• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.03.2021

11:28

SARADNJA S KINOM SE NASTAVLJA DOPADALO SE TO NEKOM ILI NE! VUČIĆ: Za manje od godinu dana brzom prugom za 28 min do Novog Sada

Politika

SARADNJA S KINOM SE NASTAVLJA DOPADALO SE TO NEKOM ILI NE! VUČIĆ: Za manje od godinu dana brzom prugom za 28 min do Novog Sada

Podeli vest

Srbija sarađuje i sarađivaće sa Kinom, na korist svojih građana, i neće odustati od tog prijateljstva i saradnje zato što to odgovara nekim drugim zemljama, i to onima koji imaju i veću saradnju sa Kinom od Srbije, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić

Na pitanje da li očekuje pritiske iz EU, koja čini se danas Kinu vidi kao većeg neprijatelja od Rusije, a s obzirom na veliki broj kineskih vakcina i kineske investicije u Srbiji, Vučić je kratko odgovorio kontrapitanjem:

“Da li nam je Kina nešto loše uradila? Jesmo li bili izloženi političkim ili ekonomskim pritiscima?”.

Vučić je upitao da li za svu pomoć i podršku koju je Srbija dobila od Kine, koja je ogromna, ne treba da kažemo hvala, već da radimo protiv Kine, jer je to u interesu nekih drugih zemalja.

“A, to su zemlje koje imaju po 100 puta, 70, 80 puta veću trgovinsku razmenu od Srbije, sa Kinom. I oni mogu da imaju sve, a kad Kina treba Srbiji da pomogne, onda stigne upozorenje da se Srbi čuvaju”, primetio je predsednik Srbije.

Upitao je šta je to loše Kina Srbiji uradila - da nisu priznali Kosovo, uvredili nas ili povredili na neki način.

“Postoji to kod nas, ta potreba da se nekome dodvoravamo, zato što taj neko treba da me čuva na vlasti… Nas Kina ne čuva na vlasti, nego je prijatelj, sarađuje sa Srbijom. Ne treba mi niko ko me čuva na vlasti, već neko ko će sa nama da radi dobre projekte i da sarađuje sa nama na korist građana”, rekao je Vučić.

Istakao je da se ne stidi da na taj način govori i da je to govorio i pred Trampom ranije, i svuda u Evropi i svetu, te da se ne sekira zbog ocena u raznim izveštajima.

“Srbija je na evropskom putu, ali sarađuje i sarađivaće sa Kinom, i još više, jer je suverena zemlja koja sama donosi odluke, poštuje svoje građane i ima odličnu saradnju sa Kinom”, poručio je Vučić.

Kako je rekao, ne zanima ga šta će ko da kaže, osim građana koji od ovoga imaju korist, i Kineza koji treba da kažu da li su zadovoljni saradnjom.

“A, ovi drugi.. .hvala im na lepim rečima”, zaključio je Vučić.

Srbija ne može da izvozi kineske vakcine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da su svi zainteresovani za kinesku vakcinu, ali da Srbija ne može da ih izvozi.

Vučić je, na konferenciji sa ambasadorkom Kine Čen Bo, na pitanje u kojoj meri moze da posreduje ili pomogne zemljama u regionu u nabavci vakcine, rekao da Kinezi donose odluku gde se izvoze vakcine.

"Svi su zainteresovani, ali mi ne možemo da ih izvozimo. Možemo samo kod nas da ih koristimo", objasnio je on dodajući da koliko zna postoji dogovor za isporuke i u druge zemlje regiona, kao što su Crna Gora i Severna Makedonija.

„Beskrajno sam zahvalan Kini jer ono što smo videli jeste da je reč o bezbednoj i veoma pouzdanoj vakcini, koja nešto kasnije razvija antitela, ali bez ikakvog ugrožavanja zdravlja ljudi. Pravljena je kao prava vakcina čija antitela traju duže. Mnogo života smo spasili tom vakcinom i da je nismo imali imali bi desetine hiljada više obolelih“; rekao je on.

Svaki dan zakljčavanja košta 190 miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na građane da se vakcinišu I budu disciplinovaniji, jer svaki dan zaključavanja državu košta 190 miliona avera.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa kineskom ambasadorkom Čen Bo, kazao da Srbija ne zna da li će kao Kina moći ove godine da ostvari privredni rast od šest odsto.

Kazao je da jedan dan zakljcuvanja kao mera borbe protiv širenja pandemije, košta oko 190 miliona evra, što su velike pare I zbog čega se država trudila da ne ide sa najtežim merama kako bi mogla ekonomiju da razvija.

“Niko ne pita koliki su troškovi za lekare i bolnice. Zamolio bih sve građane da pomognu i da idu na vakcinisanje, da budu malo disciplinovaniji”, rekao je on.

Takođe je najavio da će zasigurno fizički radovi na izgradnji metroa početi pre kraja ove godine.

Uprkos pandemiji saradnja se intenzivno razvija

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo istakla je danas da se uprkos uticaja pandemije korona virusa saradnja dve zemlje intenzivno razvija.

Čen je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazala da je imala priliku, zajedno sa predstavnicima kineskih kompanija, da sa ministrima i direktorima javnih preduzeća razmeni mišljenja o saradnji u različitim oblastima.

"Ovaj sastanak u potpunosti pokazuje da predsednik Vučić pridaje veliki značaj odnosima sa Kinom. Naša saradnja je fokusirana aktuelno na dve tačke, a prva je zajednička borba protiv pandemije", kazala je ona i podsetila da je sinoć stigao treći kontingent od pola miliona Sinofarm vakcine.

Do sada je u Srbiju stiglo dva miliona doza kineskih vakcina, rekla je ona dodajući da joj je posebno drago što kineska vakcina daje doprinos borbi Srbije protiv pandemije.

Druga tačka je, prema njenim rečima, zajednička borba za ekonomski rast, odnosno oporavak.

U to spada infrastruktura, kao najveća oblast. Veliki projekti se stabilno odvijaju, kao projekat brze pruge Beograd-Novi Sad, i autoputa Preljina- Požega koji napreduju dobro. Kineska kompanija i francuski i srpski partneri potpisali su i sporazum o izgradnji beogradskog metroa. Danas smo razmenili mišljenja i o saradnji u oblasti poljoprivrede. Imamo veliku mogućnost za saradnju u toj oblasti. Nadamo se da će u budućnosti biti još više kvalitetnih srpskih proizvoda na kineskom tržištu", dodala je Čen.

Podsetila je da je cilj Kine ekonomski rast od šest odsto u ovoj godini, te ukazala i da Srbija želi rast svoje privrede..

„Uverena sam da će to otvoriti još više šansi za ekonomsku saradnju", kazala je Čen.

Ona je podsetila da je na nedavno održanom onlajna Samitu Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope postignut široki koncenzus o saradnji, koja će dati novu snagu i razvoju bilateralnih odnosa.

Posle današnjeg sastanka, ambasada I kineske kompanije dobile su više domaćih zadataka. Spremni smo da ulažemo dalje napore za uspeh u svim oblastima“, zaključila je Čen.

Kinezi zainteresovani za investicije u poljoprivredi

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je danas, nakon razgovora sa ambasadorkom kine Čen Bo, da su kineske kompanije zainteresovane za investiranje u srpsku poljoprivredu.

Vučić je istakao da je Srbija podigla trgovinsku razmenu u poljoprivredi, za kratjo vreme, sa 29 na 55 miliona evra, gotovo dvostruko.

- A, tu imamo ogroman potencijaln za saradnju. Dogovorili smo izvoz jagnjećeg i goveđeg mesa, za kukruz, čekamo poslednje dozvole za izvoz jabuka i, nadam se, kada prđe afrička kuga, da rešimo problem oko svinjskog mesa - rekao je Vučić.

Problem za nas je, kaže, to što je Kina zahtevno tržište, sa mnogo ljudi, kao i visoki logistički troškovi, jer naši kontejneri putuju više od 40 dana do Kine. Dodao je, međutim, da su kineski partneri spremni da se angažuju u prevozu robe, a on je, kaže, zamolio da Srbija dobije carinske stope koje važe za Argentinu i Novi Zeland, kako bi bila konkurentna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija