• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

03.03.2021

18:56

NEMCIMA I EU SU VEZANE RUKE, NE MOGU PROTIV SRBIJE JER ZAVISE OD RUSIJE! To nije pitanje emocija, već ekonomije, a MOSKVA NEĆE NI DA ČUJE ZA LAŽNU DRŽAVU!

Politika

NEMCIMA I EU SU VEZANE RUKE, NE MOGU PROTIV SRBIJE JER ZAVISE OD RUSIJE! To nije pitanje emocija, već ekonomije, a MOSKVA NEĆE NI DA ČUJE ZA LAŽNU DRŽAVU!

Podeli vest

Srbija se,osim u sebe, uzda i u Rusija, kojoj nije jedini adut rezolucija 1244. Istina, bez ruskog amina u SB UN ništa što se tiče KiM ne može da se reši. Nemačka mora da uvažava ruski stav i zbog svog ekonomskog interesa, ne samo zbog "Severnog toka" i "Severnog toka 2", već i zato što je dobar deo industrije na istoku Nemačke orijentisan na saradnju sa Rusijom

Iako je stav Nemačke po pitanju Kosova i Metohije identičan američkom - da dijalog Beograda i Prištine mora da se okonča međusobnim priznanjem Srbije i Kosova - Berlin ne može da izvrši pritisak na ostatak EU tako da svi jedistveno brane tu poziciju

Ovako dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Nemačke Miroslav Stojanović komentariše za Sputnjik izjavu nemačkog šefa diplomatije Hajka Masa povodom posete svog srpskog kolege Nikole Selakovića Berlinu. Mas je naglasio da je „američki Stejt department podvukao podršku Sjedinjenih Država dijalogu između Beograda i Prištine pod vođstvom EU, čiji je cilj normalizacija i sveobuhvatni sporazum sa uzajamnim priznanjem".

- Unija ne govori istim glasom, a takođe i sama Nemačka se nalazi u delikatnom političkom trenutku. Uz to, ona ne može da ignoriše stav Rusije. Zbog svega toga, nemačka u ovom momentu ne može da vrši pritisak ni na koga - kaže Stojanović.

Nije nepoznato da Nemačka zastupa ideju o takozvanom međusobnom priznanju nezavisnosti Beograda i Prištine - o tome smo mogli više puta da čujemo, kako iz usta poslanika Bundestaga, tako i iz usta drugih nemačkih zvaničnika, uključujući i samu kancelarku Angelu Merkel. Međutim, do sada, barem zvanično, Evropska unija se držala u statusno neutralnom položaju, koji je i prirodan za nekoga ko u nečemu posreduje.

Zašto Nemačka ne može da vrši pritisak na EU

Stojanović objašnjava i zašto Nemačka ne može ostatku Evropske unije da nametne soje viđenje rešenja kosovskometohijskog problema:

- Prvo, EU ne govori jednim glasom jer pet država nije priznalo nezavisnost Kosova. Dva predstavnika EU koji su angažovani u dijalogu dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo - Borelj dolazi iz Španije, a Lajčak iz Slovačke. Zbog toga je u Prištini od početka postojao otpor prema Lajčaku, koji se manifestuje na različite načine - objašnjava Stojanović i kako bi ilustrovao pokušaje Prištine da potkopa Lajčakov kredibilitet podseća na skorašnji protest kosovskih Albanaca zbog toga što se specijalni predstavnik za dijalog slikao sa mapom Evrope na kojoj nema nezavisnog Kosova.
  
Drugi razlog zbog koga, prema Stojanovićevom mišljenju, Nemačka ne može da utiče ma promenu statusno neutralne pozicije Brisela je insistiranje Prištine da glavnu i presudnu reč u dijalogu vodi Vašington, što Evropa neće dozvoliti.

Foto: Reuters

- Evropa se, sa dolaskom Bajdenove administracije obradovala što neće biti isključena iz dijaloga. Sa Grenelom, Evropa je bila gotovo isključena iz dijaloga. Potreba da sada EU i SAD rade sinhronizovano deo je opšteg koncepta da se transatlantski odnosi vrate na neku bolju situaciju, iako nikada više neće biti kao što su bili. Evropi je stalo da vodi dijalog jer je kosovski problem, kako naglašavaju, u njenom dvorištu - naglašava Stojanović.

ŠTA REĆI, IMA LI IKO OVDE... Srbija da sudi pilotima JNA za bombardovanje Banskih dvora u Zagrebu! NALOŽEN PREVOD OPTUŽNICE SA HRVATSKOG NA SRPSKI! DA NIJE ŽALOSNO, BILO BI...

Ukoliko su strane zainteresovane za ulazak u EU, onda moraju prihvatiti da upravo EU bude posrednik, dodaje on.

Uvažavanje ruskog stava nije pitanje emocija, već ekonomije

Ne treba zaboraviti ni uticaj Rusije, kojoj nije jedini adut rezolucija 1244. Istina, bez ruskog amina u Savetu bezbednosti ništa što se tiče kosovskometohijskog problema, ne može da se reši. Ali, prema Stojanovićevim rečima, Nemačka mora da uvažava ruski stav i zbog svog ekonomskog interesa - ne samo zbog „Severnog toka" i „Severnog toka 2", već i zato što je dobar deo industrije na istoku Nemačke orijentisan na saradnju sa Rusijom.

Masove izjave u kojima je oštro kritikovao Rusiju nisu se dopale njegovim stranačkim kolegama iz Socijaldemokratske stranke, pogotovo onima sa istoka zemlje, te je nemački šef diplomatije morao da „spusti loptu".

- To nije pitanje emocija. Recimo, devedeset odsto onoga što prerađuje jedan veliki petrohemijski gigant u Lojni, gradu na istoku Nemačke, dolazi od nafte koja stiže iz Rusije - navodi Stojanović.

Formula „dve Nemačke" - mamac Beogradu

Takozvana „formula dve Nemačke", koja je lansirana još pre nekoliko godina, a koja podrazumeva rešenje kosovskometohijskog problema na način sličan onom kako su međusobne odnose rešile Istočna i Zapadna Nemačka tokom  Hladnog rata, još je na stolu, ali je, prema Stojanovićevim rečima, takođe neprimenjiva.

- Dve Nemačke su ušle u UN kao odvojene države, kada je Istok prihvatio Zapad u političkoj trgovini. One su ušle u UN, ali nikada se međusobno nisu priznale. To je bio mamac Beogradu, kada su rekli da Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova, ali da treba da pusti svoju južnu pokrajinu da postane članica UN, jer članstvo u toj organizaciji je ključ za ulazak u ostale glavne međunarodne organizacije - kaže Stojanović.

AKO TREBA DA POSTOJI SPORAZUM IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE, MORAJU DA GA PRIHVATE I SRBI I ALBANCI! Palmer: Mora se pronaći rešenje koje je prihvatljivo za sve!

Nemačke mogućnosti da vrši pritisak na bilo koga, ograničene su i delikatnošću političkog trenutka u toj zemlji - Nemačku očekuje nekoliko važnih izbornih ciklusa - u martu u tri savezne države, a u septembru i izbori za Bundestag, kada se očekuje i konačni odlazak kancelarke Angele Merkel sa političke scene, napominje naš sagovornik.

Foto: AP/Reuters/Beta/Fotoilustracija

- To je vreme kada se ne povlače radikalni potezi, kada svi nemački političari hodaju „na vrhovima prstiju", veoma obazrivo - objašnjava Stojanović dodajući da je i sam Mas morao, zbog kritika iz sopstvene partije da ublaži izjave davane povodom Rusije.

- Nemačka u ovom trenutku ne može da vrši pritisak ni na koga - zaključuje on.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vaske

pre 3 godine

A jeli se neko zapitao gde ce Rusi da prodaju svoju naftu, plin i sirovine ako im otkaze EU??? Oni zavise jedni od drugih.....tako da kada Rusima bude bilo potrebno jednostavno ce nasu Srbiju da iskoriste kao monetu za potkusuravanje sa EU, nisu nam oni toliki prijatelji da zrtvuju svoju zaradu od EU za nas...

Vatro Marx

pre 3 godine

Vijest "Moskva nece ni da cuje za laznu drzavu ! Ipak dolazi mir, sloboda i demokratija na Kosmetu,

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija