• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

30.03.2021

18:39

Starović: Vakcinisanje stranih državljana potvrda politike koju godinama promovišemo!

Politika

Starović: Vakcinisanje stranih državljana potvrda politike koju godinama promovišemo!

Podeli vest

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović izjavio je danas da građani okolnih država prepoznaju da je otvaranje mogućnosti da se susedi vakcinišu kod nas potvrda politike dobrosusedstva i solidarnosti koju naša zemlja godinama promoviše

Starović je, gostujući na TV B92, rekao da, kada vidimo praktično šta znači izraz dobre volje i solidarnosti, i inicijative poput „mini šengena“ postaju prijemčivije svima u regionu.

- Ne može nama biti dobro ako je svima oko nas loše. Čemu kritika na račun politike i solidarnosti koja se iskazuje? Kada smo imali poplave i nama su pomagali, pa prirodno je da i mi pomognemo drugima koji su u nešto težoj poziciji od nas - rekao je Starović osvrćući se na nepoverenje prema Srbiji koje i dalje provejava u pojedinim medijima u regionu.

Izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji

Uputan da komentariše poslednji izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, Starović je kazao da su kritike iznete u njemu paušalne i sa plitkim temeljima, i istakao da Srbija insistira na tome da se kritike svedu sa nivo opštih mesta i paušalnih ocena na nivo praktičnih pitanja, jer se često, kada se tako postupi, ispostavi da EU zapravo kuca na otvorena vrata. 

- Taj izveštaj ima ozbiljne manjkavosti, a stavovi o nedostacima stručnog kadra i medicinske opreme su apsurdni. Ne može se slovima na papiru demantovati stvarnost koja postoji u Srbiji. Znamo da stanje nije idealno, ali je daleko bolje nego u čitavom nizu članica EU - rekao je Starović.  

Prema njegovim rečima, za Srbiju evropski put nema realnu i kredibilnu alternativu, iako postoji, kako zamor od proširenja EU, tako i zamor od pristupanja.  

- Mi smo spremni da budemo prva država koja će primeniti novu metodologiju i možemo otvoriti prve pregovaračke klastere ove godine, i da na jedan efikasniji i brži način  ostvarimo naše članstvo u EU, što je naš interes i opredeljenje, ali i pravo kao demokratske države - kazao je Starović.

Što se Srbije tiče, Božović i dalje njen ambasador u Crnoj Gori

Osvrćući se na nespremnost Vlade Crne Gore da poništi odluku prethodne administracije o proglašenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata, Starović je rekao da je Božović, što se Srbije tiče, i dalje njen ambasador, i da očekujemo da mu bude omogućeno gostoprimstvo, jer ne postoji nijedan razlog da to ne bude učinjeno. 

- Sadašnja vlada Crne Gore nije učinila nijedan proceduralni korak u pravcu otklanjanja pogrešne i štetne odluke o proglašenja Vladimira Božovića personom non grata - konstatovao je Starović. 

On nije želeo da komentariše polemike u Crnoj Gori o načinu na koji ta država treba da se odredi prema Srebrenici, jer, kako je ocenio, određeni mediji pokušavaju da takvim temama pokriju manifestacije solidarnosti poput vakcinacije stranaca u Beogradu, koje su ujedinile čitav region i pokazale koliko možemo da uradimo ako napravimo otklon od politika koje zavađaju države i narode na ovom prostoru.

On je na kraju izrazio zadovoljstvo što, usled svih dramatičnih promena u odnosu snaga na globalnom i regionalnom planu, Beograd vraća svoju prirodnu poziciju žarišne tačke evropske diplomatije, jer to je ono što naša prestonica i naši građani zaslužuju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija