• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.03.2021

14:26

SRBIJA PRIKAZALA PRIJATELJSKO LICE! Bećirović: Vučićeva doktrina novi način rešavanja problema u regionu!

Politika

SRBIJA PRIKAZALA PRIJATELJSKO LICE! Bećirović: Vučićeva doktrina novi način rešavanja problema u regionu!

Podeli vest

Saradnja zemalja regiona preduslov je napretka za sve, ocenio je danas Zijad Bećirović iz IFIMES-a dodajući da zemlje Zapadnog Balkana samo ako budu oslonjene jedna na drugu i zajedničkim pristupom mogu napredovati i ka samoj EU. Ocenjuje da je pravo korona kriza pokazala poziciju Srbije i u regionalnim i međunarodnim odnosima i poziciju koju ima predsednik Srbije Aleksandar Vučić



- To je nova vrsta doktrine Aleksandra Vučića, to su mu čak i u Briselu priznali - novi, inovativni pristup rešavanju regionalnih problema, a on je to započeo pre nešto više od dve godine kada je bio u poseti francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i kada je rekao da više ne zastupa samo Srbiju, već gleda da pomogne i drugim državama regiona - kazao je Bećirović.

Bećirović je podsećajući na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred današnji odlazak u Sarajevo da moramo sarađivati i okrenuti se budućnosti, kazao su to jake i snažne poruke.

- Upravo poseta Sarajevu, donacija vakcina Federaciji BiH, predstavlja jedan prijateljski gest, ne samo predsednika Srbije, već i građana Srbije koji blagonaklono gledaju na te aktivnosti predsednika - kazao je Bećirović za Tanjug.

Podseća i da su iz Srbije vakcine donirane Crnoj Gori, kao i dve pošiljke Severnoj Makedoniji i ocenjuje da su to vrlo važni aspekti jer je potrebno u najtežim trenucima zapamtiti ko vam je prijatelj.

- Srbija je tu pokazala prijateljsko lice prema regionu - kaže Bećirović i dodaje da se nada da će i Srbiji biti uzvraćeno na isti način kako bi ceo region krenuo napred, a mogu ići napred, smatra, samo ako zemlje Zapadnog Balkana budu oslonjene jedne na drugu i zajedničkim pristupom.

Bećirović kaže da se inicijativa mini Šengena u vreme pandemije virusa korona pokazala mnogo značajnijom nego što je bila pre godinu i po dana kada je i pokrenuta i ističe da da je došlo do realizacije te inicijative barem u nekim aspektima, države regiona bi se lakše suočile i suprotstavile pandemiji Kovid 19.

- Ta inicijativa je i pomogla da se uspostavi bolja saradnja između država, a to je ujedno i projekat koji omogućava da države regiona zajedno nastupe prema samoj EU i da jednim glasom artikuliraju svoje interese prema Briselu - navodi.

Dodaje da do sada parcijalni pristup nije pokazao vidljive rezultate, kao i da svi podaci kažu da je regionalna saradnja najvažnija jer, između ostalog, 70 do 80 odsto robne razmene vrši se u regionu.

Bećirović smatra i da je korona kriza proces učenja i da su upravo zahvaljući toj krizi "mnogi došli pameti" i da daleko zrelije prilaze rešavanju svih problema koji opterećuju region.

- Daleko zrelije se prelazi preko mnogih stvari koje su inače i bile nepotrebne, ali se na njima insistiralo kada su se hteli narušiti odnosi među državama. Mislim da je taj period, jednim delom zahvaljujući i korona krizi, iza nas i da se otvara novo poglavlje u saradnji regiona Zapadnog Balkana, a i odnosa Zapadnog Balkana prema samoj EU - kaže Bećirović.

Ističe da i EU mora pokazati mnogo više senzibiliteta prema zemljama Zapadnog Balkana i dodaje da očekuje da Slovenija za vreme svog predsedavanja EU od 1. jula pokuša, a i da nametne da se zemlje Zapadnog Balkana ubrzano i u paketu prime u članstvo EU.

Navodeći da se uglavnom govori da se EU pristupa individualno, Bećirović podseća da je 2004. godine 10 država pristupilo EU odjednom.

- To je bilo najveće proširenje u istoriji EU tako da je to moguće i izvodljivo jer svako drugo rešenje je odugovlačenje i mrcvarenje i bojim se da će EU zauvek izgubiti prostor Zapadnog Balkana upravo iz razloga što nije povukla prave poteze - ocenjuje.

Bećirović smatra i da je okončanje kosovskog pitanja između Beograda i Prištine u pravno obavezujućem dokumentu mora da ima odredbu koja kaže da na dan potpisivanja tog sporazuma Srbija i Kosovo postaju članice EU.

- Mislim da niko u Srbiji neće potpisati drugačiji sporazum kojima bi dali neke blanko garancije u nekoj nepredvidivoj budućnosti. Tu EU može da popravi sve svoje greške koje je pravila prema regionu, a i prema Srbiji kroz niz decenija upravo sa tom odredbom u pravno obavezujućem sporazumu - kaže Bećirović.

Na pitanje koliko je politika Srbije na geopolitičkom planu, a po pitanju vakcina, pokazala uspešnost, Bećirović navodi da je period pandemije kovid 19 pokazao koliko ko zaista vredi na međunardonoj sceni i u međunarodnim odnosima.

Kako kaže, do sada se to moglo i folirati i prikazivati drugačije, kao što je radila Crna Gora pod Milom Ðukanovićem, ali dokazalo se i tokom pandemije, ali i padom režima Mila Ðukanovića da je to "kula od karata".

- Što se tiče Srbije najilustrativniji primer je da je Srbija kada se radilo o rešavanju kosovskog pitanja bila objekat dešavanja, a poslednjih 10 godina je postala subjekt dešavanja - kaže Bećirović.

Što se tiče same vakcinacije, priznato je od najviših svetskih krugova - Vašingtona, Brisela, Berlina, Pariza da je Srbija tu postigla značajni uspeh, kaže Bećirović i podseća da je Srbija u jeku pandemije pomogla i Italiji koja je peta najrazvijena zemlja u svetu, u medicinskoj opremi, materijalu...

Podseća i na izjave stručnjaka iz Bergama u kojima su govorili da da su oni uveli tako rigorozne mere kao što je Srbija uvela u martu kada se suočila sa ulaskom oko 500.000 svojih građana, ne bi doživeli takvu jednu havariju kakvu je doživeo Bergamo u Italiji.

- U svim tim segmentima se pokazalo da je politika predsednika Srbije bila ispravna, a vakcinacija je bila tačka na ''i'' i potvrda svega onoga što je radio u proteklih 10 godina - zaključio je Bećirović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Koka

pre 3 godine

Dobro je sto je prepoznata i pozdravljena namera Vucicevog delovanja. Srbija vuce odlicne poteze!

Pera

pre 3 godine

Mnogi u regionu treba da se ugledaju na Vucica.

Slavica

pre 3 godine

Svi shvataju samo Nasi opozicionari ga pljuju sramota...

Ana

pre 3 godine

Svi vremenom shvataju koliko su značajne reci i imaju tezinu a koliko ustvari u zivotu znaci dobra regionalna saradnja,jedinstvo,solidarnost.Srbija je pokazala to sada ,odnosno politika koju sprovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Jovana

pre 3 godine

Председник Вучић иде корак испред свих функционера у региону.Својим приступом у решавању питања имунизације и других питања, указао је да се проблеми у региону морају решавати узајамном помоћи и договарању земаља чланица региона.

Vesa

pre 3 godine

Ko nam pruzi ruku prijateljstva mi mu pruzimo dve.

Luka

pre 3 godine

Mi smo jedinstven narod koji zeli dobre donose sa svim susedima ali i sire.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija