

02.03.2021

12:13

SELAKOVIĆ OD SUTRA U DVODNEVNOJ POSETI NEMAČKOJ!

Politika

SELAKOVIĆ OD SUTRA U DVODNEVNOJ POSETI NEMAČKOJ!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković boraviće u sredu i četvrtak u zvaničnoj poseti Nemačkoj, tokom koje će se sastati sa šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom i savetnikom kancelarke Angele Merkel, Janom Hekerom

Očekuje se da glavne teme razgovora u Berlinu budu bilateralna saradnja Srbije i Nemačke, kao i evropske integracije Srbije, ali neizostavno i pitanje Kosova i Metohije i dijalog Beograda i Prištine, te borba protiv korona virusa.

Selaković i Mas, kako saznaje Tanjug, razgovaraće u četvrtak posle podne, a nakon sastanka predviđeno je obraćanje javnosti dvojice ministara.

Inače, u nedavnoj izjavi za jedan srpski dnevni list, Mas je rekao da je regulisanje nerešenih odnosa između Beograda i Prištine jedan od ključnih uslova za članstvo Srbije u EU, kao i da rokovi ili unapred utvrđena dinamika za pristupanje Uniji ne postoje, ali da bi bilo dobro da su pregovori sa Srbijom dinamičniji.

Po pitanju ublažavanja posledica pandemije korona virusa, Mas je tada rekao da će EU zemljama Zapadnog Balkana biti partner i pružiće regionu pomoć od oko 12 milijardi evra.

Selaković će u četvrtak razgovarati i sa spoljnopolitičkim savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel, Janom Hekerom, kao i sa Johanom Vadefulom, poslanikom Bundestaga i predsedavajućim Radne grupe Unije CDU/CSU za Zapadni Balkan.

Prethodno, prvog dana posete, u sredu, Selaković će se obratiti Odboru za EU nemačkog Budnestaga, a razgovaraće i sa članovima parlamentarne grupe prijateljstva za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu.

Deo posete biće posvećen i ekonomskim temama, budući da su nemačke kompanije među najbrojnijima u Srbiji i zapošljavaju više desetina hiljada ljudi.

Tako će se Selaković tokom boravka u Berlinu sastati i sa predstavnicima Odbora za istok nemačke privrede, Saveza nemačke industrije i Skupštine nemačkih industrijskih i privrednih komora.

Takođe, ministar će u Ambasadi Srbije u Berlinu uručiti poklon Ministarstva spoljnih poslova nastavnicima u Dopunskoj školi na srpskom jeziku u Nemačkoj.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija